AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Portret >  


Autor: Mihai Leonte         Publicat în: Ediţia nr. 242 din 30 august 2011        Toate Articolele Autorului

Grădinarul ,,florilor de mină\
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
      GRĂDINARUL ,,FLORILOR DE MINĂ''
   
      Un colecţionar,este un om care se luptă să adune fel şi fel obiecte sau alte lucruri interesante pentru el personal, dar şi pentru semenii săi.
   Cazul colecţionarului Constantin GRUESCU din Ocna de Fier, o mică localitate minieră din România este totuşi unul de excepţie. Asta,pentru că acest om, ajuns acum la 84 ani (născut la 12 aprilie 1924), nu este unul obişnuit. Domnul Costică GRUESCU, a adunat de peste 50 ani ,,flori de mină''. Florile de mină sunt creaţii ale naturii care se găsesc în subteranul minelor, ca rezultat a unor procese necunoscute omului, prin care mineralele cristalizează, formând adevărate opere ce încântă şi desfată privirea. Dar nu pot sa merg prea departe cu descrierile, fiindcă vreau să vorbesc despre cel ce a îndraznit să adune aceste ,,minuni'' nebănuite.
    Nea Costică a fost mulţi ani tehnician miner, şi datorită meseriei sale a fost în contact permanent cu adâncurile necunoscute de restul lumii. Fiind fascinat de primele cristale ce i-au căzut în mână, a început să adune bucată cu bucată, diversele minerale, şi astfel a pus bazele unui început de muzeu mineralogic propriu.
  Zona Banatului Montan este patria minelor diverse; fier, cupru, plumb, cărbune. Deci tema deschisă putea fi mereu îmbogăţită, astfel că temerarul colecţionar şi-a continuat cu asiduitate completarea colecţiei sale. În scurt timp casa a început să devină neîncăpatoare, iar colecţia devenea tot mai cunoscută. Astfel că pasiunea de colecţionar a devenit pasiunea de cercetaş al mineralelor, şi a pus bazele Muzeului de Mineralogie Estetică a Fierului din Ocna de Fier, judeţul Caraş-Severin, România.
   Acum în anul 2008 la acest muzeu sunt peste 2000 exponate reprezentând întreaga arie de răspândire din Romania, dar şi alte minerale din diverse tări ale lumii, cu care colecţionarul Gruescu a făcut diverse schimburi.
Muzeul amenajat în casa proprie, este vizitat de foarte multă lume, diversă ca preocupări şi profesii. Bineînteles ca cei mai interesaţi sunt specialiştii în domeniul geologic şi mineralogic, care găsesc aici piesele pe viu, fără prea multe eforturi. După cum se ştie ex-preşedintele României domnul Emil CONSTANTINESCU este de profesie geolog, şi a ,,îndrăznit'' în timpul mandatului său să viziteze muzeul. Nu, să nu credeţi ca a pus să se facă un muzeu adevărat,  a trecut,  şi muzeul  a rămas în aceeaşi căsuţa veche de zeci de ani.
  Dar domnul Costică GRUESCU nu este un egoist, şi a donat şi altor muzee din ţară, din preţioasele sale exponate. Astfel că există săli Gruescu la Timişoara, Caransebeş, Iaşi , Bucureşti.
Piesele ,,grele'' ale muzeului sunt în mod special;,,macla japoneză a cuarţului'' îngemănare a doua cristale japonez si brazilian, sub forma de cruce. Despre minunile de la Ocna de Fier se poate vorbi mult, şi cel care ajunge în izolata localitate bănăţeană, are fericita ocazie să vadă cele mai incitante exponate aduse la suprafaţă de scotocitorul adâncurilor în cei peste 84 ani de viaţă, colecţionarul Costică GRUESCU, actualmente pensionar. Domnul GRUESCU este şi un poet, şi scriitor pentru sufletul său şi al semenilor.
 
      Articol scris de;  Mihai LEONTE  - Banat - ROMANIA.
  - articol apărut în; Observatorul -Toronto Canada şi AGERO -Stuttgart -Germania
 
Referinţă Bibliografică:
Grădinarul ,,florilor de mină\ / Mihai Leonte : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 242, Anul I, 30 august 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Mihai Leonte : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Leonte
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!