CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Lucrari >  


Autor: Ion Ionescu Bucovu         Publicat în: Ediţia nr. 793 din 03 martie 2013        Toate Articolele Autorului

HORIA ZILIERU- UN „ORFEU ÎNDRGOSTIT” DE MAREA POEZIE
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

HORIA ZILIERU- UN „ORFEU ÎNDRGOSTIT” DE MAREA POEZIE  

L-am întânlit pe Horia Zilieru prin anii 1968, pare-se, când se serba o sută de ani de la înfiinţarea Şcolii Pedagogice din Câmpulung –Muscel. Era vesel, exuberant, pus pe şotii în grupul unor colegi de şcoală pedagogică cu care copilărise. Ştiam că este poet şi curiozitatea m-a făcut să-i urmăresc traiectoria vieţii până astăzi. Argeşan de origine (născut la 21 mai 1933 în comuna Racoviţa, judeţul Argeş, cu liceul făcut la Câmpulung şi Facultatea de filologie la Iaşi), ieşean prin adopţie (secretar general de redacţie la „Iaşul literar”,redactor la „Convorbiri literare”, ajuns un mare poet al Iaşului şi un mare om de cultură.)  

Horia Zilieru s-a format ca poet în ambianţa „Iaşului literar”, debutând în 1959 cu placheta de versuri „Fluierul”, continuând cu „Florile cornului tânăr” cu o prefaţă de Otilia Cazimir, neconcludente pentru evoluţia ulterioară.  

Deabia cu „Orfeu îndrăgostit” începe să-şi desăvârşească marea lui pasiune. Având un cult al formei, trimiţându-ne la poezia parnasiană pe care se pare că o cunoştea bine, autorul ne-a oferit o plăcută surpriză. Acum distingem forme lirice din Mallarme, din Ion Barbu, Baconsky şi chiar din Eminescu. În „Umbra Paradisului” distingem printre rânduri pe Baudelaire, Verlaine, Rimbold:  

Ca umbra unei harfe pe cetate  

Prin nervi îmi umblă păsările rare  

Şi toată-ntemeierea vie doare  

În albii mari de mări însingurate  

Şi trece-n sus pe osuar de lume  

cu vetre goale în orbite oarbe  

Ca-ntr-un spital bolnavele parfume.  

Cineciteşte pe „Amon- Ra” îşi dă seama că petul s-a maturizat. Aş cita acest poem pentru că aici cuvintele lucrează mai mult ca ideea:  

Se-ngroapă, iubito, dreptatea-n polen  

Balcoane cu nuduri în golfuri dispar  

Silabe de rugă migrează adânc  

În nervii romanţei cu plopii impari  

Serafic pagode de crini în amor  

Nutresc-şi explozii de cupe în ger  

Acoper ţărâna cu cu mov de parfum  

Şi harfe-n orbită de lună ne cer  

Bolnavul meu aer divinul ţesut  

Destramă sub coaste şi-n văi de cristal  

Ţinutul cu iarbă în veşted balans  

Cu preşuri de aur ne-aşteaptă la bal  

……………………………………..  

Virtuozitatea poetului de a crea imagini fastuoase, luxuriante se manifestă în câteva piese din volumul „Iarnă erotică”, care nu sunt altceva decât imense metafore: Leagănul de unde în orgie/ cu zvâcniri de sfere în lagună/ vulturi negri sperie în lună/ pe deschise răni cu masca vie. (Fântână)  

În poezia lui erotică există o acumulare de elemente vegetale, idila sau declaraţia de dragoste plasându-se totdeauna într-un cadru fabulos: Şi vântul se face un şarpe gelos,/ pe trunchiuri cu semne secrete de ieri/ şi-n iarba vicleană, un fluier de os/ respiră colombe de lut, învieri, (…) Doar mâna-ţi subţire, în taină de fum,/ târzia garoafă o sună încet/ şi-mi pică pe buze, un dulce nescrum,/ miresme ca-n urne cu tristul verset,/ căci urnă ţi-i gura, în care sărut/ o castă tristeţe de noapte şi-un vin/ ceva săvârşeşte-n lăuntrul durut,/ în tulburi infuzii, cu-n clinchet virgin…(Nevinovata superstiţie)  

Urme eminesciene găsim în „Muzică”, miros bacovian în „Altfel de toamnă”, pe Ion Barbu îl bănuim în „Doamna în albastru”, „Zidul plângerii” are ceva din Macedonski, „Asfinţitul crinilor” ne aminteşte de asemenea de autorul rondelelor:  

Agonizează crinii în cetate  

Şi muzici pun pe tâmple o paloare  

Şi pene ard în albul în lingoare  

În ochii orbi visând singurătate  

………………………………  

În „Umbra paradisului” cele 30 de elegii sunt tot atâtea confesiuni revendicate din vechii truvieri „ ce se visară, clopotniţe, sub malul ce irupe, la râul de infern cu flora rară.”:  

O febră creşte încălzind carmina/  

şi-n jumătăţi de marmuri coapse pure;/  

pe patul de logodnă plâng femure,/  

în golul dintre stea şi rădăcine.  

„Nunţile efemere” aduc ceva din ermetizarea barbiană:  

Paznicii la vechi tenebre/ bat cu tirsul greu de moarte/ prin dulci râpe în vertrebe/ sculând fluturii departe/ strânşi ân coamă-n flori deşarte. (Luceafăr)  

Vrsuri memorabile sunt şi în „Iarna străveche”:  

E verde frigul dincolo de tine  

Corăbii lungi alunecă pe lume  

Fruct înaintea florilor virgine  

c-un blând adio de curate brume  

Sau:  

Şi baruri mari se umplu de pahare  

o ceaţă moale închizându-mi chipul  

ca morţii fără glorie-n uitare  

în faţa nopţii-nsângerând nisipul  

Poet al melancoliei, Horia Zilieru temporizează atmosfera poemelor din semitonuri, din cuvinte meşteşugite ca mătăsurile cu o moliciune şerpească, aşa bunăoară în „Tragica muză”:  

Te ninge basm pe umărul virgin  

cu oasele în diafanul frig  

pe coapsele lacustrei, când te strig  

cu nervii-n rocile fierbinţi de vin  

cu scrum de timp în vasul funerar  

(odată tandru îl voi bea şi eu)  

scobor la bal pe verdele gheţar  

întonuri vii şi cu misterul viu.  

Iată, deci, umărul virgin, frigul diafan, lacustra cu coapse , timpul are scrum, vasul e funerar, băutul vinului e tandru, acest bal oniric are loc pe un gheţar cu o culoare stranie, având senzaţia de frig.  

Ca şi la Eminescu, urmele înaintaşilor se topesc în originalitatea discursului lui poetic, desprinderea de ele ne dă un poet de o originalitate nebănuită:  

Deasupra vetrei fumul ne-mpreună  

În ritual de nuntă lungi fiole  

Trag probele de foc dintr-o lagună  

Cu cratere zidite din viole.  

 

Şi petre multe de eternul mării  

evocă-n scoicile de mult închise  

Strigări de păsări în prohod ucise  

Cu gâtul lung în lăcrimarea serii.  

El a scăpat de zeii tutelari care l-au obsedat şi l-au hrănit spiritual, poezia lui fixează imaginea unui poet cu un talent neobişnuit, exprimând sensuri adânci şi profunde, rămânând un virtuoz al cuvântului, cu o imagistică barocă de priceput orfevru.  

 

Prof. Ion Ionescu-Bucovu  

 

 

 

Referinţă Bibliografică:
HORIA ZILIERU- UN „ORFEU ÎNDRGOSTIT” DE MAREA POEZIE / Ion Ionescu Bucovu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 793, Anul III, 03 martie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Ion Ionescu Bucovu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ion Ionescu Bucovu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!