CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Comemorari >  


Autor: Al Florin Ţene         Publicat în: Ediţia nr. 358 din 24 decembrie 2011        Toate Articolele Autorului

In memoriam-Costea Marinoiu
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Articol de Emil Istocescu 
  
In memoriam 
  
Costea Marinoiu (1937-2011) 
  
S-a stins din viată în acest sfârşit de decembrie 2011 profesorul Costea Marinoiu, personalitate de marcă a culturii vâlcene, folclorist, critic şi istoric literar, scriitor prolific, membru şi fondator de cenacluri literare şi al Socităţii Culturale “Anton Pann” precum şi cel mai vechi director din reţeaua Centrelor de Librării din ţară..  
  
Emil Istocescu 
  
Născut la 16 iulie 1937, la Valea Răii, OcneleMari,judetulValcea. 
  
Termină Liceul „N. Bălcescu" din Râmnicu Vâlcea în 1955, urmând apoi Facultatea de Filologie „Al Ioan Cuza", Iaşi, promoţia 1963 În timpul facultăţii a făcut parte din subredacţia „Viaţa Studenţească" - Iaşi, unde i-a avut colegi pe Marin Sorescu, Mircea Radu Iacoban. Licenţiat în limba şi literatura română, a fost repartizat ca profesor la Şcoala Generală din Racoviţa, judeţul Vâlcea. „În timpul facultăţii, am învăţat tot ceea ce înseamnă respect pentru valorificarea culturii, a tradiţiilor. În judeţul Vâlcea am început să caut vechi izvoare culturale, iar Ţara Loviştei, unde am avut prima catedră, a fost adevărata Universitate, locurile fiind încărcate de istorie. Aici s-au dat luptele de la Posada, pe Dealul Cetăţeanu" mărturisea scriitorul. Debutul său ca scriitor a fost în anul 1957, în ziarul regional de Argeş „Secera şi Ciocanul". „Acolo am scris primul articol despre hora satului din Teiuş, iar prima carte, Folclor în Ţara Loviştei-Racoviţa , am publicat-o în anul 1974" Costea Marinoiu s-a dovedit un scriitor prolific: a scris peste 800 de articole, studii, reportaje, recenzii şi a publicat 23 de cărţi. Pentru o astfel de ctivitate prodigioasă, a fost recompensat cu mai multe premii, diplome şi medalii. Despre incursiunile sale în lumea scrisului, a spus: „Niciodată nu am pus pe primul plan banii. Pentru mine mai presus de orice a fost marea cultură. Ceea ce zideşti cu sufletul însemană zidire creştinească şi are trăinicie, Pentru mine învăţământul este o religie a şcolii. Cum este slujba în biserică, aşa ar trebui să fie şi munca de la catedra şcolii Multe dintre tradiţii s-au pierdut şi nu mai există emulaţie pentru menţinerea valorilor naţionale. Muzica populară autentică nu va dispărea niciodată. Durerea mea este că actualii solişti îşi fac singuri versurile şi nu mai culeg folclor de la bătrâni”.  
  
În 1975 este numit director al Centrului de Librării Vâlcea, continuându-şi activitatea în aceeaşi funcţie şi după 1989, la S.C. Ex Libris S.A. Debutează în presă în 1957, cu articole pe teme etnologice. În 1974 îi apare prima carte, Folclor din Ţara Loviştei. A colaborat la „Viaţa studenţească", „Argeş", „Ramuri", „Orizont", „Contemporanul" etc.Marinoiu este un împătimit scormonitor al mărturiilor legate de valorile culturale vâlcene. Contribuţia sa cea mai importantă este lucrarea Istoria cărţii vâlcene (sec. XVII-XVIII), publicată în 1981. Cu aplecare spre domeniul literaturii române vechi, pe urmele profesorului său ieşean I.D. Lăudat, istoricul literar cercetează vechile centre de cultură (Cozia, Govora, Bistriţa, Horezu, Râmnic), cu meşterii tipografi, manuscrisele şi cărţile ieşite din tiparniţele vâlcene, Antim Ivireanul, episcopul Damaschin, Chesarie de Râmnic, Grigore şi Naum Râmniceanu fiind nume care au dat strălucire „şcolii de la Râmnic". Cercetarea depăşeşte cadrul local, interesând pe specialişti prin informaţia oferită, dar şi marele public prin pasiunea cu care se urmăreşte răspândirea vechilor cărţi vâlcene. Altundeva Marinoiu îşi etalează disponibilităţile de reporter (Drumuri pe Olt, 1983), producând informaţii utile de ordin istoric sau cultural (Itinerare vâlcene, 1987) sau consemnând popasurile vâlcene ale unor mari scriitori, precum I.L. Caragiale, Grigore Alexandrescu, Mihai Eminescu, A.I. Odobescu, Al. Vlahuţă, Octavian Goga, Gala Galaction. Într-o lucrare aparte, Eminescu şi literatura veche (2003), adună şi siste matizează toate ştirile şi documentele privind relaţia poetului cu „scripturile bătrâne", dar şi trecerea lui prin aceste locuri. Cercetarea din Toponomia Ţării Loviştei (2001) se află la con fluenţa istoriei cu lingvistica şi etnologia. Autorul pune statornic în evidenţă contribuţia locală la formarea, perpetua rea, îmbogăţirea şi înnoirea tezaurului lexical al limbii române.Opera: Tipografi şi tipografii (în colaborare), Râmnicu Vâlcea, 1973; Istoria cărţii vâlcene (sec. XVII-XVIII), Craiova, 1981; Drumuri pe Olt, Bucureşti, 1983; Inscripţii în cărbune, Bucureşti, 1985; Itinerare vâlcene, Bucureşti, 1987; Oameni şi locuri vâlcene, Bucureşti, 1989; Liceul „Alexandru Lahovari" (în colaborare), Râmnicu Vâlcea, 1991; Istorie şi continuitate (în colaborare), Râmnicu Vâlcea, 2000; Catalogul preliminar al colecţiilor de carte veche din judeţul Vâlcea (în colaborare), Râmnicu Vâlcea, 2001; Toponimia Ţării Loviştei, Bucureşti, 2001; File din cronica Berevoieştiului (în colaborare), Râmnicu Vâlcea, 2002; Eminescu şi literatura veche, Bucureşti, 2003; Liturghierul (1508), prima carte tipărită în spaţiul românesc (ipoteza vâlceană), Râmnicu Vâlcea, 2003. Îmbolnăvirea şi stingerea din viaţă l-au surprins tot la datorie, scriind Monografia oraşului Ocnele Mari, lucrare ce urma să fie inclusă în volumul al doilea al Enciclopediei vâlcene, în curs de finisare şi publicare. 
  
Ne-a onorat cu recenzarea cărţii noastre „Gh.N. Dumitrescu în relaţie cu Vâlcea”, ne-a oferit, cu dedicaţie, monografia sa din 2006 „Civilizaţia sării- Copăcel la 510 ani”, iar noi i-am pus la dispoziţie material biobibliografic „I. N. Popescu”, în semn de prietenie şi colaborare colegială. 
  
Trecerea profesorului Costea Marinoiu la cele veşnice înseamnă o mare pierdere pentru cultura vâlceană şi naţională .  
  
*** 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
In memoriam-Costea Marinoiu / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 358, Anul I, 24 decembrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!