AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Recomanda >  


Autor: Gheorghe Iznoavă         Publicat în: Ediţia nr. 794 din 04 martie 2013        Toate Articolele Autorului

Gheorghe IZNOAVĂ - „FILOZOFII DE VIAŢĂ ŞI DE MOARTE-INTERFERENŢE” – O CARTEA FOARTE IMPORTANTĂ PENTRU CULTURA ROMÂNĂ ŞI UN AUTOR DE CARE VOM MAI AUZI
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Citesc de mai bine de o jumătate de an cartea profesorului Marin Popescu Diculescu „Filozofii de viaţă şi de moarte – interferenţe” şi nu mă mai satur să o reiau de fiecare dată ... Cartea a apărut la editura „ Nova Didactica”, în anul 2012, la Craiova în condiţii grafice de excepţie ... Este o carte de eseuri literare şi filozofice, este o enciclopedie căci îi dă cititorului mută informaţie şi o viziune de ansamblu asupra istoriei umane, a istoriei gândirii umane, a evoluţiei spirituale a omului ... Este o carte de care studenţii de la facultăţile de Filozofie, de Psihologie, de Pedagogie, filologii, profesorii, orice intelectual, în general, care se înscrie în această categorie socio-profesională, au nevoie ...  
 
Prin cele cinci cărţi mari pe care le-a dat până acum, toate având mărimea unor tomuri, domnul Marin Popescu Diculesecu este unui dintre oamenii de cultură „ foarte rari”, „speciali”, am spune, în cultura română ... Cărţile lui presupun mai întâi lecturi imense, cercetări făcute cu creionul în mână, o informare vastă (în cazul nostru o documentare extraordinară despre personajele şi evenimentele importante, esenţiale ale istoriei umane, care au produs adevărate cotituri în evoluţia societăţii umane), şi o imensă muncă asiduă, până la detalii, pe lecturile şi pe fişele întocmite în urma lecturilor, un efort intelectual imens de regândire şi fructificare a materialului lecturat.  
 
Cartea este în acelaşi timp o „colecţie de studii de caz” făcute asupra marilor personalităţi care prin descoperirile sau acţiunile lor au schimbat cursul istoriei, şi asupra evenimentelor astrale , să le spunem aşa, ale istoriei omenirii. Şi nu îl ultimul rând „Filozofii de viaţă şi de moarte – interferenţe” este un fel de Monografie a evoluţiei istoriei umane văzută prin prisma personalităţilor, a evenimentelor, a creaţiilor care au contribuit cel mai mult la dezvoltarea culturii umanităţii...  
 
Domnul profesor Marin Popescu face parte din familia deloc numeroasă a personalităţilor creatoare cu vocaţia sintezei, a cuprinderii personalităţilor creatoare, a operelor lor şi a evenimentelor într-o viziune coerentă. Este prin excelenţă un spirit care are experienţa şi exerciţiul clasificărilor, al analizelor şi comentariilor pe texte de mare întindere. Se apropie oarecum de profesorul Ovidiu Drimba, autorul unor Enciclopedii imense, care au înglobat în ele o viaţă întreagă de cercetării şi studii. Numai că Marin Popescu-Diculescu este mai „scriitor”, mai „filozof”, mai psiholog, mai pedagog decât Ovidiu Drimba, renunţând la cantitatea de informaţia în favoarea calităţii. Textele lui au savoare literară, cuvântul şi fraza au suculenţă, textul are adâncimi umbroase şi cotloane misterioase ...  
 
După lectura cărţii viziunea asupra istoriei culturii umane care ţi-a fost formată prin lectură în minte este una cuprinzătoare, explicită, logică, pedagogică. Pentru că într-adevăr, cartea având o mare capacitatea de a te informa asupra fenomenului culturii umane, având o putere educaţională , formativă asupra lectorului – te schimbă, te transformă. După lectura cărţii eşti un om foarte informat asupra Fenomenului culturii umane, eşti un alt om, mai bogat din punct de vedere spiritual, şi ai o viziune coerentă, optimistă asupra istoriei Omului pe această planetă ... Recomandăm cu căldură cartea nu numai studenţilor şi elevilor, dar şi dascălilor, tuturor intelectualilor în general, convinşii fiind că lecturând cartea aceasta de filosofare, de meditaţia asupra vieţii şi a morţii făcută prin ochii marilor scriitori, ai marilor personalităţi care au făcut istorie, suntem alţi oameni. Vor fi alţi oameni, mai buni, mai învăţaţi, mai înţelepţi.  
 
Gheorghe IZNOAVĂ  
critic literar  
martie 2013  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Gheorghe IZNOAVĂ - „FILOZOFII DE VIAŢĂ ŞI DE MOARTE-INTERFERENŢE” – O CARTEA FOARTE IMPORTANTĂ PENTRU CULTURA ROMÂNĂ ŞI UN AUTOR DE CARE VOM MAI AUZI / Gheorghe Iznoavă : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 794, Anul III, 04 martie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Gheorghe Iznoavă : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Gheorghe Iznoavă
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!