CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Jurnal >  



În miezul orelor
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
E miez de noapte. Luminile se sting una câte una. Nu de mult am venit de la Oradea. Duminica Floriilor a fost...magnifică! De dimineaţă am fost cu sora mea, cu cumnatul şi cu fratele lui la bisericuţa de la Muzeul Satului (de la Pădurea Verde, din Timişoara). Acolo, unul dintre preoţi a fost până nu de mult coleg cu noi de job...Dar, când cineva e iubit şi stimat...trebuie înlăturat! 
  
L-au regretat copiii, l-am regretat şi noi, colegii...Credincioşii l-au urmat, pentru harul său. Abia acum am venit şi eu la bisericuţa aceasta...de poveste. Slujba a fost cu mult mai emoţionantă decât ştiam eu până acum. Ori că mediul acesta...intim...te făcea să simţi altfel cele auzite /spuse, ori că vocea preotului îmi era familiară, ori că melodiile corului erau cu totul şi cu totul deosebite...Am întâlnit, când aşteptam să fim miruiţi, persoane de care uitasem...secretara de la facultate...o mămică din prima mea generaţie...un cântăreţ bisericesc pe care îl meditasem...cu muuulţi ani în urmă. 
  
După ce am primit salcia sfinţită şi anafura, am mai participat şi la un parastas (o colegă, profesoară de sport, şi-a pomenit bunicele, Floare şi Floarea). Era însoţită de copiii ei (minori). I-a pus pe ei să dea de pomană pacheţelele...”pentru cele care le-au lăsat moştenire frumuseţea, deşteptăciunea şi sănătatea de fier”. Asta da abordare, în dragostea şi respectul pentru cei plecaţi (nimic despre case ... pământuri ... bani ... !) 
  
Prânzul a fost la mine. Casa mea, cu totul nou aranjată, a avut primii oaspeţi ... festiv! 
  
După plecarea lor, mă sună L. din Oradea: “E 16,00. La 17,30 ai un microbus spre mine. În trei ore şi jumătate, te aştept la Biserica Emanuel. Ştie şoferul! Hai!” 
  
Chiar aşa. De luni sunt în vacanţă. De ce nu? M-am echipat şi...am zburat! Din vară ne-am tot căutat şi nu ne-am mai putut potrivi programul.  
  
“Stai la mine câteva zile, ca să te văd eu că te odihneşti. Ţi-ai făcut un program infernal. Aşa nu se poate trăi!” Am surâs. Agenda lui e şi mai încărcată decât a mea. 
  
Am povestit până târziu, în noapte. M-am culcat fericită, liniştită. L. e un om calm, cald şi vesel. Nu ştiu ce mă făceam în anii aceştia fără optimismul lui. 
  
Cu toată adâncimea somnului, l-am auzit cum vomită în baie...o dată...de două...de trei ori...Dimineaţa, încă o dată. Nu zice nimic despre asta. Îl aud cum se spală pe dinţi. 
  
Nu băuse nimic. Nu bea niciodată. Mâncase tot ce mâncasem eu...bunătăţi...eco. Îmi surâde şi îmi aduce cafeaua preferată...în zori. Pe la 10,00 are prima conferinţă de presă. 
  
Prefer să rămân acasă...citesc un material pentru cursurile cu studenţii tunisieni. Îmi trimite un mesaj...două. E fericit că am putut veni. Sunt îngrijorată... 
  
Fără să vreau, îi văd medicamentele într-o cutie...Şi eu iau zilnic...pentru inimă, tensiune, tiroidă...Nu cunosc denumirile de pe cutiile lui. Deschid laptopul şi caut...toate sunt pentru cei cu transplant de organe...pentru acceptarea organelor noi. Încep să tremur ca şi cuprinsă de friguri. De ce nu mi-a spus? De ce nu-mi spune? Mi-e un om drag, a cărui prietenie o preţuiesc mult. Dacă, fără să vreau, fără să ştiu, îi pun viaţa/sănătatea în pericol? Singurele lucruri pe care le ştiu clar sunt că nu suportă frigul şi nu prea mănâncă carne. Dar sunt mulţi vegetarieni pe lume...şi friguroşi. 
  
“Mâine trebuie să fii aici!” mă sună o colegă, director de liceu. “Începe un nou curs...” 
  
“Trebuie să mergi!” mă apostrofează la telefon şi sora mea. 
  
Am făcut o mie de cursuri...nu mai vreau! E o nebunie!!!!!!!!!!! 
  
„Dacă el nu vrea să-ţi vorbească despre ce se întâmplă cu el, nu-l forţa! Fiecare are tainele şi durerile lui!” 
  
O avea dreptate şi soră-mea... 
  
“Ajung în 5 minute! Ce flori preferi pentru decorul mesei de prânz?” îmi scrie L. de la conferinţă.  
  
“Cu frunze verzi!” îi răspund, pentru că ştiu cât îl amuză răspunsurile mele...în doi peri. 
  
“Iar m-ai ajutat!” 
  
Lacrimile nu mă întreabă...îmi ard pe obrajii de foc. “Nu şi L.!!!!!!!!!!!!! Doamne, ai milă!...De el ... de mine ... de noi toţi! “ 
  
“Iar te uiţi la filme lacrimogene?” zice şi mă cuprinde protector. Îl iau în braţe, cu toată forţa mea...apoi mă gândesc, cu spaimă, să nu-i frâng ceva în făptura firavă...” Nici nu l-am auzit când a intrat. A adus lalele roşii, pitice...ca să ne vedem peste ele, la masă. El face şniţelele, eu, cartofii prăjiţi. Totul e apoi aşezat pe şerveţele absorbante. Ador să gătim împreună. Cel mai mult îmi place când ne ciocnim cu şoldurile...ca la dansul “Raţa”.  
  
Mâncăm şi glumim ...  
  
“La 17,30 trebuie să plec.” Nu dau explicaţii. Nici nu-mi cere. 
  
“Te conduc. Atunci merg şi eu la stadion, să fac nişte poze, după ce pleci tu. “ 
  
Mă îmbrac, printre lacrimi. Îl aud în baie ... încercând să supravieţuiască ... şi azi.  
  
Nu ştiu cum să mă comport. Ce să zic? ... sau să nu spun nimic? Se spală pe dinţi. Apare surâzător. Mă dezarmează total. 
  
“Aici e iepuraşul pentru tine! Nu accept niciun cuvânt!” 
  
Am înlemnit. Un pachet enorm...mare şi greu...e transportat la microbuz. 
  
Ne îmbrăţişăm. Aş vrea să spun...ceva...dar nu ştiu ce. 
  
“Să mă suni când ajungi, ca să ştiu că eşti bine!”  
  
“Ok! Te sun!” 
  
În miez de noapte deschid pachetul de la Oradea...Tot ce trebuie pentru Paşti...de la făină, ouă, zahăr...până şi reţetele de drob, cu condimentele ataşate... 
  
Pun mâna pe telefon, cu impulsul de a-l suna pe L. Mă opresc. E miezul nopţii, totuşi! Vreau să-i mulţumesc! Acum, nu dimineaţă! Cum să fac? 
  
Deschid mess-ul să-i scriu un mesaj ...  
  
Apare o ploaie de stele ... de inimioare ... pe toată fereastra ...  
  
“ ... şi eu te iubesc mult!” îmi scrisese L. 
  
Dar eu? Cum să-i spun că ştiu “secretul lui” ... şi că asta nu-mi afecteză sentimentele, prietenia ... .doar m-a răvăşit puţin? 
  
Mă ascund în miezul orelor ... unde 0 poate fi 24 ... fără a sfida logica matematicii. 
  
Încerc să adorm ... Îi aud periuţa de dinţi ...  
  
Timişoara, 10.04.2012 Corina-Lucia Costea 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
În miezul orelor / Corina Lucia Costea : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 465, Anul II, 09 aprilie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Corina Lucia Costea : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Corina Lucia Costea
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.



 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTOR



FLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!