CONFLUENŢE LITERARE

CONFLUENŢE LITERARE
ISSN 2359-7593
ISSN-L 2359-7593
BUCUREŞTI, ROMÂNIA


AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

REDACŢIA

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Home > Manuscris > Studii >  


Autor: Octavian Lupu         Publicat în: Ediţia nr. 280 din 07 octombrie 2011        Toate Articolele Autorului

PLANUL CĂRŢII HAGAI
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Cartea profetului Hagai ne oferă ocazia de a înţelege mesajele divine ce au fost adresate evreilor care s-au întors din Babilon pentru a continua lucrarea de rezidire a Templului de la Ierusalim. Astfel, putem urmări cum iudeii, după o scurtă perioadă de elan spiritual şi de dedicare în slujirea lui Dumnezeu, au căzut într-o stare de lâncezeală şi apatie care a condus la încetarea lucrărilor pentru zidirea Templului de la Ierusalim.  
 
Trebuie menţionat că un rol descurajator l-a avut şi presiunea exercitată de neamurile din jurul lui Israel pentru a-I împiedica pe evrei să continue această lucrare, care era un semnal al dorinţei de a fi eliberaţi de cei care îi asupreau. Totuşi, principalul obstacol a fost dezinteresul, căutarea bunăstării materiale, ceea ce a condus la neglijarea şi uitarea misiunii pe care ei o aveau în ţara sfântă ca popor al Domnului. De aceea, Dumnezeu a trimis mai multe mesaje către poporul Său prin Hagai.  
 
În primul capitol putem citi două astfel de mesaje, în care primul se constituie ca o mustrare şi o avertizare contra unui comportament greşit faţă de Dumnezeu, iar al doilea ca un mesaj de încurajare şi de încredere în Domnul. Putem spune că avem de-a face cu o Evanghelie a speranţei şi asigurării prezenţei divine împreună cu poporul Său, atunci când acesta se întoarce la El.  
 
În al doilea capitol se pot citi alte trei mesaje din partea Domnului prin care se oferă îndrumare asupra lucrării ce trebuie făcută, avertizare împotriva legalismului şi viziunea sfârşitul veacului. Astfel, se oferă o imagine panoramică asupra istoriei în strânsă legătură cu lucrarea făcută de către Dumnezeu pentru poporul Său. Într-o formulă sintetică, profeţia lui Hagai cuprinde toate temele majore ale Scripturii: devoţiune, pericolul formalismului, călăuzire în neprihănire şi perspectiva de final a istoriei.  
Referinţă Bibliografică:
PLANUL CĂRŢII HAGAI / Octavian Lupu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 280, Anul I, 07 octombrie 2011, Bucureşti, România.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Octavian Lupu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Octavian Lupu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către colectivul redacţional. Dacă sunt probleme de natură rasială, etnică sau similar, vă rugăm să ne semnalaţi imediat pentru remediere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate prin e-mail de către persoanele implicate prin subiectul lor vor fi retrase în timpul cel mai scurt de pe site.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!