AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Versuri > Minipoeme > Haiku >  


Autor: Valeria Iacob Tamaş         Publicat în: Ediţia nr. 303 din 30 octombrie 2011        Toate Articolele Autorului

Haiku, comentarii

 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

Capătul lumii -  

în calea unei furnici  

pământul crăpat (Fratila Genovel-Florentin)  

 

 

Unflash interesant ce trimite la universul boabei şi al fărâmei.  

Primul vers trimite la sfârşitul lumii, la o apocalipsă generată de lipsa prelungită a precipitaţiilor. Pământul crăpat apărut în calea furnicii ne obligă să admitem o realitate cruntă: seceta. Se induce în suflete astfel o dezolare care macină şi te lasă pe gânduri. Chiar şi pentru furnică, exploratoare energică, situaţia e critică. Mic şi mare stăm sub umbra aceleiaşi ameninţări. Se aşteaptă un semn al proniei cereşti care să curme suferinţa…  

 

 

Pană de curent -
cât de limpede se-aud
greierii sub geam
(Cezar F. Ciobica)  

 

 

Poate că n-ar strica să avem mai des şi pene de curent sau să celebrăm de mai multe ori pe an Ora Pământului… Probabil că ne-am sensibiliza şi ne-am ilumina în acelaşi timp…  

Închipuiţi-vă o seară în care, din cauza unei banale pene de curent, oamenii din cartier ar reuşi să se dezlipească de calculator, de televizor, de radio ş.a. Şi, neavând ce face, poate poate s-ar încumeta să se uite pe cer după constelaţii sau să asculte, de ce nu, cântecul greierilor. Aceştia se pot auzi şi-ntre betoane. La fel, ca să admirăm Calea Lactee nu trebuie să mergem neapărat la ţară…Un poem despre redescoperirea şi redefinirea bucuriilor mărunte…  

 

 

 

 

Şanţul cetăţii-
azi umbra turnului
în locul punţii
(Valeria Tamaş)  

 

Joc de lumini şi umbre, împletire de wabi-sabi. Reminiscenţă a unor vremuri de mult apuse, vechea cetate înconjurată încă de şanţul de apărare, nu mai are punte. Aparent nu mai e nicio legătură între trecut şi prezent(azi). Soluţia găsită de poet deşi temporară, e inedită: umbra turnului.  

 

 

Se coace pita -
un greiere înţeapă
prelung liniştea
(Ildiko Juverdeanu)  

 

Olfactivul e copleşit evident de mirosul de pită care se coace pe vatră. În liniştea nopţii târzii, un greiere neastâmpărat rupe vraja aşteptării, de parcă şi el, nemai având răbdare, doreşte să guste neapărat din miezul pâinii. Un poem despre simplitatea vieţii de la ţară, despre dimensiunea profundă a bucuriilor simple, neîmbogăţite artificial/superficial.  

 

 

Margine de drum -
din ce în ce mai rară
umbra plopilor
(Fratila Genovel-Florentin)  

 

 

Poem de toamnă cu trimitere clară la exfolierea generală specific anotimpului.  

Pelerinul, obişnuit cu umbra generoasă a copacilor, constată cu o oarecare amărăciune, trecerea timpului. Un anotimp abdică, altul urcă pe tron. Drumul, spectacolul firii continuă. Marginea de drum e doar un popas pentru reculegere, meditaţie, tihnă. Numai bune toate pentru zămislirea unui haiku.  

 

 

 

 

 

Colţul de pâine -
îl impart cu pasărea
de după gratii
(Cornel Beldiman)  

 

 

Un haiku simplu, natural, despre puterea empatiei. Cel aflat după gratii şi tânjind după libertate îşi împarte codrul de pâine cu o pasăre. Între penitent şi înaripată se poate stabili astfel o legătură care îl face pe cel dintâi să depăşescă mai uşor situaţia în care se află. Poemul poate fi citit şi invers: pasărea e-nchisă în colivie şi omul, înduioşat sau aflat sub imperiul milei, deşi nici el nu are decât un coltuc de pâine, o împarte totuşi cu pasărea.  

 

 

Şotron in curte -
doamna invatatoare
din nou copila
(Gabriela Beldie)  

 

Haiku-ul atrage prin naturaleţe, eleganţă. Bătrâna doamna învăţătoare, lucrând cu elevii, are posibilitatea să-şi procure permanent şanse de autoiluzionare. Astfel, jucând şotron împreună cu bobocii ei, doamna face permanent salturi vremelnice într-o altă vârstă de care e mult mai aproape decât alţii prin natura nobilei profesii.  

 

 

Cezar F. Ciobîcă  

Referinţă Bibliografică:
Haiku, comentarii / Valeria Iacob Tamaş : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 303, Anul I, 30 octombrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Valeria Iacob Tamaş : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Valeria Iacob Tamaş
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!