CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Jurnal >  În pacea serii de april
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
E-atâta tihnă în sufletul meu...acum! Îmi place “Săptămâna Altfel”, impusă de MECTS în şcoli! Într-un oraş cosmopolit, ca Timişoara, aflat nu departe de graniţele Serbiei şi ale Ungariei, unele dintre activităţi au fost cerute, de elevi, la Szeged, ori Budapesta, ori la Belgrad. Şi am fost.  
 
Dacă cei mici au vrut Grădina Zoologică şi Ştrandul cu zeci de tobogane de apă, cei mari au vrut la Centrul pentru experimente de fizică şi la Tropicarium (la unguri).  
 
Bucuria mea cea mare a fost însă excursia din Serbia. Profu' de info (fost elev de-al meu, sârb, timişorean), m-a invitat la prima excursie organizată de el. Miercuri dimineaţa, la 6,30, am plecat, două autocare, spre Stamora Moraviţa. Drumul trece prin Jebel, satul meu natal. Am avut o dureroasă strângere de inimă în dreptul străzii mele. A treia casă de pe stânga, stătea tăcută, cu obloanele lăsate, în aşteptarea zilelor de vacanţă, când o vom umple de poveşti iar, eu şi sora-mea (una mai guralivă decât cealaltă!). Vom da căni de pomana morţilor nostri, cu colac, bănuţ şi flori la toartă (în Joia Mare), vom roşii ouăle şi vom face friptură de miel împănat cu usturoi verde ... şi-l vom asorta cu salată verde ... mmmmm ...  
 
Aceste gânduri îmi alungară tristeţea matinală.  
 
După trecerea graniţei ... surpriză din partea organizatorilor: sandviciuri proaspete, cu tot felul de bunătăţi, la alegere (salam, şuncă, piept de pui, peşte, muşchi ţigănesc...caşcaval şi salată), plus o sticlă de apă (plată sau minerală).  
 
Firma de turism ne dăduse un ghid, care ne înzestră cu un aparat interesant, de pus la ureche, în care auzeam clar explicaţiile despre program, obiectivele de pe traseu. În Belgrad, ne-a aşteptat un ghid local. N-am cunoscut, în viaţa mea, un om mai îndrăgostit de munca sa. Explicaţiile erau de istorie, artă, politică, muzică, sport, ecologie...etc. toate corelate cu istoria noastră, cu arhitectura, religia...conducătorii noştri, epocile de înfrăţire ori duşmănie între popoarele noastre. M-au frapat câteva opinii ale sale, cum ar fi că suntem bineveniţi fiindcă nu am recunoscut politic Kosovo sau un citat despre schimbările politice care sunt ca şi aceia care “au aruncat apa cu tot cu bebeluşul care trebuia spălat”.  
 
Dacă în 1990, la prima mea excursie în Serbia, locurile acestea mi s-au părut ... Raiul pe pământ (cu străzi luminate nocturn, cu reclame stradale, cu magazine ticsite de marfă, cu femei elegante şi cochete, cu barbaţi scoşi din revistele de modă), acum, urmele războiului se vedeau adânc.  
 
“Doamna, aţi văzut ce parc auto îmbătrânit au? Yugo astea şi Lada ... modele vechi ... trebuiau cuprinse într-un program Rabla, ca la noi!”  
 
Eheeeeee ... cât mi-aş fi dorit eu o aşa maşină la vremea ei! Bună mi-ar fi şi acum ... şoferiţă fără maşină ce sunt!...şi brusc mi s-a făcut dor de Peugeotul meu 206 ...  
 
O să-mi iau altul! Dacă nu de Paşte ... la Paştele Cailor!  
 
Şi când mă gândesc la ce “idealuri măreţe” aveam ... pe la 6 ani: voiam să fiu mecanic auto, ziua, şi, noaptea, cântăreaţă într-un bar...Să-mi pună mesenii bani în decolteu (aşa văzusem eu, pe la mine, pe la ţară, la nunţi, şi tare mi-a plăcut)!  
 
Mă uit la fostul meu elev cum monitorizează programul excursiei, în cele mai fine detalii. Zâmbesc mulţumită. Când era elev, îi ziceam “monstru”, în sens admirativ. E doctorand, asistent la facultate, dar are şi câteva ore de suflet, aici, la liceul pe care şi el l-a absolvit.  
 
În timp, am avut ocazia să văd cât de mult s-a întărit Asociaţia Absolvenţilor de Loga...pe toate planurile.  
 
Hei, şi la început de mai, jucăm la nuntă! Una dintre absolvente, mare director de programe IT din Cehia, se mărită. Civil, la ei...masa şi dansul, la noi!  
 
Mă uit la copiii ăştia...sunt liniştiţi. Ascultă explicaţiile în căşti...fac poze...mici cumpărături. Nu mai e nevoie să stai cu ochii holbaţi în gura ghidului. Pe o rază de 500 m aud perfect tot.  
 
“E ciudată tehnologia asta”, îmi spune ghidul. “Nu mai ştii câţi sunt atenţi şi câţi nu ... câţi te ascultă sau câţi şi-au închis deja staţiile, ori au volumul dat la minim ... ca să mimeze audiţia ... ”  
 
Da ... niciodată nu poţi să ştii ...mă gândeam.  
 
“Cum apreciaţi prestaţia ghidului local?” era una dintre întrebările firmei de turism, la drumul de întoarcere.  
 
“N-a ştiut să-şi adapteze discursul la grupul-ţintă” citesc, cu coada ochiului, în fişa unui elev de-a IX-a.  
 
Să mă bucure sau să mă întristeze exigenţa lui?  
 
La vârsta lui...la vârsta mea...nu mi-aş fi permis/nu mi-aş permite să critic o prestaţie de 5 ore, fără scăderi calitative, în halul ăsta.  
 
“Nu ştie să se adapteze unui grup de elevi” scrie profu' de info. “E bun pentru un grup de pensionari!”  
 
Ups! Acum chiar că mă apucă groaza. Am deja gusturi de pensionar?  
 
“Dacă vă dădea dumneavostră materialul, aţi fi făcut o sinteză...perfectă! Şi ar fi reţinut toţi nişte lucruri. Aşa...s-a diluat tot”, zice profu'.  
 
Na, uite că sunt bună şi eu la ceva! Adevărul e că am avut în viaţă mulţi elevi leneşi sau în criză de timp, ai căror părinţi mi-au plătit nu meditaţii...ci “ore de povestit”!  
 
“Am fost sigură că a fost eleva ta! Are expresiile şi chiar gesturile tale. Schema lecţiei o face ca tine!” îmi spusese sora-mea după o inspecţie de grad, făcută unei tinere profesoare.  
 
Surâd, în pacea acestei seri de april'.  
 
Timişoara, 07.04.2012 Corina-Lucia Costea  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
În pacea serii de april / Corina Lucia Costea : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 462, Anul II, 06 aprilie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Corina Lucia Costea : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Corina Lucia Costea
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!