AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Versuri > Omagiu >  


Autor: Cezarina Adamescu         Publicat în: Ediţia nr. 1129 din 02 februarie 2014        Toate Articolele Autorului

GLORIA IN AETERNUM. MĂRIOARA DE LA MUNTE (Cezarina Adamescu)

 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

 

GLORIA IN AETERNUM  

 

 

MĂRIOARA DE LA MUNTE  

 

 

N-am văzut niciunde un chip mai luminos. Zâmbet mai cald. Vorbă mai dulce. Statură mai dreaptă. Suflet cât un tezaur.  

Vreme de trei decenii a slujit Folclorul în Televiziunea română. Acum, i-a venit rândul Televiziunii române s-o găzduiască, pentru o ultimă zi, la ultimul ei spectacol. Cu public cât frunză şi iarbă. E aproape incredibil cât norod a iubit-o. Cât norod o iubeşte. Câţi îi sunt datori pentru cariera artistică.  

„Ţi se rupe sufletul” – a spus sugrumat de emoţie, un tânăr interpret, din miile de tineri pe care promotoarea Folclorului românesc i-a susţinut şi promovat cu o generozitate unică.  

O lume cu inima ruptă.  

O lume fără Mărioara.  

O lume săracă şi plânsă.  

O lume care deţine un Tezaur.  

Ceea ce a realizat Mărioara Murărescu pentru români, n-a reuşit nimeni. A strâns în acest Tezaur numai pepite. Le-a dăruit României. O dată cu timpul său, cu energia, cu dragostea, cu talentul, cu sănătatea ei. Cu toate fibrele fiinţei, cu toate celulele viului.  

A pus pe primul loc dragostea pentru folclor, pe zestrea culturală tradiţională a românilor. Chiar şi înaintea propriei vieţi. Chiar şi înaintea familiei, ştiind că fără jertfe, nici o construcţie nu ajunge la vârf, ci se năruie.  

O asemenea emulaţie artistică, generată de emisiunea cea mai îndrăgită a românilor, încă de la prima emisie, nu putea să nu ducă la o performanţă spirituală fără precedent, cu ecouri, nu numai naţionale, dar şi universale.  

Mărioara Murărescu avea să ducă faima acestei „guri de rai” în toate cele patru vânturi cardinale.  

Vreme de trei decenii mesajul, frumuseţea, unicitatea, valoarea, întreg tezaurul de spiritualitate avea să fie descoperit, valorificat, cunoscut, îndrăgit, transmis, graţie muncii neobosite a acestei doamne din Muscel, binecuvântate de Dumnezeu, care n-a precupeţit nimic pentru acest înalt ideal.  

A oficiat folclorul aşa cum a slujit credinţa, cu tărie, cu devotament, cu pietate, cu evlavie, cu sacrificiu.  

Şi roadele s-au văzut şi se văd necontenit. Sute, poate chiar mii de artişti, interpreţi vocali şi instrumentişti, creatori de straie şi păstrători de datini au fost promovaţi în acest cadru mirific care este emisiunea „Tezaur folcloric”. Încă de la primele imagini şi acorduri din generic, pe muzica inegalabilului artist Dumitru Fărcaşu, într-o splendidă imagine a unei românce alergând pe calul ei alb, în cadru natural de o frumuseţe mirifică, inima românului tresălta de emoţie şi bucurie nesugrumată.  

Glasul inconfundabil, tremurat de adâncă emoţie al realizatoarei emisiunii făcea să vibreze până şi brazii, stejarii, firul de iarbă, cântecul păsărilor, cele mai mici făpturi create de Dumnezeu.  

Imaginile, ipostazele românilor adevăraţi din toate colţurile ţării, din toate zonele folclorice recunoscute dar şi din cele descoperite, erau sub privirile nesăţioase ale tuturor spectatorilor, nu putea sta nimeni indiferent la toate aceste „minuni” cu parfum românesc autentic.  

Adevăratul chip al românului transpare în fiecare notă muzicală, în fiecare floare cusută-n arnici a costumelor autentice, păstrate din strămoşi de către interpreţi, cu evlavie şi mult respect, aproape cu veneraţie.  

O adevărată paradă a costumelor, o competiţie stimulativă a talentelor, a vocilor şi a interpretării fără greş a cântecelor vechi şi noi, cu aceeaşi reverenţă.  

România nu a cunoscut o asemenea efervescenţă, o asemenea emulaţie artistică, de când s-a înfiinţat televiziunea.  

Pe oricine ai întreba care este cel mai îndrăgit realizator de emisiuni, răspunsul ar fi aproape unanim: Doamna Mărioara Murărescu – cea care şi-a legat numele, până la identificare, cu tezaurul folcloric românesc, devenit emblemă a ţării.  

Munca de cercetător etno-folcloric, de culegător al cântecelor vechi purtând pecetea regiunilor etnografice, echivalentă cu munca de alegere a boabelor de aur din munţii de nisip, a fost rezultatul dragostei pentru tot ce-i românesc, dovada autentică a unui patriotism manifest, fără limite, sub semnul unei activităţi frenetice, creatoare şi integratoare a României în spaţiul universal.  

Amintirea vie a acestei doamne minunate va dăinui, cât timp va exista pământul românesc, pentru darul inestimabil făcut de ea, vreme de 30 de ani: tezaurul neamului, al limbii, al istoriei, al cântecului şi jocului – adevărata notă de specificitate a sufletului românesc, a tradiţiei şi a portului popular autentic. Şi nu sunt toate acestea motive de mândrie pentru orice român, indiferent unde ar trăi?  

Expresie a sufletului românesc, cântecul popular, dezbrăcat de impurităţi şi de influenţe străine a ajuns pe cele mai înalte culmi ale spiritualităţii umane, dovada vie că poporul acesta, dăinuitor de milenii pe acest meleag, nu şi-a uitat rădăcinile, matricea spirituală, aşa cum mlădiţele nu-şi uită tulpina-mamă pe care au înflorit şi rodit.  

Frumuseţea, puritatea, autenticitatea, specificitatea cântecului popular relevă şi trăsăturile caracterului românilor adevăraţi, demnitatea, curajul, dreptatea, credinţa, cinstea, iubirea, virtuţi creştine care se oglindesc în cântec mai mult decât în orice ramură creativă.  

Dovadă că Mioara Murărescu a iubit şi s-a dedicat cu ardoare acestui tezaur de spiritualitate, e că s-a gândit şi la cei care vor duce mai departe mesajul cântecului românesc prin emisiunile „Moştenitorii” şi „Muguri de tezaur”, dinamizatoare, deschizătoare de orizonturi artistice, care au deţinut rubricile emisiunilor foclorice ani de zile, fiind pe primul plan în preferinţele românilor şi contribuind substanţial la îmbogăţirea acestui Tezaur.  

Şi cu un mentor de asemenea anvergură şi asemenea calitate morală şi artistică, spontaneitate, efervescenţă şi dăruire, nu se putea ca roadele să nu se arate din plin.  

O configuraţie culturală şi artistică de excepţie nu putea să nu adune pe cei mai mari corifei, interpreţi de o virtuozitate greu de atins şi egalat. Toţi exponenţii acestei mişcări artistice de masă, aveau să devină notorii şi să poarte în sufletul lor, sămânţa sănătoasă a spiritului românesc.  

Şi pe plan local, realizatoarea de emisiuni folclorice Mărioara Murăresc avea să-şi afle moştenitorii ei. Conform bunului obicei de a răspunde prezent la orice eveniment, fie pe plan naţional sau internaţional, Fundaţia ÎMPREUNĂ din Galaţi, aduce omagii prin iubitorii ei de folclor, fie interpreţi, fie doar admiratori, nu numai acestui important domeniu artistic, dar şi Doamnei Mărioara Murăraşu a cărei amintire o vor păstra toată viaţa.  

O doamnă în al cărei suflet încape un Tezaur. Un tezaur de cântec şi joc românesc.  

Şi cum să nu se îndrepte spre Paradis, un asemenea suflet?  

 

 

CEZARINA ADAMESCU  

2 februarie 2014  

Referinţă Bibliografică:
GLORIA IN AETERNUM. MĂRIOARA DE LA MUNTE (Cezarina Adamescu) / Cezarina Adamescu : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1129, Anul IV, 02 februarie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Cezarina Adamescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Cezarina Adamescu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!