CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Artistic >  


Autor: Elena Buică         Publicat în: Ediţia nr. 437 din 12 martie 2012        Toate Articolele Autorului

IMPRESII DIN CANADA - ÎN MARTIE PRIN ONTARIO
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Incepând din clasa a XI-a a nepoatei mele Mara-Elena, împreună cu fiica mea, Andaluza, am luat drumul informaţiilor la diverse universităţi pentru a putea decide la care să facă aplicaţii în anul următor pentru cursurile din celălalt an şcolar, după terminarea clasei a XII-a. Informaţiile au durat un an şi jumătate, timp în care am bătut multe drumuri. Vizitele făcute, pe lângă informaţiile obţinute, ne-au oferit şi imagini din diferite localităţi şi întâlniri cu diverşi oameni şi spe bucuria noastră şi cu români. Aşa am făcut o mini vacanţă, în prag de primăvară canadiană prin diferite localităţi prin Ontario, mai ales prin acelea care au universităţi, ca s-o ajutăm pe Mara să-si aleaga facultatea.  
Primul loc vizitat în acest turneu, care ne-a stârnit cel mai înalt grad de interes, a fost London, un oraş cu peste 350.000 locuitori, situat cam la 200 km de Toronto şi cam tot atâta distanţă pâna la Windsor şi Detroit, oraşele vecine aflate pe graniţa dintre USA şi Canada. London este răsfăţat la sud de vecinatatea lacului Erie şi Huron în nord, care sunt parte din marile lacuri cu aspectul lor de mări. Am mai trecut prin London, dar acum am reusit sa il vedem mai bine, timp de aproape două zile. Şi cum îi stă bine unui oraş ce poartă nume celebru, oamenii s-au aşezat aici aducând cu ei şi obiceiurile, limba păstrătoare de amintiri. Râul care trece prin London, poarta numele Tamisa (Thames). Ba mai mult, London are chiar în centrul oraşului Covent Garden Market, Oxford Street, Piccadilly Street care amintesc de Regatul Unit. De-a lungul Tamisei înfloresc câteva părculeţe dintre care unul este punctul de atracţie pentru copii numit Story Book Gardens.  
Pe noi ne-a cucerit de-a dreptul universitatea lor, una din cele mai mari din Ontario – Western University, a carei arhitectură copiază pe cea din Cambrige (UK), un adevarat oraşel al studenţimii în orăşelul London. Mara şi-a ancorat sufletul aici şi nu s-a mai putut dezlipi multă vreme, până a găsit alte irezistibile atracţii la alte universitaăţi. Străbătând pe jos prin această lume a studenţiei şi vizitând clădirile în care îşi desfăşoară viaţa tineretul studios, Mara părea că trăieşte momente speciale. Noi trăiam eceste emoţii cu ea reeditând în gand momente din studenţia noastră atât de îndepărtată ca timp şi condiţii. La farmecul special pe care l-a impus in fata noastră a mai contribuit şi o bună impresie a oamenilor cu multă deschidere pentru comunicare, prietenoşi, zâmbind larg şi foarte calmi. S-a mai adîugat şi aspectul străzilor largi şi foarte curate dar şi cel al caselor bine îngrijite, cu o arhitectură mai aproape de cea europeană, cu arcade mari la uşi, cu ferestre care amintesc de stilul gotic, case înconjurate de multă verdeaţă, flori şi arbori decorativi. De altfel London este numit şi “Forest City” pentru că a fost construit în mijlocul unei păduri cu brazi argintii, arţari, castani, tei, etc. Buna impresie a fost completată şi de întâlnirea cu români care se declarau foarte mulţumiţi de felul cum se desfăşoară viaţa lor pe aceste meleaguri. Universitatea Western din London. Când am plecat din London, am simţit chemarea de a reveni, iar Mara părea să se declare hotărâtă asupra viitorului ei universitar. Era a doua oară. Prima dată a fost foarte convinsă de universitatea Dalhousie din Halifax, Nova Scotia. Zic – părea – deoarece vizitand şi alte universităţi, mergând la întâlnirile în care se făceau prezentările facultăţilor, părerea ei a oscilat de multe ori.  
S-a hotărât după ce a cântărit mult ce vrea şi unde vrea să meargă, abia cu putin timp înainte de a trimite cererile de înscriere. In apropiere de London am vizitat localitatea Stratford, unde în fiecare an din aprilie până toamna târziu în noiembrie are loc un festival de teatru celebru . Orăşelul trăieşte şi înfloreşte din Stratford Festival. Iată una din sălile de teatru: şi un anunt cu programul festivalului care urma să înceapă în curând. In vecinătate este localitatea numită, cum altfel? Shakespeare. Omagiu marelui bard, evident, dar ne-am amuzat cât de banal a devenit prin uzul numelui în viaţa de zi cu zi: Brutăria Shakespeare; Ferma Shakespeare, sau chiar: Tractoare Shakespeare. În calea de întoarcere spre casă ne-am oprit ăi la Kitchener-Waterloo oraşe gemene situate ân partea de sud-vest a provinciei Ontario, la aproximativ 100 de km vest de Toronto şi 300 km est de Windsor. Aceste două orăşele germane, au în preajma lor multă industrie, dar şi multe terenuri agricole înfloritoare uşor de lucrat, şi o localitate, St.Jacobs, cu un distinct mod de viaţă, datorită menoniţilor stabiliţi acolo. Ei au un stil unic cultural şi religios care dau mult farmec acestei zone. Menoniţii sunt un grup cultural religios stabilit în secolul 16 în timpul reformei protestante când unii creştini s-au separat de biserica catolică. Ei difera de catolici prin faptul că ei că botezul este la alegerea individului adult şi comuniunea include spălarea picioarelor ca semn de umilinţă. Primii menoniţi au apărut în Canada pe la sfârşitul secolului al 18-lea şi vorbeau germana. Majoritatea sunt în zona Waterloo. La începutul secolului 20 au început să vină şi din USA, fugind de serviciul militar. Majoritatea acestora s-au aşezat în preerii. Sunt multe lucruri deosebite în cultura menonită, dar acestea sunt mai puţin vizibile astăzi, când menoniţii se mută în număr tot mai mare în oraşe şi refuză viaţa izolată din micile comunităţi menonite. Cei din zonele rurale încă refuză folosirea tehnologiei moderne ca electricitatea, transportul motorizat şi continuă viaţa de fermieri. Au mare respect pentru educaţie şi deci au şcolile lor, destul de bine văzute, care merg până la colegii şi universităţi.Noi nu am prea apucat să le facem poze pentru că ştim că menoniţii nu se bucură de publicitate.  
Am fost la piaţa organizată de menoniţi de trei ori pe săptămână şi am cumpărat lucruri care de obicei nu le găseşti la magazinele mari, moderne. Piaţa era foarte aglomerată. Nu ne-am aşteptat ca într-o zi friguroasă de primavara timpurie (aici în Ontario e iarnă în martie) să fie atât de aglomerat la piaţă! Totul în St.Jacobs aminteşte de menoniţi. Intregul turism local este bazat pe cultura lor. Aici este un mic muzeu în care este prezentata istoria lor, câteva magazine cu lucruri de arta făcute de artişti menoniţi amintind-mi de Fondul Plastic de la noi, restaurante cu mâncăruri şi decoraţiuni interioare tipic locale. Puternicul farmec cu specific german se vede mai ales la marea şi faimoasa sărbătoare de toamnă numită Octoberfest, dar acum am putut-o simţi în marea piaţă cu produse specifice lor. Aici se simte prezenţa a doua universităţi cu mare faima. Universitatea din Waterloo specializată în informatică este considerată una din cele mai puternice universităţi. Nu am fost să o vizităm, deoarece nu spre informatică îi sunt preocuparile Marei.  
Am vizitat o alta, Laurier, unde sunt mai multe facultaţi umaniste. E o universitate mai mică, şi datorită acestui fapt, are un farmec special. Am mai vizitat şi universitatea din Guelph, care ar fi fost şi mai aproape de Toronto. Dar nu a fost sa fie… Mara nu a fost convinsă că pe aici îi va fi viitorul. Am rămas însă cu o mini-vacanţă în luna martie foarte plăcută, relaxantă, în care am povestit tot timpul cu Andaluza şi Mara, am mâncat la restaurante bune, am vizitat muzee şi am râs întruna. Adică am îmbinat cu succes utilul cu plăcutul, căci multe sunt oportunităţile oferite de Canada tuturor cetăţenilor ei indiferent de unde au venit şi astfel am mai uitat de dorul de cealaltă parte a lumii, de unde am venit, cu alte orânduiri ale vieţii.  
Elena Buica - Canada  
Referinţă Bibliografică:
IMPRESII DIN CANADA - ÎN MARTIE PRIN ONTARIO / Elena Buică : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 437, Anul II, 12 martie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Elena Buică : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Elena Buică
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!