CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Comemorari >  


Autor: Cezarina Adamescu         Publicat în: Ediţia nr. 678 din 08 noiembrie 2012        Toate Articolele Autorului

IN MEMORIAM. ACUM ŞI AICI, ACOLO ŞI DINCOLO. POEMELE LUI CONSTANTIN GHINIŢĂ - (evocare de Cezarina Adamescu)
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

 

IN MEMORIAM ACUM ŞI AICI, ACOLO ŞI DINCOLO –  

 

POEMELE LUI CONSTANTIN GHINIŢĂ  

 

Poemele lui Constantin Ghiniţă se află la răscruce, „între Devreme, Doamne şi Departe”. Remarcabil ca întotdeauna, poetul se prezintă cu o microantologie lirică, în spiritul Evangheliei a V-a, apărută nu demult, care s-a bucurat şi se bucură de atâta apreciere. Poet religios, cât se poate de profund, Constantin Ghiniţă, aflat sub semnul imaculat al Poeziei adevărate şi nu al imitaţiilor de sezon, se prezintă cu un grupaj reprezentativ care debutează cu o Prefaţă lirică, în care spune: „până şi aerul cu sete mi-l muşc” ; „şi nu mi-e ruşine cu sufletul nud”. Un poem tulburător este Adaosul ce-mi răscoleşte Pragul, în care Constantin Ghiniţă se întreabă: „dar câte noi Dureri mai pot să-ndur/ de nu-mi găsesc nici Ţărmul şi nici Largul/ e ca şi cum mi-ar creşte primprejur/ Adaosul ce-mi răscoleşte Pragul// mi-e frig şi Toamna nu se mai sfârşeşte/ îmi putrezesc Ideile sub Ploi/ şi Aerul îl simt cum se-adânceşte/ în Lacrima Plecărilor din noi”.  

Un alt poem remarcabil (dar care nu este astfel?) – este poemul Marelui Exod – pe care ne îngăduim să-l cităm integral: „De când tot caut Pasărea prin mine/ Şi cuibul părăsit de-atâtea ori/ Mi-aduce Versul lacrime virgine/ Din ochiul Lumii violat de flori// Şi-ncep să pască-n jurul meu himere/ Când eu sunt gata, Doamne, să invit/ Pe tronul meu din Doruri şi durere/ Un adevăr de care m-am ferit// Şi-abia Târziu, când toamna ca o mamă/ Vine cu trupul plin de Sfântul Rod/ Simt glasul Păsării care mă cheamă/ Să scriu Poemul Marelui Exod”.  

Cu pana „smulsă din Cuvânt” în care „s-a-nfiripat un Înger”, Poetul Constantin Ghiniţă îi scrie lui Dumnezeu: „Îţi scriu Doamne, scriu şi sânger”// (…) „ Coala albă de hârtie/ prinde glas când o ating/ prinde trup de Poezie/ şi încep de dor să ning.”  

„Singur rezemat de tâmplă”, tot Aşteptându-l pe Godot , poetul e conştient că Poezia, aşa cum spune Nichita Stănescu: „Nu este lacrimă/ ea este însuşi plânsul/ plânsul unui ochi nenăscut/ Lacrima ochiului celui care trebuia să fie frumos/ lacrima ochiului celui care trebuia să fie f e r i c i t.”  

Astfel, dintr-un şir lung de „dacă”, lămurind suferinţa, „golgota trupului bolnav”, „munţii de doruri şi aisberguri/ de dureri neîmplinte mă izbesc” – Constantin Ghiniţă a aflat, se pare, răspunsul la întrebarea: De ce toate aceste jertfe? Iată: „este că în toate, Poezia/ incoloră e şi nimeni nu mă vede”.  

Admirabil! Dar în acelaşi timp cu o mică inexactitate: Poezia Domniei sale nu e incoloră, şi nu se poate spune că nimeni nu o vede. Dimpotrivă: Cineva îl vede, Aici şi Acum, Acolo şi Dincolo, pretutindeni, dovadă că s-a făcut ascultat, asumat, împlinit în cuvânt.  

Şi încă un poem dedicat „Îndumnezeitului Adrian Botez” – vădeşte pe deplin misiunea Poetului: „nici Liber pe deplin, nici rob şi nici tovarăş/ şi nici chemat la Nunta Continuă de foc/ Poetul ca un sclav zideşte lumea iarăşi/ şi-l pune-n Ceruri martor pe Dumnezeu la loc.”  

Şi o minunată definiţie a Poeziei: „Cuvântul – Însoţind pe Domnul la Neînceput/ când în Haos încă mai dormea pământul/ şi-n sămânţă viaţa ţipa surd şi mut// Ce e Poezia dacă nu Lumina/ însoţind Cuvântul peste Tot şi Toate?” (Şi-n geneză Pruncul mirosea a moarte).  

Cu Lumina Poeziei sale, Constantin Ghiniţă ar da această tulburătoare mărturie.  

Dacă ar mai fi lângă noi. Şi dacă, în urmă cu patru ani, nu s-ar fi grăbit să facă marele salt spre Patria Veşnică.  

 

 

Referinţă Bibliografică:
IN MEMORIAM. ACUM ŞI AICI, ACOLO ŞI DINCOLO. POEMELE LUI CONSTANTIN GHINIŢĂ - (evocare de Cezarina Adamescu) / Cezarina Adamescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 678, Anul II, 08 noiembrie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Cezarina Adamescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Cezarina Adamescu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!