AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

REDACŢIA

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Scriitori >  


Autor: Jianu Liviu         Publicat în: Ediţia nr. 369 din 04 ianuarie 2012        Toate Articolele Autorului

IISUS IN CELULĂ
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
IISUS IN CELULĂ 
  
Motto: “- Unde eşti, Doamne ? Am urlat la zăbrele .  
  
Din lună venea fum de căţui...  
  
M-am pipăit... şi pe mâinile mele,  
  
am găsit urmele cuielor Lui.” (Radu Gyr)  
  
Am intrat în Biserica, am spus o rugăciune în gând, şi am sărutat icoana pe veşmânt. Icoana era scrisă de părintele Visarion cu fecioara Maria, cu pruncul în braţe, înfăşurată într-o mantie de cer ţesută cu luna şi stele împrejur. Razele lui Dumnezeu înfloreau din spatele lor, ca nişte palme cu degete de rumenită azimă.  
  
Deasupra icoanei, un stâlp de fier alămit. Aninată de stâlp, o coroniţă de brad. Nici stâlpul, nici coroniţa, nu m-ar fi oprit. Dar în cuibul de aer al coroniţei, îşi întindea braţele, lucrată din bentiţă ieftină, o cruce tricoloră. În spatele ei, pe catapeteasmă, icoana de argint a lui Iisus. Prin fereastra coroniţei din rămurele de brad, şi giurgiuvele de bentiţă tricoloră, mă privea, întemniţat în Biserică, Iisus.  
  
Ce voi face pentru tine, Doamne, azi ? Voi sta. Aşa cum am stat şi ieri. Şi alaltăieri. Viitorul meu este, în cel mai preafericit caz, o aşteptare. A anotimpurilor condamnării mele. A anotimpurilor eliberării tale. Cândva, vei ieşi poate din carcera catapeteasmei, şi mă vei întreba: Ce ai făcut pentru libertatea mea? Şi eu voi ridica din umeri, şi voi răspunde: atât am ştiut să fac pentru tine, Doamne. Să intru dimineaţa în Biserică, în drum spre serviciu. Să aprind o lumânare. Să mă întrebe o bătrână ce nume de sfânt am. Să îi spun. Să îmi spună că are cancer. Să îmi arate un ciot de mână operat care, necurăţat de medic la timp, a prins coajă de sânge închegat. Să îi urez sănătate în noul an. Să las o pâine pe masă altei bătrâne. Să îmi spună prima bătrână că mă va pomeni, că ea pomeneşte un om, aşa, de fericire că mai stă cineva de vorbă cu ea. Să îi spun că mai bine l-ar pomeni pe părintele Cleopa Ilie. Să ies afară. Să ajung la serviciu, unde stau, şi îmi aduc aminte. Cum producţia mea de amintiri de tabla rămâne mereu în urmă: căci nu avem pentru ea piaţă de desfacere. Au confiscat-o paznicii de calitate. Care sunt ca banda lui Mobius, şi înăuntru, şi înafară... Şi fără producţia mea de amintiri de tablă, o bătrână nu mai are cu cine să stea de vorbă, cât e pâinea de lungă, despre cancer.  
  
Iisus a rămas acolo, în Biserică, întemniţat. A fost premiat cu o cununiţă din rămurele subţiri, de brad, purtând în mijloc, ca semnătură, o cruce din bentiţă tricoloră. Eu cred, Doamne, că aşa cum sunt de harnic eu, românul, să îi imit pe toţi, am fost, de data asta, original: nu te-am crucificat. Te-am zidit de viu în Biserică. În loc de geam la temniţă, ţi-am pus o coroniţă de brad cu giurgiuvele tricolore, să îmi privesc printre ele viitorul Rege, încă întemniţat. 
  
16 ianuarie 2003 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
IISUS IN CELULĂ / Jianu Liviu : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 369, Anul II, 04 ianuarie 2012, Gilbert, Arizona.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Jianu Liviu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Jianu Liviu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către colectivul redacţional. Dacă sunt probleme de natură rasială, etnică sau similar, vă rugăm să ne semnalaţi imediat pentru remediere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate prin e-mail de către persoanele implicate prin subiectul lor vor fi retrase în timpul cel mai scurt de pe site.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!