CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Recenzii >  


Autor: Al Florin Ţene         Publicat în: Ediţia nr. 721 din 21 decembrie 2012        Toate Articolele Autorului

Imunitate absolută sub cupola timpului
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Cronică de Voichiţa Pălăcean-Vereş 
  
Imunitate absolută sub cupola timpului 
  
Cel mai recent volum al Titinei Nica Ţene, Un strop de veşnicie (Editura Ecou, Cluj-Napoca, 2012), o surprinde pe poetă în ipostaza de supus răzvrătit al zeului Cronos. Tema timpului este tratată în multe dintre creaţiile cuprinse în volum: Cheia bătrânei, Îndoială, Direct în cer, Speranţă, Urc pe scara vieţii mele, Trece vremea ... ,Toamnă, toamnă ai venit!Iar, Pe aproape e Crăciunul etc. 
  
Titina Nica Ţene se vede într-o oglindă uşor înceţoşată de curgerea vremii: „ mi s-a făcut târziu“, fiindcă „trece, Doamne, vremea peste noi ... “, „Timpul trece, merge spre pustiu“). Însă sentimentul aproprierii iminentei morţi nu este resimţit cu durere, ci cu nostalgie şi o doză semnificativă de seninătate. Îşi acceptă cu înţelepciune condiţia de fiinţă trecătoare, chiar dacă, pe alocuri dă glas revoltei că a îmbătrânit, fiind, în sufletul său, încredinţată de faptul că, în pofida aparenţelor, are parte de imunitate absolută sub cupola timpului.. 
  
Suferinţa la gândul aproprierii morţii (se găseşte la vârsta când „tinereţea/ ( ... ) nu se-ntoarce niciodată“) este atenuată până aproape de disipare de către credinţa în Dumnezeu. Din credinţă („Mă rog de Tine, Doamne“, „Doamne Te caut mereu“, „Doamne, Te iubesc nespus“, „vin către Tine, Doamne“) vine certitudinea că, atunci când va fi să se întâmple Plecarea, aceasta va însemna nu sfârşitul, ci regăsirea alături de cei dragi în cer. Din acelaşi motiv, părinţii demult duşi, sunt evocaţi nu cu tristeţe, ci melancolie împletită cu bucuria rememorării. A plecat măicuţa ... – ne spune poeta –, totuşi „iese-n prag, face cu mâna“, „parcă (o) văd pe-a mea măicuţă/ stând la masa cea rotundă“, iar în Părinţii ne face cunoscut că ei „mi s-au dus/ Până dincolo de stele“. 
  
Împăcată cu sine, împăcată cu Dumnezeu, care a condamnat-o la vremelnicie („Sunt atât de tristă, Doamne“, poeta vorbeşte de Pretinsa moarte, negându-i acesteia autenticitatea, din moment ce destinul omului echivalează cu căutarea divinităţii şi găsirea ei, în clipa hotărâtă. 
  
Fiindcă „Viaţa asta ( ... ), totuşi, trecătoare“ „e un tren cu lungi vagoane“, care „te duce către staţia finală“, Titina Nica Ţene ne îndeamnă să găsim în noi puterea de a primi Bucuria lucrurilor simple, de a lăsa fericirea să vină la noi, odată cu o nouă primăvară, cu o nouă toamnă ...  
  
Dragostea nu îmbătrâneşte niciodată, ne asigură ea. Scânteile iubirii de odinioară n-au adormit în cenuşă, chiar dacă au trecut decenii de când cei doi, prinţesa şi Făt-Frumos, stăteau pe bancă în parc.  
  
Chiar întoarsă în satul natal, pustiu acum, unde nu mai găseşte pe nimeni dintre cei dragi, „fata lui Costică“, contemplându-se la vârsta deplinei maturităţi, când „gândurile, stol, aleargă spre cei dragi“ şi-ar vrea să mai retrăiască emoţiile copilăriei, sau când îndrăzneşte să ceară „Dă-mi, Doamne, tinereţea înapoi“ într-o răsunătoare Rugăciune, poeta găseşte în sine forţa de a vedea esenţa vieţii: „natura, în juru-mi renaşte“, „păsările-n codru ( ... ) le ascult“, „toamna cerne galben peste vii“ – iar acestea îi alungă din minte gândurile negre şi din suflet teama de Necunoscut. 
  
La mai bine de trei decenii de când îmi amintesc că i-am citit prima poezie, lecturând Un strop de veşnicie, Titina Nica Ţene îmi dă senzaţia unei voci lirice tinere, mereu proaspete, care şi-a câştigat, în faţa trecerii timpului, din dragoste pentru Cuvânt şi pentru Frumos, dreptul la imunitate. Iar faptul că, în răstimpul de care vorbesc, silueta i-a rămas neschimbată, iar tâmplele de-abia i-au prins o părere de brumă nu face decât să ateste că tinereţea este o stare de spirit, iar poezia izvorul hrănitor la care Doamna Ţene se întoarce în fiecare zi. 
  
Voichiţa PĂLĂCEAN-VEREş 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Imunitate absolută sub cupola timpului / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 721, Anul II, 21 decembrie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!