CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Versuri > Minipoeme > Haiku >  


Autor: Valeria Iacob Tamaş         Publicat în: Ediţia nr. 323 din 19 noiembrie 2011        Toate Articolele Autorului

Haiku , comentarii

 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

vară toridă-
peste câmpul însetat
apa morţilor  

Frăţilă Genovel Florentin  


„Un poem care mi-a atras atenţia datorită frumuseţii dar şi datorită încărcăturii spirituale a acestuia, adusă de sintagma apa morţilor
Primul vers vara toridă, fără a avea elemente pitoreşti sau romantice, fără vreun detaliu sau décor, atât cat ar fi putut fi cuprins în doar cinci silabe, are forţa imagistică datorită rezonanţei cuvântului toridă, cuvânt care accentuează inerţia peisajului copleşit de soarele dogorâtor. Sub palma streaşină, acuitatea aproape senzorială a caniculei estompează linia orizontului, devenită unduitoare, aerul înfierbântat creând iluzii optice specifice deşertului, mirajele. Atmosfera de pustietate, părăsire este continuată în versul următor peste câmpul însetat, fără a aduce în atenţie vreun element al vieţii şi încheind cumpănit într-un registru puţin schimbat dar la fel de arid ca imagine, apa morţilor. Legătura cu strămoşii, ideea de singurătate şi pustiire dându-i o dimensiune mitică, credinţa vie în eternitate prin folosirea sintagmei de mai sus …însufleţindu-l.
Deşi compus din două secvenţe textul devine unitar, peisajul terestru unit cu cel cosmic şi spiritual într-o formulare simplă, firească, curgând armonios spre versul final şi aducând în prim plan apa, liant a celor două lumi. Dincolo de cuvinte, dincolo de arşiţă şi colb, remarc frumuseţea austeră a pământului sterp udat de ploaia spirituala a gândului cultivat, legătura subtilă şi asemănarea omului cu natura înconjurătoare. Câmpul fiinţei noastre însetat de cunoaştere, frumusetea clipei atinse în câteva silabe de frumuseţea ideii, o fata morgana într-un poem fără culoare pe care l-aş numi de stare, cuaware puternic şi un wabi-sabi pe măsură. L-aş asocia cu secvenţele verii secetoase şi triste din poezia lui N. Labiş, iar versul /îmbătrâneşte, ah, cât de repede, apa. Şi ceasul/ aparţinând lui L. Blaga ne arată cum Dumnezeu se apleaca uneori asupra lucrului mâinilor sale, oamenii, cu poeme inspirate care ne înalţă gândirea”.

Ana Urma
12.06.2011  

Referinţă Bibliografică:
Haiku , comentarii / Valeria Iacob Tamaş : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 323, Anul I, 19 noiembrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Valeria Iacob Tamaş : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Valeria Iacob Tamaş
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!