CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Vizual >  


Autor: George Danciu         Publicat în: Ediţia nr. 649 din 10 octombrie 2012        Toate Articolele Autorului

Hickory, Carolina de Nord – un oraş binecuvântat
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Cântau, mărind şi lăudând pe Domnul prin aceste cuvinte: „Căci este bun, căci îndurarea Lui pentru Israel ţine în veac!”  
 
EZRA, 3.11  
 
ORAŞUL HICKORY-NC este situat într-o zonă pitorească “Mountain View” din statul Carolina de Nord, aşezat pe o suprafaţă de 72,7 km " de dealuri atrăgătoare, cu păduri de foioase şi pin, cu întinse păşuni brăzdate de terenuri agricole – aşezământ împodobit cu oaza de apă “Lake Hickory”, creat în 1927 de oamenii destoinici ai comunităţii prospere prin ridicarea unui baraj peste râul Catawba şi însumează 169 de km de linie de coastă, fiind o excelentă sursă de apă potabilă şi de turism.  
 
Hickory-N.C. face parte din Catawba County şi are o populaţie estimată la 40.010 de locuitori.  
 
Istoria oraşului consemnează că în anul 1850, sub un uriaş copac hickory, Henry Robinson a construit o tavernă din busteni. Astfel, The city of “Hickory Tavern” a luat fiinţă în 1863, dar ulterior , în 1873, şi-a schimbat numele în “Hickory“.  
 
În 1859, primul tren a operat în oraşul Hickory, iar în 1868, dr. Jeremiah Ingold, pastor de origine germană al bisericii “The German Reformed Grace Charge”, a înfiinţat prima şcoală, Free Academy.  
 
În 1888, Hickory a fost printre primele oraşe care a beneficiat de instalaţie electrică de iluminat, iar din 1904 de un sistem de canalizare complet.  
 
În 1891, “Lenoir-Rhyne University” a fost fondată de către patru pastori luterani, cu 12 studenţi în debutul vieţii universitare.  
 
În 1911 s-a construit “Hickory White”, cunoscut anterior ca “Hickory Manufacturing Company” – unul dintre cei mai vechi producători de mobilă din Statele Unite –, iar în timpul celui de-al doilea război mondial aici s-a fabricat cutii de muniţie pentru armata SUA, în loc de mobilier.În primii ani ai sec.XXI, s-a estimat că 60% din mobilierul naţiunii americane se produce într-o zonă cu raza de 200 de mile de Hickory, iar 40% din cablu de fibră optică, din lume, se produce în zona Hickory.  
 
Prestigiosul premiu “All-America City”– care este dat anual doar pentru zece oraşe din Statele Unite ale Americii şi reprezintă capacitatea unei comunităţi de a lucra împreună şi a rezolva problemele critice locale –, a fost atribuit oraşului Hickory-NC de trei ori, în 1967, în 1987 şi în 2007. Iar cititorii “Digest” au numit Metro Zona Hickory cel mai bun al zecelea loc din Statele Unite de a trăi şi a intemeia o familie. Hickory-NC, este principalul oraş din “MSA Hickory- Lenoir- Morganton”, iar “Forbes Magazine” a numit Zona Metropolitana “Hickory, Lenoir, Morganton” ca cea mai buna a treia Zonă Metropolitană din Statele Unite ale Americii.  
 
Deloc întâmplător, orasul HICKORY este situat în “Centura Bibliei” (“The Bible Belt”) şi beneficiază de peste 500 de biserici de diferite culte şi denominaţiuni creştine – lăcaşe de cult ridicate ca un răspuns normal şi firesc la setea spirituală a omului de-a căuta cu stăruinţă răspunsuri pentru umplerea golului din inimă, cu o stare duhovnicească care să-i aducă pacea în suflet şi astfel să se pregătească cât mai bine nu doar pentru viaţa aceasta, trecătoare, cât mai ales pentru (moarte) viaţa veşnică.  
 
În urmă cu peste 30 de ani, comunitatea românească a început să se răspândească aici atraşi fiind de frumuseţea locurilor şi de stabilitatea locurile de muncă, foarte bune, apreciind oraşul Hickory ca un loc potrivit de a-şi întemeia o familie. Majoritatea lor au sosit aici de tineri, înainte de 89′. Şi astăzi, tot tinerii sunt ponderea comunităţii române, iar mulţi dintre ei, oameni harnici şi destoinici, au ajuns să aibă joburi importante şi stabile, dintre care nu puţini sunt întreprinzători şi deţin firme private.  
 
*  
 
BISERICA BAPTISTĂ ROMÂNĂ DIN HICKORY, N.C.–  
 
O necesitate vitală  
 
Comunitatea românească cresând mereu, nucleul de fraţi baptişti s-au lăsat cercetaţi şi îndrumaţi de Duhul lui Dumnezeu. Astfel, într-o zi de iunie 1988 de Father's Day, Dumnezeu i-a îndrumat şi ajutat să oficieze la Hickory primul lor serviciu de închinare în limba română, adunare care s-a ţinut în biserica americană “Mountain View Baptist Church” (pastor Marion Powell).  
 
Dar abia în 1998 fraţii români au cumpărat 5 acri de pământ în zona oraşului numită "Mountain View" şi curând s-au apucat de construirea unei Case de rugăciune. Dintre fraţii care au simţit povara acestei măreţe lucrări dedicate deopotrivă Domnului şi românilor îi amintim acum pe Nelu Costea, John Mich şi Nuţu Andraş, frati cu o inima plină de dragoste pentru slujirea Domnului şi celor aflaţi în nevoi.  
 
La data de 6 Iunie 1999, Biserica baptistă română din Hickory-N.C. (http://romanianbaptist.com/) se strânge la închinare în noua construcţie confortabila din Mountain View - o bună oportunitate de a se închina şi a dedica Casa de Rugăciune în mâna mântuitoare a Domnului Isus Cristos (pastor Livius Percy).  
 
Din 7 Ianuarie 2007 pastorul Nelu URS conduce închinarea comunităţii creştine baptiste din Hickory. Şi suntem foarte mulţumitori Domnului pentru lucrarea sa plină de devotament şi de credinţă în slujirea Mânuitorului Isus şi a bisericii Sale, de păstorire a comunităţii creştine cu lepădare de sine.  
 
Aici – multi români, moldoveni, ucranieni, rusi, americani ... au găsit alinare si mângâiere, ajutor si mântuire. Copiii românilor crescuţi în America au primit binecuvântarea şi botezul în limba noastră dulce românească, acceptând pe Domnul Isus ca Domn şi Mântuitor al vieţii lor.  
 
Oameni de pretutindeni, care nu au ştiut ce înseamă nevoia de pocăinţă sau nici nu au auzit măcar de Dumnezeu, aici au ajuns să ia decizia de a-L urma pe Domnul Isus în apa botezului – Glorie Domnului Dumnezeu!  
 
George Danciu  
 
Hickory, North Carolina  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Hickory, Carolina de Nord – un oraş binecuvântat / George Danciu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 649, Anul II, 10 octombrie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 George Danciu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de George Danciu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!