CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Spiritual >  


Autor: Ion Untaru         Publicat în: Ediţia nr. 440 din 15 martie 2012        Toate Articolele Autorului

Icoana Madona neagra de la Cacica
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Icoana Maicii Domnului “Madona Neagră” de la Cacica, restaurată după aproape 300 de ani 
  
(autorul articolului, Sandrinio NEAGU) 
  
Eveniment istoric pentru Basilica Minor din Cacica, dar şi pentru toţi credincioşii catolici. Icoana Maicii Domnului, sau „Madona neagră”, aşa cum este cunoscută în mod popular, considerată făcătoare de minuni, a fost restaurată după aproape 300 de ani. Considerată o copie foarte reuşită a icoanei „Madona Neagră” de la Czestochowa, din Polonia, icoana aflată la Cacica atrage anual zeci de mii de pelerini, mai ales pe 14 şi 15 august, cu ocazia sărbătorii Adormirea Maicii Domnului. Şi anul acesta se aşteaptă un aflux mare de pelerini şi turişti, mai ales că icoana „Madonei Negre” va putea fi văzută în toată splendoarea. Nu va fi singurul punct de atracţie de la Cacica, ieri fiind montată în piaţa din faţa bisericii şi o statuie din bronz a Papei Ioan Paul al II-lea. 
  
Mantia „Madonei Negre”, acoperită cu foiţă de aur alb şi galben 
  
Icoana „Madonei Negre” a ajuns la Cacica în urmă cu 200 de ani, odată cu polonezii aduşi de Curtea de la Viena pentru a extrage zăcămintele de sare descoperite în zonă. Pentru că la ei acasă exista un adevărat cult şi pelerinajele la Czestochowa erau aproape obligatorii pentru orice catolic polonez, oamenii s-au gândit să vină în Bucovina şi cu o copie a icoanei Maicii Domnului. Specialiştii au estimat că această copie ar data din 1725, perioadă care coincide cu stilul în care a fost realizată icoana. După sosirea în Bucovina, icoana a fost păstrată cu sfinţenie, iar cu timpul Cacica a devenit un punct de pelerinaj important pentru catolicii din România. Anii şi-au pus amprenta asupra icoanei, iar lucrările de restaurare deveniseră imperative. Preotul de la Basilica Minor din Cacica, Romuald Bulai, a mărturisit că pentru a se lua cele mai bune decizii privind calitatea lucrărilor de restaurare a discutat cu mai mulţi specialişti, atât din ţară, cât şi din străinătate. 
  
„Prima parte a lucrărilor de restaurare a avut loc la Iaşi, la Palatul Culturii. Icoana a stat aici din septembrie 2009 şi până în luna mai a acestui an. Pentru că nu am găsit un bijutier specializat în acest tip de lucrări în România, am căutat în străinătate şi am aflat că la Czestochowa există condiţii optime şi specialişti pentru ceea ce doream noi”, a explicat preotul Romuald Bulai. 
  
În Polonia, icoana „Madonei Negre” a stat din luna mai şi până la începutul lui august, când a fost readusă la Cacica şi va fi reamplasată în incinta bisericii pentru ca toţi credincioşii să se poată ruga şi reculege în faţa ei. Pe lângă restaurarea propriu-zisă a picturii, la Czestochowa s-a împodobit vechea mantie confecţionată din lemn cu foiţă de aur alb şi galben. 
  
Proiectul nu se opreşte însă aici. „În viitor, dorim să înlocuim actuala mantie, şi să realizăm una doar din bijuterii donate de credincioşi”, a spus preotul Basilicii Minor din Cacica. 
  
Însănătoşiri miraculoase şi protecţie pentru sat 
  
Icoana Maicii Domnului de la Cacica a devenit celebră şi căutată de credincioşii catolici pentru o serie de miracole. Însănătoşirile miraculoase sunt de notorietate pentru toţi cei care se roagă la „Madona Neagră”, iar în semn de recunoştinţă credincioşii au donat diferite obiecte din argint reprezentând părţi ale corpului. Aşa se face că în interiorul Basilicii Minor din Cacica se găseşte un panou cu inimi, picioare şi rinichi din argint, toate în miniatură, ca mulţumire adusă icoanei făcătoare de minuni. Printre obiectele reprezentând părţi ale corpului omenesc se găseşte şi o inimă mare din argint. Semnificaţia acesteia a fost devoalată de preotul Romuald Bulai: „În timpul celui de Al Doilea Război Mondial, la Cacica a fost linia frontului. Biserica a rămas în picioare, deşi la doar câţiva metri a explodat un obuz, iar schijele au ricoşat şi într-un perete, urmele fiind vizibile şi astăzi. În semn de mulţumire, credincioşii au donat această inimă mare”, a declarat preotul Romuald Bulai. 
  
Statuie din bronz, în memoria Papei Ioan Paul al II-lea 
  
Credincioşii şi turiştii care vor ajunge la Cacica vor putea admira şi statuia din bronz a Papei Ioan Paul al II-lea, amplasată în faţa bisericii, în piaţa a cărei construcţie a început în 2007 şi se preconizează a se finaliza anul viitor. 
  
Statuia care are o înălţime de 2,20 metri şi o greutate de 800 de kg a fost realizată în regiunea Katowice, din Polonia. 
  
„Pentru Cacica este un moment istoric, şi mă refer aici atât la restaurarea icoanei Maicii Domnului, cât şi la amplasarea statuii Papei Ioan Paul al II-lea. Papa Ioan Paul al II-lea este cel care a ridicat biserica sanctuarului de la Cacica la rangul de Basilica Minor, a fost polonez ca şi o parte din populaţia zonei, iar amplasarea acestei statui este firească”, a precizat preotul Romuald Bulai. 
  
Polonezii au plătit şi statuia şi restaurarea icoanei 
  
Minunile despre care vorbesc credincioşii când fac referire la icoana „Madonei Negre” au prins viaţă şi acum. Aşa se face că atât restaurarea icoanei, partea realizată în Polonia, cât şi materialul şi lucrările pentru statuia Papei Ioan Paul al II-lea, au fost gratuite. „Relaţiile foarte bune pe care Uniunea Polonezilor din România le are cu statul polonez au făcut să avem parte de această surpriză. Sunt economii importante pentru o comunitate mică şi credem că şi pe viitor colaborarea cu cei din Polonia va fi la fel de intensă”, a declarat Ghervazen Longher, deputat în Parlamentul României ca reprezentant al comunităţii polonezilor. 
  
Se curăţă şi altarul 
  
Lucrările de restaurare de la Basilica Minor din Cacica nu s-au oprit doar la icoana „Madonei Negre”. Tot acum, se lucrează şi la curăţarea altarului. Realizat din lemn de tei de o firmă austriacă, altarul a intrat în „reparaţii” pentru prima dată în istoria de 106 ani a lăcaşului de cult de la Cacica. 
  
Autor articol: Sandrinio NEAGU 
  
Citeşte mai mult pe Monitorul de Suceava: http://www.monitorulsv.ro/Local/2010-08-09/Icoana-Maicii-Domnului-Madona-Neagra-de-la-Cacica-restaurata-dupa-aproape-300-de-ani#ixzz1pHLBwEDz 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Icoana Madona neagra de la Cacica / Ion Untaru : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 440, Anul II, 15 martie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Ion Untaru : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ion Untaru
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!