CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Comemorari >  


Autor: Ştefan Popa         Publicat în: Ediţia nr. 1149 din 22 februarie 2014        Toate Articolele Autorului

In memoriam – Preacuviosul Părinte Petroniu Tănase
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Astăzi, 22 februarie 2014, când Biserica Ortodoxă face Pomenirea morţilor – moşii de iarnă, se împlinesc trei ani de la trecerea la cele veşnice a Părintelui Protosinghel Petroniu Tănase. Stareţul Schitului Românesc Prodromu din Muntele Athos avea 97 de ani în momentul trecerii la Domnul.Părintele Petroniu s-a născut în anul 1914, în localitatea Fărcaşa, din judeţul Neamţ, şi a trecut la cele veşnice în ziua de 22 februarie 2011, la vârsta de 97 de ani. A fost stareţul Schitului Prodromu şi unul dintre cei mai mari duhovnici ai secolului XX.  

Prin moartea Părintelui Petroniu, obştea Schitului Românesc Prodromu de la Muntele Athos a pierdut una dintre figurile sale emblematice, iar Biserica Ortodoxă Română a pierdut cel mai de seamă duhovnic român de la Sfântul Munte Athos, din Grecia.  

Părintele Petroniu s-a călugărit de tânăr, la Mănăstirea Neamţ, iar mai târziu a intrat la mănăstirea Antim din Bucureşti. A urmat cursurile Facultăţii de Teologie Ortodoxă, dar a făcut şi studii în matematică şi filosofie.  

Ascultările călugăriei  

Dorul după o viaţă îmbunătăţită l-a îndreptat spre Muntele Athos, la schitul unde a vieţuit din 1978 încoace, dar acolo părintele Petroniu a avut şi rolul de a revigora administrativ şi spiritual obştea ocrotită de Sfântul Ioan Botezătorul. Apreciat şi iubit deopotrivă în Grecia şi România, Părintele Petroniu a fost duhovnic, bibliotecar şi stareţ al aşezământului românesc de la Sfântul Munte. În anul 2011 împlinise 33 de ani de la intrarea în Sfântul Munte şi 22 de ani în calitate de stareţ al mănăstirii Prodromu.  

Din cauza slăbiciunii, însă, în ultimele săptămâni, Părintele Petroniu Tănase s-a retras din stăreţia schitului. În locul său a fost ales Părintele ieromonah Atanasie Floroiu.  

Din sfaturile duhovniceşti  

În vara anului 1995, Părintele Victorin, stareţul mănăstirii Sihăstria, Părintele duhovnic Ilie Cleopa şi Părintele Ioanichie Bălan pornesc într-un pelerinaj la Muntele Athos, la Părintele Petroniu Tănase pentru a cere sfat.  

Duhovnicul Petroniu s-a bucurat de prezenţa lor şi a dat fiecăruia un sfat duhovnicesc.  

Părintelui Victorin i-a spus: "Sfinţia ta te ocupi foarte mult cu administraţia şi construcţiile. Bine faci, însă să nu neglijezi nici partea duhovnicească, fiindcă eşti răspunzător de obşte în faţa lui Dumnezeu".  

Părintelui Cleopa i s-a adresat astfel: "Fratele meu bun, Cleopa, mă bucur că ai venit să mă vezi. Ştiu că ai venit cu gândul să rămâi în Sfântul Munte, dar rugămintea mea este să mergi înapoi în România, pentru că este mare nevoie de dumneata acolo. Mulţi creştini se vor folosi de frăţia ta".  

Părintelui Ioanichie i-a zis, "Frăţia ta te ocupi cu scrisul şi bine faci că bucuri sufletele multor credincioşi, dar mai şi fă din ceea ce scrii frăţia ta".  

La plecare, Părintele Petroniu le-a dat binecuvântarea sa, urându-le totodată pace, sănătate şi spor duhovnicesc pe calea mântuirii.  

Veşnică pomenire!  

Ştefan Popa  

 

 

 

 

 

 

 

Referinţă Bibliografică:
In memoriam – Preacuviosul Părinte Petroniu Tănase / Ştefan Popa : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1149, Anul IV, 22 februarie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Ştefan Popa : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ştefan Popa
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!