CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Ordinea Zilei >  


Autor: Gheorghe Stroia         Publicat în: Ediţia nr. 542 din 25 iunie 2012        Toate Articolele Autorului

Gheorghe A STROIA - SPERANŢA CE VA DEVENI TRADIŢIE: FESTIVITATEA DE PREMIERE A CONCURSULUI NAŢIONAL DE CREAŢIE LITERARĂ „BOGDANIA” – FOCŞANI, 2012
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
În cadrul Concursului Naţional de Creaţie Literară Bogdania, ediţia I, 2012 s-a desfăşurat sâmbătă, 16 iunie 2012, la Ateneul Popular din Focşani, Festivitatea de Premiere - Gala Laureaţilor. În cadrul juriilor concursului, munca a fost intensă, departajările dificile, având în vedere valoarea lucrărilor prezentate în concurs. Surprinzătoare a fost participarea unor foarte tineri creatori, limita inferioară de vârstă a participanţilor situându-se în jurul valorii de 12 ani. Au fost analizate lucrările şi cu o deosebită plăcere, au fost desemnaţi câştigătorii concursului - dedicat debutanţilor, indiferent de vârstă. Sperăm ca acest concurs, prin scopul său nobil de susţine afirmarea tinerilor creatori, să devină o tradiţie a judeţului Vrancea. Suntem convinşi că "Bogdania" va face cinste culturii vrâncene şi celei naţionale - în genere. Astfel, câştigătorii concursului sunt:  
 
SECŢIUNEA I – POEZIE  
• Premiul I - Constantin Toma, Focşani;  
• Premiul al II-lea – Andra Gabriela Prodea, Bucureşti;  
• Premiul al III-lea – Geanina Gheorghiu, Iaşi;  
• Menţiune – Marian Dragomir, Ploieşti şi Ionela Mădălina Grosu, Suceava.  
 
SECŢIUNEA a II-a – PROZĂ  
• Premiul I – George Nicolae Stroia, Adjud şi Nicoleta Imbrea, Dărmăneşti;  
• Premiul al II-lea – Nicolette Orghidan, Braşov;  
• Premiul al III-lea – Florin Marius Coman, Măneciu;  
• Menţiune – Alina Elena Cîrstea, Piteşti şi Adrian Florin Bucu, Tecuci.  
 
SECŢIUNEA a III-a – ESEU  
• Menţiune – Maftei Mihaela Maria, Oneşti.  
 
Trofeul „BOGDANIA” - GHEORGHIU SORINA CRISTIANA, Adjud  
 
Întâlnirea de la Ateneul Popular s-a desfăşurat într-o ambianţă deosebit de plăcută, oaspeţii - dintre care amintim pe acad. prof. CRISTIAN PETRU BĂLAN (Chicago), poeta SPERANŢA MIRON (Galaţi), scriitorul NĂSTASE MARIN (Galaţi), scriitorul CULIŢĂ IOAN UŞURELU (Focşani), au fost primiţi de gazda evenimentului - poetul IONEL MARIN. Unul dintre membrii distinsului juriu - dl. prof. VALERIU ANGHEL - nu a putut fi prezent la festivitate. Au mai participat d-na Mariana Vicky Vârtosu - preşedinta LSR- Filiala Vrancea, poeta Diana Sava, scriitorul Ionică Sava, scriitorul şi criticul literar Gheorghe A. Stroia, scriitoarea Maricica Stroia şi membri ai cenaclului literar "Vasile Cârlova" din Focşani - prozatorul Chirtoc Gheorghe şi scriitorul Vasile Buruiană. La manifestare, i-a stat alături organizatorul evenimentului Ionel Marin, soţia acestuia - d-na ELENA MARIN, o distinsă şi subtilă prezenţă.  
 
Vădit emoţionat, poetul Ionel Marin a precizat că răspunsurile la simpla întrebare DE CE BOGDANIA? pot fi doar două: Bogdan - de la Bogdan I-ul, domnitorul Moldovei - un simbol al luptei istorice de neatârnare naţională şi Bogdan - numele unei fiinţe dragi sufletului său. Poetul i-a dat cuvântul d-lui acad. prof. Cristian Petru Bălan, care a punctat câteva aspecte necesare ale comemorării Eminescu de pe 15 iunie - împlinirea a 123 de ani de la trecerea în nefiinţă a Luceafărului, recitând două dintre poemele dedicate lui Eminescu: "Odă lui Eminescu" şi "Detractorilor lui Eminescu". Dl. prof. Culiţă Ioan Uşurelu a subliniat valenţele calitative ale textelor prezentate în concurs şi a opinat că, de fapt, nici nu poate fi vorba despre un concurs pentru debutanţi, ci de o întrecere între condeie consacrate – dovedite prin limpezimea mesajului, multitudinea de sensuri şi bogăţia exprimării lirico-metaforice. Domnia sa a prezentat, în câteva cuvinte ultima sa lucrare: "Scriitori vrânceni contemporani (în interviuri)" - o importantă contribuţie la recunoaşterea valorii literaturii vrâncene în arealul literaturii naţionale.  
 
Din partea Direcţiei de Cultură a Judeţului Vrancea - dl. Florin Micu - a prezentat auditoriului câteva aspecte inedite şi a subliniat însemnătatea actului cultural în peisajul contemporan. Dl. Gheorghe A. Stroia a urat concurenţilor mult succes pe mai departe, îndrăzneală în împlinirea viselor, oricât de "înalte" ar fi ele, îndemnându-i pe tinerii creatori să nu uite că, la un moment dat, fiecare dintre noi va spune: "am început - încă de ieri - să construiesc azi, pe cel voi fi mâine".  
 
Premiilor acordate li s-au adăugat şi foarte multe cărţi primite de laureaţi din partea invitaţilor speciali. Liga Scriitorilor din România, prin Filiala Vrancea - d-na Mariana Vicky Vârtosu - a oferit diplome de merit.  
 
Asociaţia Cultural-umanitară Bogdania şi Revista Universală de creaţie şi atitudine culturală - Armonii Culturale au acordat DILPOME DE EXCELENŢĂ membrilor juriului şi invitaţilor speciali, ca recunoaştere a valoroaselor contribuţii de promovare a literaturii şi artei române pe toate meridianele globului.  
 
Către finalul evenimentului, laureaţii (Constantin Toma – Poezie, George-Nicolae Stroia – proză şi Gheorghiu Cristiana - eseu) au încântat cu câteva instantanee din creaţiile proprii, iar dl. Bornaz a delectat audienţa cu una dintre romanţele eminesciene şi cu intonarea imului "Eminescu" (cântat, de atâtea ori, de regretaţii soţi Teodorovici) ce a ridicat sala în picioare. Momente încărcate de semnificaţii şi de o vibraţie specială, care au bucurat sufletele participanţilor la memorabilul eveniment. Un rapsod popular din Ţara Vrancei a făcut o demonstraţie de virtuozitate, cântând la peste 15 instrumente şi recitând o frumoasă baladă păstorească - una dintre creaţiile proprii.  
 
Evenimentul de la Focşani a fost unul necesar şi util. Atât oaspeţii, cât şi concurenţii au fost plăcut surprinşi să constate că în pofida problemelor actuale, Ateneul Popular a devenit pentru câteva ore o oază de cultură şi armonie, o casă a excelenţei şi sărbătoririi creaţiei juvenile. Sperăm ca Festivalul-Concurs Naţional de Creaţie Literară "Bogdania" să devină o tradiţie vrânceană de mare interes naţional.  
 
Mulţumirile au fost adresate organizatorilor - poetul Ionel Marin şi partenerilor acestuia - care au creat la Focşani un eveniment de o rară vibraţie culturală, sinergic, plăcut şi constructiv, prin care tinerii sunt promovaţi şi motivaţi să scrie, să viseze, să zboare, până la înălţimile sufletelor lor curate. Aici, la Ateneul Popular, „Bogdania a demonstrat că în cultură, poate mai mult decât în oricare alt domeniu, trebuie să primeze valoarea, conştiinţa curată, nobleţea şi generozitatea, singurele atribute care pot face front comun promovării culturii române în lume.  
 
FELICITĂRI "BOGDANIA" PENTRU SUCCESUL EDIŢIEI I A CONCURSULUI!  
 
Gheorghe A. STROIA  
Redacţia Armonii Culturale  
iunie 2012  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Gheorghe A STROIA - SPERANŢA CE VA DEVENI TRADIŢIE: FESTIVITATEA DE PREMIERE A CONCURSULUI NAŢIONAL DE CREAŢIE LITERARĂ „BOGDANIA” – FOCŞANI, 2012 / Gheorghe Stroia : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 542, Anul II, 25 iunie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Gheorghe Stroia : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Gheorghe Stroia
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!