CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Povestiri >  


Autor: Harry Ross         Publicat în: Ediţia nr. 1219 din 03 mai 2014        Toate Articolele Autorului

Harry ROSS - POVESTIRE ÎN ALB
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
De curând, am văzut pe micul ecran un film al unui cineast francez despre lumea pinguinilor de la Polul Sud. Am fost foarte impresionat de viaţa şi ceremoniile matrimoniale ale acestor animale-păsări care trăiesc într-o zonă unde termometrul coboară cu multe grade sub zero. În tot timpul vizionării, făceam comparaţia între acele păsări ciudate, egale în mărime şi în penaj, şi noi, oamenii. Mereu mă întrebam de ce ei pot trăi într-o armonie atât de perfectă şi noi nu? Cu ce i-a înzestrat natura de rezistă spiritului colectiv şi disciplinei aproape cazone de care noi, oamenii, fugim ca dracul de tămâie?  
 
Mă-ntorc la film. Revăd cu ochii minţii întinderea aceea nesfârşită de zăpadă, de un alb imaculat, lipsit de zgomote şi alte elemente poluante, în care grupuri uriaşe de pinguini se deplasează, într-un balet indescriptibil, de la un loc la altul. Mersul acela legănat şi ritmic, fără poticneli, ordinea perfectă, refuzul oricărei oboseli – toate păreau un ritual organizat de o forţă supranaturală.  
 
Mai apoi revederea după lungi şi obositoare colindări. Şi dragostea? Şi împreunarea? Categoric, oamenii cei ma tandri nu-s capabili să reproducă ceea ce fac doi pinguini, un mascul şi o femelă, înainte de a se contopi într-un extaz sobru şi totuşi plin de poezie. Întâi, ciocurile lungi şi negre descriu cercuri în aer pentru a comunica pasiuni inexprimabile prin cuvinte, apoi se apleacă la pământ, într-o curbă geometrică perfectă, ca în cele din urmă să se unească într-un soi de sărut. Nicio grabă, niciun amănunt inutil. Ritualul se repetă de câteva ori până ce perechea ajunge la apogeul senzualutăţii. Pinguinul curtezan nu poate fi egalat de niciun bărbat. Pinguinii, aceste păsări ale polului îngheţat, sunt născuţi numai şi numai pentru dragoste.  
 
Iată şi clipa naşterii, a ieşirii din ou. Mai întâi oul este păstrat sub penajul pinguinului vreme îndelungată. Apoi, aşezat pe labe, el este deplasat cu o măiestrie de invidiat, femela veghând să nu facă vreun pas greşit şi să deterioreze fructul dragostei. După naştere, urmează clipa grea a aşteptării masculului, plecat la ocean să vâneze peşti şi să aducă hrană. Le-am văzut pe acele neînfricate păsări parcurgând o distanţă de zeci de kilometri, într-un decor de gheaţă, vântul zăpezii acoperindu-le literalmente. Se-nghesuiau una în alta ca să reziste furtunii şi gerului.  
 
Le-am văzut ajungând la limanul făgăduinţei, la o gaură făcută de nu ştiu cine în ocean, aruncându-se sub apă cu o viteză uimitoare, vânând peşti şi ferindu-se de a nu fi mâncate de monştri subacvatici. Apoi a urmat reîntoarcerea la... familie. Între sute de mii de pinguini, fiecare mascul îşi căuta perechea. Pe ea, femela lui, nu pe alta. Şi o găsea cu puiul proaspăt născut. Se apropia vădit emoţionat. Puiul scotea şuierături care voiau să spună tatălui bucuria regăsirii. Cei trei formau un grup familial monumental, cum nu ştiu dacă există la oameni. Tatăl şi mama îşi unesc ciocurile, iar puiul, între ei, cu ciocul ridicat, simbolizează sfânta familie a zăpezilor veşnice.  
 
Omule, pleacă în Antarctica, nu să te făleşti că ai fost acolo unde puţini se aventurează, pleacă să vezi pinguinii, solidaritatea şi tandreţea lor, ştiinţa de a alcătui o familie exemplară, unirea de bunăvoie, pe vecie, arta de a trăi în comun fără certuri, fără violenţe, fără legi scrise.  
 
Omule, nu există şcoală a vieţii mai frumoasă, mai instructivă şi mai emoţionantă decât lumea pinguinilor. Aş îndrăzni chiar să susţin că, din multe puncte de vedere, pinguinul este superior omului.  
 
Harry ROSS  
1 mai 2014  
Israel  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Harry ROSS - POVESTIRE ÎN ALB / Harry Ross : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1219, Anul IV, 03 mai 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Harry Ross : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Harry Ross
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!