CONFLUENŢE LITERARE

GILBERT, ARIZONA


AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

REDACŢIA

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Vizual >  


Autor: Igor Mocanu         Publicat în: Ediţia nr. 1053 din 18 noiembrie 2013        Toate Articolele Autorului

Igor MOCANU - AVANGARDA REVIZITATĂ - EDIŢIA A III-A
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Avangarda revizitată.
AVANGARDA GERMANĂ şi OLANDEZĂ
Avangarda Europeană în
Arhiva Naţională de Filme a
României 1919-1939

Ediţia a III-a: AVANGARDA
GERMANĂ şI OLANDEZĂ


Miercuri, 23 octombrie, ora 19.00 – Cinemateca Eforie
Sâmbătă, 26 octombrie, ora 19.00 – Cinemateca Eforie


Cinemateca Eforie – Arhiva Naţională de Filme a României a lansat, începând cu 17 noiembrie 2012, un demers de revizitare a operelor cinematografice create de regizorii avangardei europene, cu scopul cercetării modului în care s-a constituit cultura vizuală autohtonă şi cultura filmului în perioada de dinainte şi de după naţionalizarea din 1948 a producţiei cinematografice din România, cât şi a filmelor deţinute de cinematografele locale. Prima ediţie a proiectului, în număr şase sesiuni, a cuprins avangarda cinematografică franceza; cea de-a doua ediţie a abordat, timp de trei sesiuni, avangarda sovietică; ediţia a treia se ocupă, într-o sesiune unică, de avangardele germană şi olandeză.

***
Artişti: Walter Ruttmann, Carl Mayer, Joris Ivens, Mannus Franken
Concept şi viziune curatoriala: Igor Mocanu
Organizatori: Cinemateca Eforie – Arhiva Naţională de Film a României


În numărul 6 pe octombrie 1928 al revistei unu, pe ultima pagină, citim: „Simfonia marei Capitale. Vedeţi-l la unul din cinematografele de pe Bulevard”. Aceasta e prima şi, cred, ultima menţiune a realizatorului de la Frankfurt, dacă exceptam participarea acestuia la filmarea scenei cu şoimul din vis pentru Die Nibelungen (1924) al lui Fritz Lang, pelicula ce fusese analizată de Barbu Florian într-un text scris în 1925 şi publicat în revista Integral. Filmările la Berlin: Die Sinfonie der Grisstadt se încheiaseră la finele lui 1927, iar în primele luni ale lui 1928 pelicula circula deja în copie atât în Europa, cât şi peste ocean, în America. Este totuşi surprinzătoare promptitudinea cu care cinematografele bucureştene centrale preiau şi difuzează filmul, o operă documentara în ultimă instanţă, chiar dacă poetică şi uneori suprasaturat metaforica, în care dinamismul urban industrial al marii capitale nemţeşti este ponderat numai de liniştea premonitorie a evreilor care se plimba neabătuţi pe străzi. O promptitudine a cinematografelor autohtone cu atât mai neobişnuită, cu cât pelicula e una din primele care într-un fel canonizează seria de documentare avangardiste care să închine ode şi simfonii vizuale marilor oraşe ale lumii, serie începută în 1921 cu Manhattan al lui Paul Ştrand şi Charles Sheeler, continuata cu Rien que leş heures (1926) al lui Alberto Cavalcanti şi chiar cu Berliner Stilleben (1926) al lui László Moholy-Nagy, şi ajungând apoi până la Robert J. Flaherty, Ilia Kopalin şi Mihail Kaufman, Svatopluk Innemann, Dziga Vertov, Adalberto Kemeny şi Rudolf Rex Lustig, Corrado d'Errico, Eugen Deslav, José Leitão de Barros, Jean Vigo, Jay Leyda, Irving Browning, Manoel de Oliveira, Bonney Powell, Iosif Poseslkii şi Rafail Ghikov sau Otakar Vávra. Evident, această listă a creatorilor de simfonii urbane ar fi în mod cras incompletă fără De brug (1928) şi Regen (1929) ale regizorului olandez Joris Ivens, ultima în colaborare cu Mannus Franken, scurtmetraje care vor oferi un loc aparte autorului lor în câmpul cinematografului de avangarda.

Ediţia a III-a:

BERLIN: SIMFONIA UNUI MARE ORAŞ/BERLIN: DIE SINFONIE DER GROSSTADT
Germania, 1927, a/n, Documentar
R. Walter Ruttmann (ca Walther Ruttmann)
S. Karl Freund, Carl Mayer, Walter Ruttmann (ca Walther Ruttmann)
Muzica: Edmund Meisel
Operatori: Robert Baberske, Reimar Kuntze, László Schäffer, Karl Freund
Dir. Artistic: Erich Kettelhut
Cu: Paul von Hindenburg
Producător: Karl Freund

PODUL/DE BRUG
Olanda, 1928, a/n, Documentar
R. Joris Ivens
S. Joris Ivens
Imagine: Joris Ivens
Producător: CAPI-Amsterdam

PLOAIA/REGEN
Olanda, 1929, a/n, Documentar
R. Joris Ivens, Mannus Franken
S. Joris Ivens, Mannus Franken
Imagine: Joris Ivens
Muzica: Lou Lichtveld (1932), Hanns Eisler (1941)
Producător: CAPI-Amsterdam

------------------------------------------------
Igor MOCANU
Bucureşti
15 octombrie 2013
 

Referinţă Bibliografică:
Igor MOCANU - AVANGARDA REVIZITATĂ - EDIŢIA A III-A / Igor Mocanu : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1053, Anul III, 18 noiembrie 2013, Gilbert, Arizona.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Igor Mocanu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Igor Mocanu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către colectivul redacţional. Dacă sunt probleme de natură rasială, etnică sau similar, vă rugăm să ne semnalaţi imediat pentru remediere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate prin e-mail de către persoanele implicate prin subiectul lor vor fi retrase în timpul cel mai scurt de pe site.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!