CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Aniversari >  


Autor: Gheorghe Pârlea         Publicat în: Ediţia nr. 1248 din 01 iunie 2014        Toate Articolele Autorului

POETUL IONEL CĂPIŢĂ DE LA CHIŞINĂU ÎŞI SERBEAZĂ AZI 65 DE ANI DE VIAŢĂ DEMNĂ ŞI BOGATĂ ÎN ZESTRE
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Prin intermedierea d-lui dr. Vasile Şoimaru, am avut onoarea şi bucuria să-l cunosc pe distinsul poet Ionel Căpiţă. Desigur, verbul "a cunoaşte" nu e folosit aici în profunzimea valorii lui lexicale. E greu să-l cuprinzi pe omul, inclusiv poetul, Ionel Căpiţă, citindu-i selectiv 3-4 volume şi schimbând cu Domnia Sa câteva vorbe, în trei întâlniri fugare şi întâmplătoare. Ceea ce poţi să spui însă sigur, după această episodică intersectare, e că poetul Ionel Căpiţă are un senzor special prin care receptează şi trăieşte suprem românismul. În urma smulgerii baştinii sale, cu tot cu el şi cu ai lui, din glia Neamului, "organul" respectiv - în fond, parte anatomică a matricii sale etnogenetice - putea să-şi piardă funcţia sau măcar să şi-o slăbească. Dar nu s-a întâmplat aşa, ca, din păcate, în cazul multor români basarabeni, care şi-au pierdut de tot plămada strămoşească. Rădăcinile poetului Ionel Căpiţă, pesemne, trecând clandestin pe sub albia Prutului, l-au hrănit pe acest prizonier neîngenunchiat, în fiecare zi de prizonierat, cu seva proteică a Neamului rămas în Vatra Ţării. De aceea DRAGOSTEA - de neam, de ţară şi de tot ce ţine de acestea - e excedentul însuşirilor poetului de la Chişinău care adună azi zestrea celor 65 de ani de viaţă.  

Nu te mira deci, dragă cititorule, de vei întâlni prin buricul Chişinăului, un bărbat zdravăn la trup, cu podoaba capilară grizonată, neştirbită în bogăţie, şi cu ochii ca două pietre de safir, tunând şi fulgerând în stânga şi-n dreapta cu vorbele: "Lăsaţi-mi dragostea.../ să am ce vă da."
Desigur, imaginea aceasta e, în reprezentarea mea, proiecţia simetrică a poetului, prin prisma poemului şi întregului său volum cu titlul "Lăsaţi-mi dragostea". Şi a mai contribuit la această fantasmă a mea şi faptul că prima dată când i-am văzut chipul poetului, în centrul Chişinăului s-a întâmplat să fie. Atunci, din dragoste pentru românaşul de vreo şaizeci de kilograme, venit de pe malul drept al Prutului, m-a îmbrăţişat cu atâta dragoste românească, încât era cât pe ce să dau ortul popii.
La dragoste, se răspunde cu dragoste, Domnule IONEL CĂPIŢĂ, distins şi drag frate al nostru de peste Prut.
Aşadar, cu toată dragostea mea, ce-i drept, mai pipernicită (după trup şi după cuvânt), dar în măsura puterii mele maxime,

LA MULŢI ANI, în deplină sănătate!
Şi, până veţi ajunge la vreo sută de ani, aşteptăm să răzbată mereu până la noi, pe malul Moldovei, la Hanul Ancuţei, dangătul de dor din inima "ursului carpatin" coborât, prin strămoşii săi, în colinele basarabe!

P. S. Fiindcă declaraţia mea de preţuire e azi, în mod expres, şi pe buzele celor doi edili mirosloveşteni, primarul Ionuţ Gospodaru şi viceprimarul Liviu Aioanei, onorarţi şi ei să vă fi cunoscut, mi se alătură cu sinceritate.
 

Referinţă Bibliografică:
POETUL IONEL CĂPIŢĂ DE LA CHIŞINĂU ÎŞI SERBEAZĂ AZI 65 DE ANI DE VIAŢĂ DEMNĂ ŞI BOGATĂ ÎN ZESTRE / Gheorghe Pârlea : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1248, Anul IV, 01 iunie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Gheorghe Pârlea : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Gheorghe Pârlea
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!