AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Versuri > Minipoeme > Haiku >  


Autor: Valeria Iacob Tamaş         Publicat în: Ediţia nr. 423 din 27 februarie 2012        Toate Articolele Autorului

Haiku

 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Corneliu Traian Atanasiu, comentarii asupra poemelor din etapa concursului săptămânal 223  

 

 

Fără simţul acut al limbii, aş zice fără o limbă ascuţită, nu poţi concentra în puţinele cuvinte ale haiku-ului şi evocarea lucrurilor, şi interpretarea lor. O interpretare intrinsecă, implicită, pe care formularea, altfel comună, deşi uneori specializată, o conţine ca o valenţă, ca o virtualitate, pe care cei cu limba ascuţită ştiu s-o folosească cu promptitudine cînd se iveşte prilejul. Şi Vasile Conioşi-Mesteşanu ştie s-o facă.  

 

Totul este spus şi rămîne de o simplitate desăvîrşită. Dacă tot e iarnă, tablou de iarnă ne sugerează privelişti albe liniştitoare care par să ne purifice şi într-un fel să ne redea dispoziţia stenică. Doar un pic deviată formula, făcută să vibreze de o emoţie nespusă, interiorizînd empatic sărăcia populaţiei, şi tabloul, de data asta unul domestic, devine neliniştitor, aproape tragic.  

 

tablou de iarnă –  

batrâna-nmărmurită  

lângă factură  

 

Aceeaşi înclinaţie jucăuşă şi jovială face dintr-un cuvînt abstract, mai curînd un termen tehnic, aparent prohibit în haiku, reconversie, un mod de a plasa schimbarea vremii într-un neaşteptat registru ironic. Povîrnirea omului de zăpadă devine monumentală. Şi jocul copilului riscă să dobîndească valenţe culturale. Iar pentru cei mai în vîrstă, lucrurile, aşa ghiduşe, sînt încărcate de o veselă tristeţe.  

 

reconversie -  

din omul de zăpadă  

turnul din Pisa  

 

O noapte albă este şi afară - iarnă, chiciură şi polei, dar şi în bufet – una nedormită, agitată, de tămbălău, noapte de noapte. De data asta însă există o scuză, cheflii n-au cum să plece, trebuie să se protejeze. Cod roşu. Sînt consemnaţi. Sinistraţi.  

 

noapte albă –  

în jurul bufetului  

drum alunecos  

Referinţă Bibliografică:
Haiku / Valeria Iacob Tamaş : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 423, Anul II, 27 februarie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Valeria Iacob Tamaş : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Valeria Iacob Tamaş
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!