CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Comemorari >  


Autor: Violeta Deminescu         Publicat în: Ediţia nr. 444 din 19 martie 2012        Toate Articolele Autorului

In memoriam Romul Munteanu (Frumoşii micilor oraşe I)
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
“Un eveniment pentru inimă, oameni şi literatură a avut loc vineri, 2 septembrie, 2011, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Călan, eveniment prilejuit de întoarcerea "acasă" a celui care a fost Romul Munteanu, editor, profesor universitar şi critic literar, nume cu rezonanţă în cultura europeană.”  
 
Aşa scriam astă-toamnă, aşa scriu acum, la împlinirea unui an de la marea trecere... Poarta plecării s-a deschis cu o zi înainte de a împlini optzeci şi cinci de ani.  
 
Romul Munteanu, "un mare dascăl întru libertate în europenitate şi europenitate în libertate", cum bine a rostit în cuvântul său evocator scriitorul Mircea Tomuş, a avut o imensă contribuţie la integrarea literaturii româneşti în cea europeană şi, implicit, în cea universală, sau, cum am gândit atunci, omul potrivit la timpul potrivit...  
 
Ana Diana Munteanu, fiica celui plecat spre a reveni,ea însăşi editor, învingandu-şi fireştile emoţii, ,a rostit simplu, dar cu o elocinţă demnă de valoarea tatălui său, date biografice care ar face cinste oricărei personalităţi din sfera culturii româneşti:Doctorand în litere şi filologie la Universitatea din Leiptig, Premii ale Uniunii Scriitorilor, Premiul Menelaos Ludemis, Atena, 1980, Ordinul Steaua României în grad de cavaler, 2006, Palmes Academiques, acordat de Ministere de L'Education Nationale, Franţa, 1997, Chevalier des Artes, în grad de ofiţer, 2000...  
 
Cel ce a scris şi publicat o vastă operă literară şi de critică literară, a fost omagiat în oraşelul nostru într-o atmosferă de adâncă emoţie , filmul prezentat la început, realizat in anii '90 la o televiziune naţională, relevând un om cald,o personalitate cu un debordant simţ al umorului,în timp ce părul sau complet alb îi conferea o aură cu totul specială, toţi cei prezenţi la omagierea trecerii sale în nefiinţă în urmă cu un an, simţindu-i deplin prezenţa în sală...  
 
Alături de oameni ai locului ,care l-au cunoscut sau nu pe Romul Munteanu, profesorul Silviu Guga şi profesorul şi scriitorul Mircea Tomuş au evocat apropierea şi prietenia cu cel ce a devenit în anul 2000 cetăţean de onoare al municipiului Deva.Lacrimi în ochi au răsărit şi în ochii Paulinei Popa, scriitor şi editor hunedorean.  
 
De remarcat este şi faptul că la acest eveniment au participat tineri care nu l-au cunoscut , dar care respectă şi preţuiesc valorile, "eroii locali". Scriitorii Ioan Barb şi Daniel Lacatuş trudesc de o vreme pentru a face cunoscută în rândurile cititorilor "Algoritmului literar" viaţa şi activitatea lui Romul Munteanu... şi nu numai a lui.  
 
Ana Diana a mai vorbit despre intenţiile sale de înfiinţare a Fundaţiei Europene "ROMUL MUNTEANU" , cu sediul central în Bucureşti şi un altul în oraşul Călan.  
 
Împlinindu-se dorinţa celui ce a condus două decenii Editura Univers, urna cu rămăşiţele pământeşti odihneşte acum la umbra nucului din cimitirul bisericii, la Calanu Mic. Satul natal căruia scritorul i-a dedicat romanul autobiografic “O viaţă trăită, o viaţă visată”.  
 
În încheierea evenimentului -ce a durat cu mult mai mult decât se propusese- interpreta folclorului românesc, fiică a Călanului Mic, Mariana Anghel, a cântat , evocator pentru toţi cei prezenţi, "Streiule, pe malul tău"...secondată de subsemnata, dăscăliţă la şcoala din Călan, interpretă de muzică populară , realizator de emisiuni Tv , nepoată a celui plecat din sat şi revenit acum întru cele veşnice...  
 
Cu sufletul plin, mi-am amintit şi eu , prilejuite de tatăl meu, care îşi venera vărul, momentele de întâlnire în vreme cu "unchiul Romon"sau "domnul Romone" cum îl numea bunica mea şi mătuşă a sa...Iată cum ţăranul îşi preţuia pe cei plecaţi din neam ,la oraş ,spre a deveni "domni"...  
 
"Vinovat" de a-mi fi dăruit, încă din copilăria mea de ţărăncuţă, superlativul frumuseţii feminine prin prezenţa Luciei, soţia sa, înţeleg astăzi încă o "vinovăţie" înspre mine a celui care a fost şi va rămâne Romul Munteanu: cuvântul scris, cuvântul simţit, cuvântul trăit, cuvântul visat...  
 
Violeta Deminescu  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
In memoriam Romul Munteanu (Frumoşii micilor oraşe I) / Violeta Deminescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 444, Anul II, 19 martie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Violeta Deminescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Violeta Deminescu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!