CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Povestiri >  


Autor: Corina Lucia Costea         Publicat în: Ediţia nr. 180 din 29 iunie 2011        Toate Articolele Autorului

În lumea celor cu bani
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Din cabinetul de biologie al Colegiului Naţional “C.D Loga” din Timişoara se vede...vizavi...tronând, cu litere aurite, numele casei: PALATUL PUIU NAPOLEON! Aici a fost, pe vremuri, Grădiniţa de partid. În curtea în care erau, cândva, huţuluşe, acum sunt stele de beton, cu îngeraşi de marmură, care micţionează la telecomanda stăpânului. Cel mai frumos e înainte de Paşte, când se scot covoarele persane...de 8-10 m...la aerisit...pe gardul bulevardului! Zâmbesc...pentru că îmi amintesc o altă minunăţie. 
  
La Sovata, pe vremea cruntelor tratamente de fertilizare, am fost, într-un an, cazată în cameră cu o tânără doamnă, asistent social...într-un oraş din România! În lungile seri, când trebuia să fim cuminţi, mi-a destăinuit un caz special, pe care l-a avut. 
  
Venise odată, cu un Jeep, un domn plin de aur...de la dinţi, la inele şi lanţuri, ba chiar şi pintenii de la cizme îi erau auriţi. 
  
E luni. Îmi trebuie până miercuri un copil nou-născut, băiat, rrom! Dau oricât cereţi! 
  
Şi ea şi directoarea Centrului de plasament au rămas mute. 
  
Dar pentru ce vă trebuie ...până miercuri? O asemenea procedură durează... 
  
N-am timp...plângea în hohote omul. 
  
Păi n-avem chiar aşa...de o zi, oricum. Cel mai mic are 2-3 săptămâni. 
  
Nu, doamnă, 1-2 zile să aibă. Eu sunt om corect, nu vreau să am probleme cu poliţia...că puteam să rezolv şi altfel, nu credeţi? 
  
Dar ce s-a întâmplat? îl luă, mai cu judecată, psiholoaga, ce era şi ea în birou. 
  
Aşa au aflat de la omul ce povestea printre suspine, că s-a căsătorit, după ani de stat în Franţa, cu o fată frumoasă, de vreo 13 ani (el avea vreo 50!) şi că, din mare dragoste au făcut un copil. Fata născuse de dimineaţă...un copil orb, dar şi surd...cu multiple afecţiuni. Naş urma să le fie chiar bulibaşa. 
  
Nu pot să-i arăt la naşu copilul ăsta cu ochii...albi. Or să râdă toţi ţiganii de mine, iar nevastă-mea o să-şi piardă minţile dacă-l vede...că-i doar o copilă...ea-şi vrea păpuşa! Nu plec de-aici dacă nu-mi daţi unu! Rrom să fie! Dau foc la primărie! 
  
Nu era de glumă. Abia atunci văzuseră că în curte mai erau, ca în filmele cu mafioţi, încă trei maşini. 
  
Romina lu' Ţanu trebuie să nască zilele-astea! Şi-aşa-l duce tot la cămin! se băgă în seamă femeia de serviciu, care adusese cafelele, că secretara se duse la poliţie, tip-til. 
  
Romina era cunoscută...avea vreo 6 copii acasă şi, cam în fiecare vară, de nişte ani buni, mai venea cu câte unul. Numai băieţi făcea femeia asta.  
  
Dar mai are până naşte! zise asistenta socială, care-i monitoriza, de la primărie. 
  
Hai la ea! Naşte azi! decretă patronul Jeep-ului. 
  
Directoarea, cu asistenta socială, cu femeia de serviciu...se urcară toate în maşină...şi direct în poarta Rominei se opriră. Era după-amiază. Copiii fugeau prin curtea magherniţei ce stătea să cadă pe ei. 
  
Unde-i mă-ta? întrebă proaspătul tată. 
  
O bate Ţanu, în casă! 
  
Fără multe vorbe, intrară toţi. Se pare că cearta se terminase de mult, că Ţanu se împăca de zor cu nevasta. 
  
Hai la spital, femeie, că nu-i vreme! o zori bărbatul cel parfumat. 
  
Da, ce, mă? încercă Ţanu să afle. 
  
Ia, mă, d'ici, un avans, că mai vorbim! şi omu' cu Jeep-ul îi puse lui Ţanu în mână atâţia bani (euro!) că îi căzură pe jos, nici nu-i putu cuprinde (aşa, ca-n manele...fără număr, fără număr!). 
  
Femeia nu se opuse. Râdea cu cioturile de dinţi ce-i mai rămaseră după atâtea sarcini. 
  
Să ştiţi că nu-i o proastă şi nici handicapată Romina. Era bună la matematică în şcoală, că eu am fost în clasă cu ea, întărea d-na directoare tranzacţia ce se contura deja. Au măritat-o ai ei foarte devreme, printr-a 7-a...dar şi copiii ei sunt buni la carte, toţi...şi cei de-acasă, şi cei de la cămin. 
  
Pe drumul spre maternitate, Jeep-ul a fost condus de un şofer. D-na directoare şi femeia de serviciu, au fost mutate într-un Mercedes. Asistenta socială, cu Romina, asistau la discuţia tatălui înfrigurat, cu medicul: 
  
Doctore, pregăteşte-ţi sala de naşteri, că-i ziua când ţi-o pus D-zeu mâna-n cap...sau îi ultima zi din viaţa ta! 
  
Soţul aistentei sociale era poliţist. 
  
Aş fi putut să-l sun, dar eram parcă prinsă în poveste, recunoscuse, la Sovata, colega mea de cameră. 
  
Şi? Ce s-a-ntâmplat, în final? mă frământam, nerăbdătoare. 
  
A fost bine pentru toţi! Omul l-a înfiat legal pe copilul Rominei. A angajat o femeie să aibă grijă şi de al lui, dar a murit, sărmanul, după vreo două luni. Nevasta lui nu ştie că cel alăptat de ea nu-i copilui ei. Naşu a dat dar gras finului. A fost un botez, de-a fost nevoie de cordon de poliţie la biserică...aşa mare tam-tam s-a făcut. 
  
Ce face banul... 
  
Timişoara, 29.06.2011 Corina-Lucia Costea 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
În lumea celor cu bani / Corina Lucia Costea : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 180, Anul I, 29 iunie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Corina Lucia Costea : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Corina Lucia Costea
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!