AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Opinii >  


Autor: Gheorghe Neagu         Publicat în: Ediţia nr. 1227 din 11 mai 2014        Toate Articolele Autorului

Gheorghe NEAGU - COCĂLARUL LITERAR
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Poate că nu l-aş fi văzut dacă nu ar fi avut imprudenţa să se declare şi astăzi urmărit. Măi, să fie! Tocmai el, cel care ocupase posturi călduţe fără să aibă măcar bacalaureatul. Ce fel de urmărire s-o fi năpustit asupra lui, de l-a apucat plăcerea publicării unor cărţi din banii unor cunoscute scule ale securităţii. Cocalarul literar se sinucide de atâtea ori până când impresionează pe câte unul care îi acordă cu gentileţe sprijin editorial. El se simte bine numai între cocalarii care-l laudă şi-l consideră neasemuit acordându-i-se şi premii. Cocalarul literar ţipă, face spume la gură şi se dă bolnav de lungă durată de se tot întreabă lumea de ce nu mai moare de atâta suferinţă. Numai că suferinţa lui încetează brusc dacă este vorba să primească un premiu până şi de la un festival de mâna a paisprezecea. Cocalarul literar se burzuluieşte dacă nu este lovit în existenţa sa cu un premiu. Cocalarul literar este zgârcit în vorbă şi foarte atent cu ieşirea în public, acreditând ideea că este un bun preţios ce nu se poate demonetiza pe lângă nişte creatori adevăraţi.  
 
El stă în frunte ca păduchele preferând mediocrităţi şi sfertodocţi celor cu reale calităţi culturale. Se complace şi domină asistenţa cu muţenia sa până într-atât încât mediocrii din jurul lui îl cred chiar valoros. Cocalarul literar are tot timpul impresia că trebuie plătit pentru orice fel de gest literar, ajunge deseori să-şi desconsidere familia. Nu se sinchiseşte să se recăsătorească, aruncând vina eşecului marital asupra soţiilor decedate, fie din cauza consumului excesiv de alcool, fie din cauza delirului de persecuţie. Ele s-au sinucis. El niciodată! El numai clămpăne prin diverse publicaţii sau întâlniri publice că este bântuit de asemenea gând. Iar când din asistenţă se aude câte o voce anonimă spunând că încă nu-i prea târziu, cocalarul tace. Despre ce ar fi putut el vorbi. Chiar şi atunci când un cocalar are facultate nu se vede că i-ar fi folosit la ceva. De regulă îşi dă cu părerea. O face stângaci, didactic, de parcă atunci ar fi fost smuls din ghearele beţiei, deşi a trecut ceva timp când era prizonierul lui Bachus. Cocalarului îi plac funcţiile mai ales când este conştient că-i sunt remunerate. Pretinde chiar şi favoruri pentru meritele sale închipuite. Fie o pensie de handicapat de gradul cel mai mare, fie o bursă pe viaţă de rentier de la uniune,fie un te miri ce avantaj de oriunde ar pica. El este indianist ba chiar sanscritolog şi e urmărit de cine ştie ce agentură. Dacă are ocazia,scuipa mâna de care s-a slujit. N-are nicio clipă sentimentul că ar fi bolnav. De fapt nici nu ştiu dacă există un tratament. Cert rămâne doar un lucru: cine se pune cu un cocalar literar se compromite. De aceea nu mai lungesc povestea acestui specimen tot de teama de a nu mă compromite.  
 
Gheorghe NEAGU  
Redactor Şef „Oglinda Literară”  
10 mai 2014  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Gheorghe NEAGU - COCĂLARUL LITERAR / Gheorghe Neagu : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1227, Anul IV, 11 mai 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Gheorghe Neagu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Gheorghe Neagu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!