CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Spiritual >  


Autor: Gigi Stanciu         Publicat în: Ediţia nr. 595 din 17 august 2012        Toate Articolele Autorului

Gigi STANCIU - TAINA SCRISULUI (26) - GÂNDURI DE UCENIC
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Poate că mulţi dintre cei care scriu sunt deja socotiţi scriitori, poate şi eu ar trebui să mă socot, am acest mic defect de a crede că sunt încă un ucenic, deoarece, deşi vârsta biologică nu mai e de tânără, mă simţ mereu o începătoare de câte ori scriu ceva. Poate că încă mă mai caut, nu ştiu cine sunt, ar zice cineva avizat... Sunt suma influenţelor celorlalţi asupra mea, sunt mândră de acest fapt, de aceea voi scrie numele celor care, cred eu, deţin o parte din responsabilitatea formării mele ca om şi apoi ca ucenic în ale scrisului. Intotdeauna mi-am dorit să mi se ofere prilejul de a putea enumera oamenii importanţi din viaţa mea şi apoi să le mulţumesc pentru aceasta, pentru tot ce le datorez.  
 
Mai întâi datorez părinţilor mei, Rena şi Gheorghe Drăghici, care mi-au dat viaţă, mi-au cumpărat cărţi şi plăci de vinil cu poveşti ascultate la pick-up, apoi bunicii mele Mariţa Martinescu, care îmi deschidea radioul să ascult seară de seară teatru radiofonic, apoi datorez învăţătoarei mele, doamna Elisabeta Bucel, cea care m-a învăţat să citesc şi să scriu, le datorez verilor mei, inginerii Doina şi Cornel Popescu, cei care mi-au dăruit o carte minunată din colecţia „O mie şi una de nopţi” şi datorez mătuşii mele Lenuţa Ilinca, aceea care de asemenea mi-a dat multe cărţi să îmi fie de învăţătură.  
 
Datorez profesorilor mei de limba şi literatura română din gimnaziu şi liceu: Dumitru Spiridon, Angela Purcărea, Olga Duţu, Nicolae Chimirea, datorez profesorilor mei de la facultatea de istorie: Adrian Rădulescu, Gheorghe Dumitraşcu, Puiu Haşotti, Panait I. Panait, Tashin Gemil, Ibram Nuredin, Mihai Irimia, Maria Bărbulescu, Livia Buzoianu, Zizi Covacef, Viorica Moisuc, Marian Cojoc, Stoica Lascu, Daniel Flaut, Ion Bitoleanu, Valentin Ciorbea, Constantin Vitanos, Anca Dragu şi alţii.  
 
Datorez profesorilor de la facultatea de psihologie: Livica Frătiman, Mihaela Rus, Adrian Papari, Ghiursel Regep, Elena Predescu şi alţii, tot aşa cum le datorez celor care mi-au încurajat primii paşi în publicarea roadelor minunatei mele ucenicii: Melania Cuc, Ileana Floran, Ligya Diaconescu, Alexandru Florin Ţene, George Roca, Ion Machidon, Corneliu Traian Atanasiu, Mircea Popescu, Adrian Doxan, chiar şi domnului Adrian Botez. Tuturor vă mulţumesc şi vă rog să îmi iertaţi micile mele imperfecţiuni absolut umane...  
 
Mulţumesc de asemenea lui Dumnezeu că mi-a dat acest har, amplificat de toţi cei pe care i-am întâlnit în calea formării mele. Mulţumesc copiilor mei proprii: Alexandru, Cosmin si Irina si tuturor elevilor mei care au scris alături de mine sau m-au inspirit in momentele de anevoioasă trudă, când mintea si inima se poticneau negăsind cele mai potrivite expresii sau cuvinte.  
 
Am scris poezie şi proză de prin clasele primare, bineînţeles la nivelul vârstei mele de atunci; am trimis la concursuri pe vremea lui Ceauşescu poezie şi proză cu conţinut patriotic la revistele „Luminiţa” şi „Cutezătorii”, am primit de la ambele concursuri diplome, prima de participare, cea de a doua „pentru talent si fantezie” această a fost acordată de un juriu format din Mihai Negulescu, Margareta Micu şi Costache Anton; am activat sporadic într-un cenaclu literar pe când aveam 20 de ani, „Poesis” se numea acest cenaclu, condus de Florin Pietreanu.  
 
După ani de scris şi de păstrat în sertare ceea ce scriam, într-o oră de sfârşit de trimestru, înainte de vacanţa de iarnă, le-am citit unor elevi de la o clasă de muzică din poeziile mele, au fost profund impresionaţi, o faţă care cântă minunat la pian, Mădălina Rusu, a plecat după aceea la studiu în străinătate, mi-a spus că scriu minunat, să încerc să public. I-am arătat mai apoi domnului Adrian Doxan, compozitor şi scriitor, încercările mele lirice, iar dumnealui mi-a înlesnit debutul literar în revista „Agora” prin 2004, dacă mai ţin minte bine.  
 
În anul 2006 am avut fericirea să particip la un concurs despre care aflasem de pe internet, un concurs literar unde am obţinut o mentiune specială, concursul fiind organizat de cenaclul „Amurg sentimental” din Bucureşti. Poate că sorţii mi-au fost favorabili, poate că s-a realizat ceea ce spunea cineva, anume împlinirea legii determinismului, a raportului dintre necesitate şi întâmplare, poate a legii rezonanţei, a legii atracţiei, era ceea ce îmi dorisem de mică, un premiu la un concurs literar, de aceea nu vă pot descrie ce entuziasm am avut la primirea unui plic cu o invitaţie la premiere din partea domnului Ion Machidon, aveam o vârstă şi totuşi m-am comportat ca un copil, sărind în sus de bucurie şi uimindu-mi fiica ce se afla atunci cu mine, bucuria mea copilareasca pentru ea era de neînţeles.  
 
A urmat apoi căutarea unor reviste literare şi găsirea aceleia numită „Agero” din Germania, unde un minunat român, domnul George Roca, redactor, mi-a dat din nou aripi să pot să zbor. Şi de atunci internetul a devenit prietenul meu, deşi aş vrea să am mai mult timp pentru scris. Am obţinut apoi o menţiune specială la un alt concurs literar, iniţiat de data aceasta la nivel internaţional pentru românii din diaspora de Revista Internaţională „Starpress” în anul 2010, urmând apoi să îmi fie publicate producţiile literare în antologiile de limbă engleză/limbă română şi de limbă franceză/limbă română din 2011 şi 2012.  
 
Azi scriu în reviste online şi mă simt de cele mai multe ori mulţumită că mi-am împlinit visul de copil de a fi publicată şi citită de semenii mei. M-am tot împrăştiat prin reviste pe internet şi am umplut tot Google-ul, după expresia cuiva, iar într-o zi m-am hotărât să mă adun; într-un fel simbolic refăceam unitatea mea spirituală, de acea am creat un blog unde mi-am postat tot ce am scris şi unde voi posta în continuare. L-am dedicat fiilor mei, iar numele ales ca pseudonim, de când eram mică mi l-am dorit, a fost Diana, fără vreo legătură cu prinţesa din Anglia, ci datorită unei întâmplări din copilărie, când bunica din partea tatălui, Alexandrina Drăghici, mi-a zis aşa fiindcă era numele pe care îl rostea cel mai des, Diana fiind o nepoată pe care o crescuse ea înainte de Marea Finală a Vieţii...  
---------------------------  
În loc de încheiere:  
 
Într-o zi de vară toridă mergeam pe o stradă din Techirghiol, ce părea nesfârşită pentru că uitasem să cobor la o staţie de autobuz pentru Băi Reci. Din sens opus venea voiniceşte un „tânăr” domn nonagenar, care mă abordă adolescentin, întrebându-mă dacă ştiu cum se numea pomul ornametal din grădina pe lângă care tocmai treceam... Era vorba de arborele de mătase! Apoi, mă descusu ce vârstă am, cum de arăt aşa frumoasă şi cum de sunt aşa de plăcută la vorbă!!! Mă ascunsei urgent după grimasa neîncrederii, mimică pe care încă din adolescenţă o afişam faţă de persoanele de sex opus care mi se păreau exagerat de băgăcioase. Privindu-mă în ochi, mi se adresă atunci altfel, staruitor de politicos: „V-am văzut aşa de tristă şi am vrut să rămâneţi ca şi mine cu o amintire pentru când veţi avea 90 de ani, despre un necunoscut care v-a apreciat calităţile într-o zi frumoasă de vară''.  
 
De ce vă spun povestea aceasta? Deoarece dumneavoastră, domnule Roca, aveţi acele minunate calităţi de a vă exprima şi convinge încât mişcaţi şi stâncile făcându-le să creadă că sunt, nu pleşuve şi sterpe, ci pârtii minunat de albe sub neaua diafană. De aceea am răspuns cu drag la apelul dvs. cu privire la „Taina scrisului”...  
 
Cu prietenie,  
 
Prof. Gigi STANCIU  
Constanţa  
8 august 2012  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Gigi STANCIU - TAINA SCRISULUI (26) - GÂNDURI DE UCENIC / Gigi Stanciu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 595, Anul II, 17 august 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Gigi Stanciu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Gigi Stanciu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!