CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Carti >  


Autor: Gheorghe Stroia         Publicat în: Ediţia nr. 1246 din 30 mai 2014        Toate Articolele Autorului

GHEORGHE A. STROIA: NOI APARIŢII EDITORIALE ARMONII CULTURALE ÎN LUNA MAI 2014
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
COLECŢIA LIRIK 
  
1. CORNEL COSTEA (CLUJ-NAPOCA) – DIN PULBEREA LUMINII (254 pagini, A5); 
  
GEORGETA MINODORA RESTEMAN: Regalul de poezie dăruit de Cornel C. Costea în acest volum minunat, consistent şi relevant în creionarea portretului său componistic, culminează cu un evantai de versuri, dintre pliurile căruia adie în ritmuri orientale un gen liric de sorginte niponă, HAIKU. Este, de fapt, poezia care reflectă măiestria stihuitorului şi, neîndoielnic, autorul este un maestru: oraşul pustiu-/ doar bătrânul orologiu/fără vacanţă sau via uscată-/ sub pălăria tatei/primii ghiocei sau strada pustie –/ de-o viaţă el şi umbra/tot împreună. Fiind o «poezie în corset», trebuie, tot timpul, să ai în vedere atât conţinutul, cât şi forma. Haiku-ul înseamnă pentru mine descoperirea unui alt fel de a scrie poezie, peste 75 de premii obţinute la concursurile organizate pe internet (haiku la fotografie, iniţiat de Ioana Dinescu, concursul săptămânal de pe romanianhaiku, concursul lunar organizat de romanian kukai şi haiku club) – mărturiseşte Cornel C. Costea într-un dialog cu poetul adjudean Gheorghe A. Stroia, vorbind despre haiku. 
  
2. APOSTU PANAITACHE VULTUREANU (COMĂBEŞTI, BACĂU) – SETEA LUMINII (84 pagini, A5 manşetat) 
  
GHEORGHE A. STROIA: Prin supleţea cuvântului, atent selectat, insinuând trăiri ce emană romantism, prin detaliile fin inserate în versul, prozodia şi stilul alternativ al arhitecturii poetice, Apostu Panaitache Vultureanu este, fără rezerve, una dintre vocile importante ale poeziei româneşti contemporane. Din nefericire, nu atât de cunoscută pe cât ar merita, poezia sa rămâne, în esenţă, una valoroasă, reiterând armoniile şi dizarmoniile vieţii, şi închinându-se singurei divinităţi pe care poetul o recunoaşte, cu toată puterea fiinţei sale astrale: Dumnezeul Cuvântului. Şi apoi, chiar dacă nu putem fi în totalitate de acord cu opera cuiva, trebuie să pozitivăm efortul, actul creator, curajul şi mai ales perseverenţa în a-şi dobândi propria libertate, pe măsura aspiraţiilor proprii, aşa după cum bine spunea iluministul Voltaire: Îţi dezaprob spusele, dar voi apăra până la moarte dreptul de a le rosti. Ori, punând în balanţă noţiunea de libertate cu cea de cunoaştere de sine, sintetic exprimată de Nathaniel Hawthorne - Ce altă temniţă e mai întunecată decât adâncul propriului nostru suflet? Ce temnicer mai necruţător cunoaştem, decât pe noi înşine? - atunci vom admira curajul poetului de a nu-şi atribui schimbarea lumii ori a sinelui colectiv, ci doar asumarea pe deplin a motivării şi schimbării eului propriu, a cărui unică plusvaloare este ELIBERAREA sa prin POEZIE.  
  
3. CORNEL COSTEA (CLUJ-NAPOCA) – SAKURA (Haiku şi comentarii, 180 pagini, A5); 
  
CRISTINA AILOAIEI: Dangătul clopotului ne poate duce cu gândul în multe direcţii. Poate, e duminică sau o altă zi de sărbătoare, iar personajul nostru (prezent prin absenţă) se ridică de pe scaunul aşezat la umbra dudului (sau a altui pom) şi se îndreaptă, agale, spre lăcaşul Domnului, iar în locul lui coboară, într-un dans al zefirului, o frunză desprinsă la prima adiere. Sau, poate, dangătul clopotului vesteşte începutul călătoriei sufletului spre alte tărâmuri mai ... luminate şi, ca o coincidenţă, momentul corespunde, în planul lumii vegetale, cu desprinderea unei frunze din pomul umbros, frunză care şi-a încheiat şi ea socotelile cu lumea aceasta, poposind, pentru o clipă sau mai multe pe scaunul rămas de-acum gol, înainte de a se reintegra în ... pământul din care a venit. O meditaţie asupra efemerităţii acestei lumi ... bunica la pat -/ toata grădina se umple/ de muşeţel  
  
4. GEORGE PEAGU (BUCUREŞTI) – 101 POEME (128 pagini, A5) – volum aniversar la 77 de ani de viaţă. 
  
GHEORGHE A. STROIA: Fără nicio îndoială, prin acurateţea stilului liric, prin febrilitatea şi convingerea pe care le probează în scris, prin mesajul limpede exprimat - ce se adresează tuturor vârstelor - prin prolificitatea literară demnă de invidiat, GEORGE PEAGU, la cei doar 77 de ani(şori), reprezintă portretul poetului împlinit, prin venele căruia curg râuri de cerneală, întru nobleţea şi perenitatea artei sale. La ceas aniversar, îi reamintim bardului bucureştean că mai are încă multe de spus, încă multe suflete de bucurat, încă multe pagini de umplut cu lumina strălucitoare a sufletului său blând, care ştie să declare dragoste, dar să şi clameze revoltă. Acest volum s-a născut din ideea sinceră a confraţilor întru ale poeziei de a-l aniversa, de a-l omagia, pentru toate meritele şi eforturile sale pe drumul literaturii, de la care nu se abate nicio clipă, de câteva decenii încoace. La mulţi ani, Maestre! Rămână-ţi sufletul veşnic tânăr, iar dorurile toate, stinse doar în lacrima fierbinte a Poeziei! 
  
5. MIHAI LEONTE (MOLDOVA VECHE, CARAŞ-SEVERIN) – MEMENTO AUSTER (versuri, proză & diverse, 148 pagini, A5) 
  
CONSTANŢA ABĂLAŞEI DONOSĂ: Titlul acestei cărţi numit cu pioşenie ,,MEMENTO AUSTER” - spune adevărul. Aici întâlneşti florile de suflet ale poetului care au harul şi darul de-a nu fi uitate; iar eu, insist să stăruiţi asupra multor versuri din poemele cuprinse: Acatist pentru Ana, Fata morgana, Adie timpul în tăcere, Ai fost steaua de argint, Ai plecat în zi cu soare, Ana mea din Coronini, Anotimpuri cu Ana, Multă vreme am să plâng, Nu mai revii... Fiinţa lumii mirifice a mineritului explodând în flori cu parfum amar şi culori de o tulburătoare unicitate, stăruie mai toate în gândurile aşternute pe hârtie – unde autorul lor Mihai LEONTE, ştie să surprindă neliniştea pământului, boala tulbure ce apasă asupra unei fiinţe, taina păstrării intacte a credinţei. Citită în întregime cartea – MEMENTO AUSTER, vom observa un fel de unitate între cauză şi efect. Dacă la răscrucile atâtor drumuri din viaţa sufletului său şi al Anei sale dragi s-au întretăiat o clipă – în acea clipă sfântă au vibrat pe aceiaşi undă, nicidecum crezându-se Profet ...  
  
COLECŢIA EPOSS 
  
1. CORNEL BOTEANU (BAIA DE ARAMĂ, MEHEDINŢI) - COMOARA LUI BRÂNCOVEANU DIN BAIA DE ARAMĂ (roman, 152 pagini, A5). 
  
Chiar în primăvara acestui an, cu puţin înainte de Paşti, a venit o echipă de restauratori să se ocupe de spălarea picturii şi de restaurarea rănilor din zidurile vechi, lucrate cu zgura de la minele de cupru de pe vremea Brâncoveanului. Era şi timpul, trebuie să se primenească şi lăcaşul acesta acum, când înfloreşte liliacul şi se revărsă miresmele de frăsinică de pe Cornet. Căci natura reînvie în fiecare primăvară şi odată cu ea spiritul credinţei, singurul care-i conferă omului încrederea în nemurirea sufletului. Doar Băculescu, puţin cam sceptic în această privinţă, trebuia să se obişnuiască, de pe acum, cu ideea singurătăţii, că aşa suntem sortiţi, gândea el, cu o voce lăuntrică lipsită de orice expresivitate, să venim singuri pe lume şi să plecăm la fel. În fond viaţa-i un experiment unic, o chestiune strict individuală pe care trebuie s-o parcurgi până la capăt. (fragment din roman) 
  
COLECŢIA SATHYR 
  
1. MIHAI MOTTAN (Brăila) – EPIGRAME POLITICE ŞI NU NUMAI ... (catrene, 32 pagini, A5) 
  
GHEORGHE A. STROIA: Clar, concis, sintetic, încăpăţânat să dovedească actualitatea şi necesitatea actului său creator, Mihai Mottan are toate atributele unui epigramist veritabil. Subtil, rafinat, cu o oarecare aristocraţie în vers, un etern boem parodiac, autorul brăilean face din catrenele sale efuziuni empatice, pe care le dedică cititorului său, în totalitate. Probând o peniţă ascuţită, penalizarea hibelor societăţii contemporane şi a politicului, în speţă, pare să fie punctul forte al epigramistului. Demnitari, parlamentari, preşedinţi, prim-miniştri, dar şi avocaţi, tribuni, poeţi şi multe alte tipuri de compatri(h)oţi, toţi se dovedesc a fi mici în comparaţie cu versatilitatea stiletului său cvasi-medieval, cu care împarte dreptatea şi păzeşte adevărul. Umoristul brăilean păstrează în doze mici esenţele ”usturătoare” ale artei sale, fără a deveni opulent, trivial, lipsit de scrupule, ci păstrându-şi doza de bun-simţ şi cavalerismul necesar unei astfel de abordări a realităţii. Epigrame politice şi nu numai... păstrează nealterat parfumul unui suflet care încă mai speră şi încă mai crede în revigorarea moralei unei societăţi, grav afectată de modernitate. 
  
Aşteptăm autorii interesaţi să ne contacteze, pe adresa editurii, sau pe pagina web, la următoarele date de contact: Editura ARMONII CULTURALE, Str. Siret, bloc 28, ap. 30, Adjud, jud. Vrancea, fix: 0374-064.594, mobil: 0741-078.627, e-mail: geocosynus@gmail.com, web: www.armoniiculturale.ro/editura  
  
ARMONII CULTURALE – ÎNCĂ UN VIS ÎMPLINIT! 
  
În curând la Editura Armonii Culturale ... Marina Angela GLODICI (Baia Mare), Ioan CIORCA (Cluj-Napoca), Alexandra ARDUSĂDAN (Baia Mare), Rodica SOREANU (Focşani), Lucia Silvia PODEANU (Novaci, Gorj), Ion C. DUŢĂ (Novaci, Gorj), Nicu Dan PETRESCU (Craiova), Emanoil TOMA (Ploieşti) ... şi multe alte noi apariţii editoriale! 
  
Armonii Culturale 
  
Sfârşit de Florar 2014 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
GHEORGHE A. STROIA: NOI APARIŢII EDITORIALE ARMONII CULTURALE ÎN LUNA MAI 2014 / Gheorghe Stroia : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1246, Anul IV, 30 mai 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Gheorghe Stroia : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Gheorghe Stroia
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!