CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Impresii >  


Autor: Ion Nălbitoru         Publicat în: Ediţia nr. 816 din 26 martie 2013        Toate Articolele Autorului

Il Giardino Inglesse
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

După ce ai admirat cu plăcere frumuseţile parcului din spatele Palatului Regal din Caserta cu Castellucia înconjurată de un canal cu apă, Peschiera Grande, Fontana Margherita, pescăria care se întinde pe o jumătate de kilometru până la Fontana Delfini, apoi Vasca e Fontana di Eolo şi bazinele cu crap care se succed în trepte, despărţite pe rând de Fontana di Cerere, Fontana di Venere e Adone şi pe ultima treaptă unde se varsă cascada, Fontana di Diana e Atteone, imediat în dreapta se află intrarea în frumoasa Grădină Engleză. Il Giardino Inglese este o adevărată grădină botanică cu plante, de diferite specii şi vârste, atât din Europa cât şi din Australia, Insulele Canare, Noua Zeelandă, Texas, California, etc.  

De la intrarea principală aleile se ramifică în ambele părţi. În stânga descoperi ruinele unui templu italian, apoi Teatrul în aer liber înconjurat de ziduri ca o cetate. Pornind din amonte spre aval numeroase alei şerpuiesc printre spaţiile verzi şi pădurea formată de la arbuşti până la arbori seculari de toate speciile, foioase, răşinoase, quercinee.  

Deasupra tuturor se înalţă pinii cu coroanele lor ca nişte ciuperci uriaşe dar şi diversele specii de palmieri, eucalipţi, iar mai jos descoperi camelii, orhidee, trandafiri sau nuferi ce plutesc ca nişte insuliţe luminoase pe suprafaţa lacului.  

Undeva, pe nişte stânci năpădite de ierburi şi arbuşti se află Fontana del Pastore (Fântâna Păstorului)  

Dar iată că deodată printre stâncărie se deschide o grotă cu două ramificaţii. Pătrunzi în ea şi imediat în dreapta ai surpriza să te trezeşti parcă în paradis. Din reapta îţi atrage atenţia tumultul unei mici cascade formată de undeva din subteran şi care se scurge într-un lac de basm numit Bagno di Venere(Baia lui Venus). De partea cealaltă lacul este mărginit, în stâncă, de Criptoportico, care simulează ruinele romane şi în care sunt prezente multe statui.  

Din micuţul lac porneşte un canal prin care apa deversează printr-o cascadă în alt canal. La aceasta se poate ajunge printr-un tunel în stâncă. Puţin mai la vale în faţa ochilor se desfăşoară un lac în mijlocul căruia se află o insuliţă cu nişte ruine năpădite de vegetaţie. De jur împrejur lacul este străjuit de arbori iar în câteva locuri sunt prezente insuliţe cu nuferi înfloriţi  

Spre aval aleile şerpuiesc printre arborii de diverse specii şi diferite vârste ca într-o pădure amenajată cu grijă.  

Între canalul cu apă, lac şi parcul Palatului Regal se desfăşoară o terasă cu trandafiri ce răspândesc în jur un parfum îmbietor, serele, casa grădinarului, toate înconjurate de plante exotice.  

Pe tot parcursul acestei călătorii te cuprinde o linişte sufletească şi un sentiment de încântare şi împlinire, iar păsărelele te însoţesc prin tufişuri cu trilul lor colorat şi melodios.  

 

Referinţă Bibliografică:
Il Giardino Inglesse / Ion Nălbitoru : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 816, Anul III, 26 martie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Ion Nălbitoru : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ion Nălbitoru
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!