CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Modele >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1108 din 12 ianuarie 2014        Toate Articolele Autorului

Gheorghe Hagi. Fotbalul, dragoste naţională
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Nu orice fotbalist ajunge un Hagi! Toţi copiii visează aceasta, unii o şi cred! Cât va mai dura dezumanizarea luptei sportive?! Banii se infiltrează tot mai mult în zilele noastre, între fotbal şi angajamentul lui, între spectacolul fotbalistic şi rentabilitatea financiară, între plăcerea de a juca şi profitul din fotbal. Acestea înlocuiesc, pe măsura maturizării copiilor pasionaţi de jocul din arenele gazonate, dragostea şi pasiunea pentru el. Profesionalismul pe bani încenuşează arta fotbalistică. Frumuseţea sportivă face depuneri în contul unei schimbări. Dispare spectacolul fotbalistic, în biruinţa încrâncenării.  

Astăzi se poartă discuţii „la cheie” despre fotbal: cine s-a mai transferat şi unde, care-i preţul transferului, pe ce perioadă şi cu ce condiţii contractuale, ce iubiri se mai consumă în lumea fabuloasă a fotbaliştilor. Ieri, polemicile fotbalistice aveau o formă de poveste, se vorbea ca de balet despre driblinguri, fente, plonjoane… Azi se vorbeşte despre fotbal ca despre luptele cu gladiatori.  

Dragostea pentru fotbal a atins punctul apoteotic prin Nicolae Dobrin, a intrat în poveste pe timpul lui Hagi iar mâine va fi o amintire. În ordinea apariţiilor şi retragerilor din competiţie a fotbaliştilor români, celebri, fireşte, Dobrin a premers lui Hagi, dar alte trepte de valoare între ei sunt greu de găsit. Amândoi sunt pe culmea sportivilor celebri.  

După multe decenii de tradiţie fotbalistică la noi, talentul şi sclipirea de geniu a celor doi mari fotbalişti, sunt fenomene fără periodicitate, ca manifestări sportive în care mintea are conexiuni ireductibile cu fiecare fir de corp, fiecare elan, ardoare şi spirit. Fotbalul a rămas dragoste naţională, în el se străvăd etape de timp, forme de timp, stiluri de timp ale vieţii româneşti fragmentate azi între etape de revoluţie, forme de revoluţie, stil de revoluţie. Ca şi pe arenele gazonate ţara îşi joacă în lume şansa urcării din poziţia de „lanternă roşie”; ca şi în tribune, ţara face valuri; ca şi cu mingea de fotbal, cu ţara se exersează jocul de pase.  

Judecând după regulamentul de fotbal, ţara e în cercul de la centru, între două porţi!Pe fundalul tern, al tabloului ţării, surâsul vine de la Nadia Comăneci, de la Ilie Năstase, de la Hagi... de la mulţi alţii dintre care unii sunt azi numai o amintire. Aceştia au fost şi sunt coloane ale sportului românesc!  

Gheorghe Hagi a delectat milioane de suporteri din perna ierbii înmustită sub crampoane şi a rămas până azi o emblemă a stadioanelor. Apariţiile sale publice au rămas în meritul primirii aplauzelor, în dreptul la respect şi admiraţie!Pe orice arenă gazonată a jucat Gheorghe Hagi nu numai că a smuls din tăcere zecile de mii de spectatori dar, de multe ori a argumentat că lacrimile nu sunt numai ale ochiului trist, ci şi ale inimii care, zdrobind orice stare statică, eliberează nebănuite puteri explozive ale sufletului dominat de bucurie şi încântare.  

În anul 1994 Péle l-a declarat pe Gheorghe Hagi „Cel mai bun fotbalist al World Cup” şi în acelaşi an, Johan Cruyff l-a numit „Cel mai bun decar din Europa”, în timp ce revista „World Soccer” l-a repartizat pe locul 4 în topul „Cei mai buni fotbalişti din lume”.  

Deşi nu este un monarh, Hagi este, prin puterea metaforei, un „rege” al fotbalului, urcat la culmea gloriei sportive. Propriile cuvinte exprimate cu ocazia lansării unei colecţii de dvd-uri care ilustrează, într-o retrospectivă, momentele cruciale ale carierei sale fotbalistice sunt confirmarea unei încoronări, ca reciprocitate şi supremaţie:„Pe 24 aprilie 2001 imbrăcam pentru ultima oară tricoul României. «Gala Hagi» a fost momentul în care m-am retras definitiv de la Echipa Naţională. A fost o mare bucurie pentru mine să văd 60 000 de oameni pe stadion şi atâtea ecouri în întreaga ţară. Mi-am dat seama că cei 19 ani de carieră au însemnat ceva pentru toţi oamenii care iubesc fotbalul. Am realizat atunci că sunt dator în continuare admiratorilor mei. Am decis în momentul acela să împart cu ei ceea ce pentru mine este mai presus de cuvinte: FOTBALUL. Pentru că nu-i pot întâlni pe toţi admiratorii mei, am crezut de cuviinţă să le dau posibilitatea de a mă avea în casele lor, de a mă avea aproape. Acest dvd este gestul meu de recunoştinţă pentru toţi cei care iubesc fotbalul. Pentru generaţiile trecute, prezente şi viitoare. Pentru ca în orice moment să le pot spune: mulţumesc!”.  

Născut pe 5 februarie 1965, la Săcele, judeţul Constanţa, fotbalistul Gheorghe Hagi nu-şi poate separa retrospectiva fotbalistică de biografia propriei vieţi, nici o clipă, deoarece sportul cu balonul rotund i-a fost predestinat şi l-a însoţit ca o fericită ursită, dintotdeauna şi oriunde.  

A jucat 125 de meciuri la echipa Naţională pentru care a înscris 35 de goluri, unul mai spectaculos ca celălalt, a jucat 3 meciuri în Cupa Cupelor, marcând un gol, 55 de meciuri în Champions League şi a marcat 18 goluri, 32 de meciuri în Cupa UEFA, în care a înscris 12 goluri, 2 meciuri în SuperCupa Europei, zguduind plasa porţii o dată. A jucat în ţară la cluburile F.C. Constanţa, Sportul Studenţesc, Steaua Bucureşti, iar în străinătate, la Real Madrid, Brescia, F.C. Barcelona, Galatasaray Istanbul. A fost antrenor la Echipa Naţională de Fotbal a României, Bursaspor, Galatasaray Istanbul, F.C.U. Politehnica Timişoara, Steaua Bucureşti. A fost desemnat „Cel mai bun fostbalist român al tuturor timburilor”, singurul fotbalist declarat „Sportivul anului în România”, „Fotbalistul român cu cele mai multe goluri marcate în carieră”, „Fotbalistul român cu cele mai multe goluri marcate în cupele europene”, campion al României cu Steaua Bucureşti, campion al Turciei cu Galatasaray, Finalist al Cupei Campionilor Europeni cu Steaua Bucureşti, câştigător al Cupei UEFA cu Galatasaray Istanbul, câştigător al SuperCupei Europei cu Galatasaray Istanbul, câştigător al SuperCupei Europei cu Steaua Bucureşti, câştigător al Cupei României cu Steaua Bucureşti, câştigător al Cupei Turciei cu Galatasaray Istanbul, câştigător al SuperCupei Turciei cu Galatasaray Istanbul. Ca antrenor a câştigat Cupa Turciei cu Galatasaray Istanbul şi s-a calificat în grupele Champions League cu Steaua Bucureşti.  

Nu ştim cât va mai trece până când duhul geniului sportiv va izbucni iar în talentul altui fotbalist român, atât de mare cum a fost Gheorghe Hagi! Fotbalul era capabil să înglobeze o dragoste naţională şi mondială, dincolo de limita tuturor iubirilor din toate sporturile. El leaga şi dezleaga asociaţii de idei, prin abilitatea umană a sportivilor de valoare, de a face spectacol.  

Riscă azi să ajungă, printre întrecerile mai mult sau mai puţin cinstite, mai mult sau mai puţin paşnice, o pasiune periclitată. Spectacolul sportiv începe să intre în cronici colbuite, printre vagi amintiri.  

Ca şi politica, spectacolul sportiv nu poate pune barieră jocului de limbaj, nu-i poate opri pe cei cu bani, care vorbesc de dragul de a se auzi. Azi fotbalul nu mai răscoleşte adevăruri sentimentale, ci încrâncenări şi pariuri, în campionate care fierb în conflicte şi aranjamente financiare. Fotbaliştii români au devenit bogaţii ţării şi sfidătorii ei.  

Gheorghe Hagi şi contemporanii lui au fost ultimul arhipelag al spectacolului fotbalistic, dispărut cu tot cu idoli. Televizoarele şi presa scrisă aduc în spaţiul public pentru evocări, oameni galantoni, plini de sine, care vorbesc, gîndesc, plâng, râd şi trăiesc numai pentru ei. E plină vârf ţara de oameni care vorbesc, gândesc, plâng şi râd doar pentru ei, pentru bani şi pentru orgolii pur personale. Conştiinţa lor e ca un soare adumbrit în afundul fântânii, nu ca soarele din conştiinţa lui Gheorghe Hagi, ce a îmbrăţişat ţara, de la răsărit la asfinţit.  

Până la generaţia lui Gheorghe Hagi, fotbalul s-a încununat cu propriile simboluri. După ea, deşi trăieşte nu are pulsul spectacolului!  

(Aurel V. ZGHERAN aurel.vzgheran@yahoo.com)  

 

 

Referinţă Bibliografică:
Gheorghe Hagi. Fotbalul, dragoste naţională / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1108, Anul IV, 12 ianuarie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!