AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Aniversari >  


Autor: Gheorghe Pârlea         Publicat în: Ediţia nr. 1292 din 15 iulie 2014        Toate Articolele Autorului

OMAGIATUL DE AZI DIN INIMA MEA
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

Nu pot trece fără reacţie peste faptul că – azi – o personalitate care m-a cucerit prin ceea ce percep eu că reprezintă ea între semenii Neamului nostru, cei aparţinând prezentului, îşi aniverseaza a 66-a zi de naştere. Cifrele evenimentului nu definesc un jubileu, dar eu cred că orice zi din viaţa celui la care mă refer e un motiv de sărbătoare. De ce? Fiindcă fiecare zi din viaţa Domniei Sale echivalează, prin distincta şi distinsa personalitate pe care o reprezintă, cu adevărul întru românism, cu înalţimea curajului şi a demnităţii civice, cu puterea vindecătoare a dăruirii de sine. Toate acestea având ca vehicul de exprimare – Cuvântul. Desigur e vorba de cuvântul omului, al Omului însă aflat în graţiile Domnului, căci puţini sunt cei care pot face cu verbul ceea ce face poetul, prozatorul, eseistul, publicistul, oratorul, gânditorul care, repet, azi îşi adaugă încă o filă anuală la Cartea propriei vieţi.  

Ceea ce reprezintă pentru mine personalitatea la care mă refer – în înţelesul meu mult limitat de modesta-mi alcătuire socio-culturală – e, fireşte, rezultatul receptării mele subiective, înţelegere intermediată doar de câteva dintre cărţile pe care le semnează şi de revista cu opt pagini de ziar în format clasic pe care o conduce de de aproape un sfert de veac (şi pe care o primesc, ca atare, de mai bine de un deceniu, de câteva ori pe an la Mirosloveşti, printr-un onorant mesager, dar pe care o citesc săptămânal, de câţiva ani, în format electronic). În plus, mi-am conturat ideea de frumuseţe umană asupra celui pe care îndrăznesc (cu sfială) să vi-l dezvălui aici, nepermis de sumar, şi prin intermedierea câtorva întâlniri directe cu Domnia Sa, privilegiu care mi-a relevat şi omul spontan – nu omul elaborat sever, precum alter ego-ul său din laboratorul scriitorului, savantului, ci pe omul dintre noi, omul întreg, cu trup şi cu fulguieli (echivalentul minutelor hărăzite mie pentru asta) din ceea ce-l defineşte pe om ca zestre a sipetului purtat cu el la vedere.  

Sunt încă sub efectul binefăcător al recentei întâlniri, la Chişinău, cu Omagiatul de azi din inima mea, întâlnire prilejuită de lansarea albumului etnofotografic “Românii din jurul României” al profesorului universitar Vasile Şoimaru. Sărbătoarea de la Academia de Studii Economice din 16 mai a.c. nu ar fi avut anvergura binemeritată, dacă nu ne-ar fi dezvăluit asta, acolo, cel care mereu pătrunde dincolo de ceea ce vede ochiul comun. Cum să nu fie aşa?, căci dânsul e dăruit cu “Cel de-al treilea ochi”, că are orizont larg spre zările înţelegerii, fiind mereu “Paznic pe culmi”, că dânsul îşi are mereu efectuată “Tema pentru acasa”.  

Dar să vă dezvălui acum (dacă nu veţi fi dedus asta din cele câteva indicii deja prezente aici) numele Omagiatului de azi din inima mea. Am s-o fac, într-un sfârşit mult prea grăbit, dar nu inserând lapidar cele două Cuvinte care, pe rând sau însumat, sunt adesea precedate sau urmate de altele care îi consacră statura, cum ar fi: academician, poet, scriitor, publicist, redactor-şef, tribun ş.a. Eu am să vi-l dezvălui, ca într-o şaradă, prin intermediul câtorva cuvinte grele ale limbii române, cuvinte care chiar ni-l relevă nouă, cititorilor săi, pe cel căruia îi dedic aici modestul meu omagiu:  

 

Neam, Inimă, Carte, Ochi, Limbă, Adevăr, Eminescu;  

Dumnezeu, Artă, Basarabia, Imn, Jertfă, Acasă  

 

La mulţi ani, distinsului Omagiat de azi din inima mea!  

(Şi iertare, că îndrăznesc!)  

 

Gheorghe Pârlea  

15 iulie 2014, Mirosloveşti  

 

 

P.S.  

Mi se asociază, în demersul meu aniversar, primarul comunei mele, dl Ionuţ Gospodaru, care tocmai a semnat adresa de aducere la cunoştinţă a Hotărârii Consililui Local prin care, ca un omagiu prilejuit de aniversarea zilei de naştere, i se conferă distinsului Om de Cultură de la Chişinău titlul de Cetăţean de Onoare al comunei Mirosloveşti, judeţul Iaşi.  

Referinţă Bibliografică:
OMAGIATUL DE AZI DIN INIMA MEA / Gheorghe Pârlea : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1292, Anul IV, 15 iulie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Gheorghe Pârlea : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Gheorghe Pârlea
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!