CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Recenzii >  


Autor: Horia Zilieru         Publicat în: Ediţia nr. 482 din 26 aprilie 2012        Toate Articolele Autorului

Horia ZILIERU - LELIA MOSSORA, - SAU „NUMAI LACĂT/ DE TĂMÂIE”
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
1.  
„Muzica sângelui ne cheamă din nou/s-o cânt, s-o cântăm pe corzi de neant”. Aceste două stihuri din „Atingere de înger” ar putea dejuca irizările unei clepsidre cu cenuşa încă fierbinte.  
 
2.  
Febra continuuă, un rest de lacrimă („din vise ruptă”), şoapte trecute „prin urechi de ac”, osânda căznită din corp afluează descântecul sentimental al perechii imaginate: l'amant (sufletul) şi l'amante (trupul) în agonie de agavă nedeschisă. E invocat abrupto „gerul în doi”: ecou din nopţi ce nu mai au căderea a tângui iertarea „păcatului neferecat”. Trezirea?, „în palma culcată pe asfinţit”.  
 
3.  
Fără panică, se închipuie în „femeia de fum” aureolă fiindu-i „corola de sânge.” Dacă nu greşesc, un volum al uitatului suprarealist C. Nisipeanu se intitula „Femeia de aer”. Şi a fost onorabil comentat în revistele vremii. Foarte agreatul personaj „naviga” (liric) între naivitatea simulată şi ambiguitatea imobilă. Asociaţiile anatomice izolau (stilistic) la marginea plăcerii fizice o muzicală angoasă. Nu ştiu dacă i-a căzut în mână convulsivul în frumuseţe poem, în care descopeream (demult) „ chor du coeur”. Lelia Mossora în „Vrăjitorul cuvintelor” (antologie?) turbură pasional „gusturi amare” fabulând supunerea cărnii „cu un sărut neizbăvit”.  
 
4.  
În ton (de la grecescul tonos = încordare, tensiune, accent) quasi retoric, transcrie un intim „jurnal” liric: zăpadă/ poveste de „multă durere/ şi multă dorinţă”. Poate? (mă întreb) visează la ieşirea fiicelor Evei din apatie. Se sprijină în imagini ce nu ignoră greul rafinamentului, aspirând la inocenta transfigurare. Zice: „fiecare cuvânt/ să-l aştern în eter/ să uit să mai mor,/ să uit să mai cer“ („Femeia de fum”). Prea multă ezitare a gravitaţiei. Altcum, lamentaţiile pot deveni “arhivă” de oftată tandreţe, zbucium eclipsat“ în sâmburi de cireşe amare”, gol sonor de violă „în scorburi de întuneric”, târâş de „umbre călătoare”. Când ochiul neliniştit vede „dincolo” infamia fără măsură şi se întoarce în cearcănul cât o umbrelă, inspiraţia petrece peste orgoliul rece şi capriciul rigid.  
 
5.  
Lelia Mossora nu este un temperament vulcanic. Se autoportretizează (cu un dram de ironie) fără complexul limbajelor ce dezmiardă şi ceartă, „la capăt de dorinţă”, pe iconiţe metaforice, misterul prins în „năvod de dor uscat.” O binevenită terapeutică (temperată). Această voce torturată de teama de a nu fi luată în seamă, îşi are “secretul” invitaţiei sincere la o lectură discretă, ştiind că deasupra capului stă sabia verbului. Sau, cum ne învaţă Vicente Huidobro: „adjectivul, care nu dă viaţă, omoară”.  
 
Horia ZILIERU  
2012  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Horia ZILIERU - LELIA MOSSORA, - SAU „NUMAI LACĂT/ DE TĂMÂIE” / Horia Zilieru : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 482, Anul II, 26 aprilie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Horia Zilieru : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Horia Zilieru
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!