CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Lucrari >  


Autor: Valentina Becart         Publicat în: Ediţia nr. 517 din 31 mai 2012        Toate Articolele Autorului

În cursa pentru „vârful lanţului trofic“... (o specie temută de „prădători” ... )
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Să fie ei „ aleşii?”  
Umbrele trecutului par a fi atât de pregnant reflectate în oglinda viitorului… Să trăim în fiecare zi cu spaima întunericului?  
Întuneric a fost la început… şi “mii de ani i-au trebuit Luminii să ne-ajungă”.( La Steaua – Eminescu)  
 
Întotdeauna va exista o prăpastie. Nimic nu e nou sub soare…  
şi prăpastia s-a adâncit tot mai mult, de când a fost “crucificată” credinţa într-o lume în care, iubirea faţă de “Om” ar fi adus “Paradisul” pe pământ.  
Şi mai cred, deşi mi-aş dori să nu fie aşa, că nimeni nu va putea schimba această ” realitate „ atâta timp cât Pământul se va roti în jurul axei sale –  
lumină şi întuneric// speranţă şi îndoială…  
… mereu pânda… capcana, răscrucea şi ” umbre” ce aşteaptă  
hohotind – şi abisul în care – clipele îşi frâng aripile fragile…  
 
Privite îndeaproape, aceste “umbre” par a fi – asemenea unor  
specii temute de prădători”… prădători ce-au luat în stăpânire cele două maluri şi pândesc ( pândă îndelung exersată…) cu „ochi agil”- fundul prăpăstiei —  
… prăpastie în care s-au prăvălit săracii, infirmii, visătorii  
şi neobosiţii căutători de ” adevăruri” … ce-au lăsat pete de sânge pe florile miraculos răsărite pe ” câmpurile de luptă “ unde… doar vântul mai geme – ca o amintire!  
Primii căzuţi… nu mai au nici şansa şi nici speranţa de a mai vedea lumina bunăstării, ci doar întunericul cel mai de jos al sărăciei.
Cei aflaţi pe buza prăpăstiei… în plină agonie - agăţându-se de câte
o liană fragilă, căutând înfriguraţi“rădăcinile adevărului”.
Dar adevărul… este împărţit între “cele doua tabere” de prădători neobosiţi.. care supraveghează atent “ecoul prăpăstiei” având grijă să “cureţe” - din când în când - orice ar “germina” şi s-ar înrădăcina... mai mult decât ar permite siguranţa celor două tărâmuri” luate în stăpânire!
Din când încând… au loc “ciocniri” la suprafaţă - din care rezultă „resturi menajere” - care ajung în prăpastia „fără fund” a săracilor. Aceştia – învrăjbiţi şi flămânzi – cercetează atent... fiecare colţ al prăpăstiei în speranţa de a mai găsi ceva… uitând să mai privească spre „lumină” – spre zările albastre, spre un cer “mult prea mare şi mult prea înalt”… pentru o existenţă atât de umilă şi atât
 
de … efemeră…  
Lumină care străjuieşte liberă, regală, nestingherită –  
această sumbră privelişte… aşteaptă parcă - căutători însetaţi de adevăr pentru care - toate prăpăstiile pot avea partea lor luminoasă!  
……  
Din când în când „ni se pare” că suntem chemaţi din fundul prăpăstiei spre lumină…  
Agăţându-ne de liane fragile, spinoase – răspundem chemării…  
… Odată ajunşi la suprafaţă, „ni se cere” doar un lucru minor, şi anume, – cu mâinile încă sângerând - să „mângâiem” noul nume al prădătorului…  
Să fim noi… „alegătorii”?!  
 
Valentina BECART  
Mai 2012  
 
 
Referinţă Bibliografică:
În cursa pentru „vârful lanţului trofic“... (o specie temută de „prădători” ... ) / Valentina Becart : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 517, Anul II, 31 mai 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Valentina Becart : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Valentina Becart
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!