CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593
ISSN-L 2359-7593
BUCUREŞTI, ROMÂNIA


AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

REDACŢIA

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Ecouri >  


Autor: Octavian Lupu         Publicat în: Ediţia nr. 179 din 28 iunie 2011        Toate Articolele Autorului

Iesirea din labirint
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
octavian_lupu@yahoo.com

 

Sunt puţine visele care au cu adevărat o semnificaţie sau o învăţătură de la Dumnezeu. În ceea ce mă priveşte, aş putea număra pe degete acele vise care au fost cu adevărat de valoare, vorbind despre viitor într-un mod credibil şi realist. Totuşi, voi selecta în continuare un vis pe care l-am avut acum mai mulţi ani, cam prin 1996, şi care consider că merită să fie relatat. 
  
Dar ca în visele lui Nebucadneţar, acest vis a venit ca un răspuns la o anumita problema ce mă preocupa la acea dată, fiind un sfat divin, cel puţin aşa mi s-a părut mie să fie, pentru ceea ce ar fi trebuit să fac şi ce atitudine să adopt în respectiva situaţie. 
  
Începând cu anul 1995, o mulţime de colegi de facultate sau de serviciu au plecat să muncească în străinătate. De asemenea, mulţi prieteni şi membri ai bisericii din care fac parte, se gândeau şi plănuiau cum să ajungă în SUA sau Europa, pentru a-şi face un rost în viaţă. 
  
Erau dese situaţiile în care unii dintre ei plecau la studii în străinătate, cu gândul de a rămâne acolo, iar alţii pur şi simplu traversau graniţa pentru a ajunge în Germania, în Spania sau în Franţa, în speranţa găsirii unui loc de munca, indiferent care ar fi fost acela. Dat fiind aceste lucruri, şi în urma multor discuţii avute cu persoane care fie plecaseră deja, fie urmau să plece, m-am întrebat dacă nu trebuia să fac şi eu la fel. Aş vrea să menţionez faptul că pană în acel moment, gândul de a pleca din ţară mi-a fost complet străin, deoarece imediat ce am primit credinţa creştină, adică în 1991, m-am gândit că atâta timp cât am asigurat un minim în ce priveşte nevoile personale şi Sabatul liber, nu este cazul să mă avânt să doresc mai mult din lucrurile lumii acesteia, deoarece venirea lui Hristos este oricum, foarte aproape. 
  
Pe de altă parte, faptul că multe persoane dintre cele plecate, s-au realizat, m-a făcut îmi pun problema oportunităţii plecării mele, fapt pentru care am cerut în răspuns de la Dumnezeu. Răspunsul l-am primit prin visul pe care îl voi relata în ceea ce urmează. 
  
Am visat că mă aflam într-o încăpere care făcea parte dintr-un labirint uriaş. Respectiva cameră avea uşi pe toate cele patru laturi, astfel încât se putea trece dintr-o cameră în alta. Din camera în care mă găseam puteai trece în alta ş.a.m.d. 
  
Aceste camere erau diferite ca mobilier. Unele erau mai frumoase, altele mai simple, unele bogat ornamentate, altele sărăcăcioase. Imediat ce m-am văzut în mijlocul acelei camere, am sesizat că alături de mine erau multe persoane din biserică. De asemenea, toate camerele labirintului erau pline de fraţi şi surori din biserică. 
  
Uşile erau deschise şi un adevărat du-te vino avea loc, dintr-o cameră în alta, fiecare încercând să ajungă într-o cameră mai frumoasă, mai deosebită. Iureşul era atât de mare, încât oamenii se călcau în picioare, alergând fără să ţină cont de ceilalţi. Într-un fel sau altul, cu toţii căutau o ieşire din acel labirint, deşi unii se opreau în câte o cameră şi abandonau să mai încerce să găsească ieşirea. 
  
Frenezia era foarte mare, până acolo încât nu mai era clar în ce direcţie să mergi. Eu însumi eram în mijlocul unui astfel de iureş. Ceea ce era trist consta în faptul că nimeni nu reuşea să iasă din labirint. Încăperile se închideau una în alta, în mijlocul unei agitaţii generale şi am înţeles că nu exista ieşire din labirint, dacă lucrurile ar fi continuat astfel. Nici goana după încăperi bogate şi nici dorinţa de a găsi o ieşire nu aveau vreun rezultat. 
  
Atunci am sesizat că în felul acesta nu vom face altceva decât să ne epuizăm viaţa într-o căutare fără rost, fără a ajunge la ţintă. Iar dacă ţinta nu era atinsă, însemna că pierdem totul, indiferent cât de bogată ar fi fost camera în care ne găseam. 
  
M-am oprit şi le-am strigat celorlalţi: „Nu aceasta este calea. Timpul vieţii ni se va scurge fără sens. Trebuie să căutăm altfel ieşirea.” Atunci i-am rugat pe cei din jur formam o grupă de rugăciune. Ne rugam pe rând, ca Dumnezeu să ne descopere ieşirea din labirint. Ne ţineam de mâini şi ne rugam. Eu am fost ultimul care a rostit rugăciunea. La sfârşit, ceilalţi s-au ridicat, dar eu am continuat sa mă rog. În timp ce mă rugam, scriam pe o hârtie nişte versuri, care sunau astfel: 
  
„În Eden, în Eden,  
Acolo este slava, puterea şi speranţa,  
Acolo sunt pacea şi bucuria  
Date de Dumnezeu.  
  
În Eden, în Eden,  
Acolo sunt speranţa şi fericirea,  
Împlinirea şi bogăţia  
Date de Dumnezeu."  
  
Pe măsură ce scriam aceste versuri, unii dintre cei prezenţi au început să le copieze, astfel că tot mai mulţi învăţau acest cântec. Pe măsură ce aceste cuvinte se răspândeau, tot mai mulţi le repetau şi le reluau, ca într-un cor, crescând mereu în intensitate. În cele din urmă, răsunetul acestui cântec a devenit atât de puternic, încât pereţii camerelor şi întregul labirint s-au prăbuşit. Când am privit în jur, labirintul dispăruse şi noi toţi ne-am trezit în mijlocul unei pajişti încântătoare, scăldată în lumina soarelui, în mijlocul unei privelişti asemenea celei descrise de Sfânta Scriptura ca fiind Edenul şi Noul Pământ. 
  
Ceea ce am înţeles din acel vis era să nu doresc după lucrurile şi bogăţiile lumii, care nu te conduc decât la o alergare nebuneasca, prin labirintul vieţii, pentru că viaţa îmi va trece fără să ating ţinta pusă de Dumnezeu. Trebuia să caut ieşirea din labirintul acestei lumi, pe calea rugăciunii şi a puterii lui Dumnezeu, care va face infinit mai mult decât am putea face noi înşine. Amin 
  
  
Octavian Lupu
articol scris în anul 1998
  
Referinţă Bibliografică:
Iesirea din labirint / Octavian Lupu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 179, Anul I, 28 iunie 2011, Bucureşti, România.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Octavian Lupu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Octavian Lupu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către colectivul redacţional. Dacă sunt probleme de natură rasială, etnică sau similar, vă rugăm să ne semnalaţi imediat pentru remediere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate prin e-mail de către persoanele implicate prin subiectul lor vor fi retrase în timpul cel mai scurt de pe site.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!