CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Carti >  


Autor: Gheorghe Stroia         Publicat în: Ediţia nr. 790 din 28 februarie 2013        Toate Articolele Autorului

Gheorghe A STROIA - NOI APARIŢII LITERARE ÎN COLECŢIA „LIRIK” A EDITURII ARMONII CULTURALE
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
„CĂLĂTORIE ÎN INFERN (APOCALIPSA POETICĂ)” (versuri) de Sebastian Ionel DOGARU (Moviliţa, Vrancea)  
 
Citind volumul vom trăi cu o mare intensitate trăirile poetului. Frământările lui, vreme în care ispita ia chip de femeie şi i se strecoară în sânge, ademenindu-l. Chinul, suferinţa indeciziei, autoflagelarea (chiar şi blestemul) sunt descrise minuţios, recunoscute, supunându-se lor din dorinţa purificării. Poezia lui Sebastian Ionel Dogaru este un spaţiu liric dens, metaforic îmbrăcând complicate şi chinuitoare stări ale luptei cu sine. Pe alocuri, punând la îndoială înţelegerea umană a confesiunii sale, recurge la Dumnezeu, cerându-i să-l ajute în demersul său de mărturisire. Monologul cu divinitatea se produce pe un fond angoasant, străbătut de temeri şi îndoieli. Uneori apariţia omului devastat de ispita carnală pune la îndoială calea pe care sufletul său a ales-o, devenind ea însăşi semn de întrebare, regăsindu-se în cădere liberă asemenea îngerilor în aceeaşi stare. (Mariana Vicky VÂRTOSU)  
 
***  
 
„DE CE PLÂNG FLUTURII ÎN FA MINOR” de Eleonora STAMATE (Tecuci, Galaţi)  
 
Întoarcerea la rădăcini, la stările arhetipale ale fiinţei, în poeme interogativ-exclamative, ea se mărturiseşte lumii pe care o recreează, chiar dacă presimte cum spumegă fereastra unei păduri ca o limbă de clopot (În ploaie). Eleonora Stamate îşi asumă durerile lumii, dar nu se lamentează, nu face din durere un spectacol. Metaforele ţâşnesc din toate zonele fiinţei sale, fantezia poetei este debordantă, sondând şi prelucrând continuu toate datele lumii într-o coerenţă revelatoare a verbului a fi care ne supune pe toţi. „Ca să-mi cunosc adâncurile/ trebuie să-mi aflu malurile/ doar aşa voi reuşi/să număr stelele/ ce se ascund în mine” (Trebuie) reprezintă arta poetică a Eleonorei Stamate. Mustind de semnificaţii existenţiale, intrinseci(estetice), poemele Eleonorei Stamate sondează esenţa lumii şi prin detalii aparent nesemnificative. În poezia Eleonorei Stamate cuvintele devin sentimente, unesc pe aproapele de aproapele său. Întreagă sa fiinţă se întoarce spre sine, sondându-şi piscurile, adâncurile, dunele de nisip şi lut primordial, pustiurile ancestrale ale destinului, care sunt şi ale lumii pe care şi-o asumă; ca un artizan, poeta coase scoarţe cu fire din cuvinte alese, căci doar cuvintele lumină, „în prag de mirare mă vor ascunde spre asfinţit”. Discursul poetic frizează fabulosul existenţial, ca un discurs la limita obsesiilor thanatice suportabile, poemele devenind psalmi salvatori. (Dan MOVILEANU)  
 
***  
 
„IUBIRI DE TOAMNĂ TÂRZIE” de Victor Burde (Alba Iulia)  
 
Deşi, per ansamblu, registrul volumului este grav, precum un preludiu în fa minor, metafora creează tablouri virtuale atent creionate, împletind tristeţea cu bucuria, zăpezile curate cu imaculatele flori de primăvară. Pasteluri de gând, în care râul de simţăminte se transformă în fluvii, pornind furtunos către ţărmurile învolburate ale Mării Iubirii. Pe acest ţărm dintr-un tablou de Aivazovski, cu alba spumă din care s-a născut Afroditis, perechea de îndrăgostiţi vibrează la unison, devenind un singur trup dar şi o singură dorinţă de împlinire prin iubire: „Vibrând în dulce armonie,/ Minuni să ningă peste noi/ În tril suav de ciocârlie,/ Ce scaldă roua din zăvoi” (Un singur trup) sau „Dar nici balsam nu pare-a fi/ Căci ard de dorul buzei tale/ Şi mor încet, cu orice zi/ Pierdută-n nopţile astrale.” (Întrebări).  
 
În tot acest ansamblu arhitectural, ridicat de poetul albean, cu versuri pline de romantism, cu parfumuri de clasicism, printre ritmurile cu îndemânare ţesute, se întrezăreşte povestea unei vieţi, ce nu trebuie percepută ca pe o poveste tristă, ci ca pe o bucurie zidită întru cuvânt, spre zămislirea poeziei autentice. Şi pentru ca urcuşul poetului să fie ascendent, reiterăm concluzia lui Octavian Paler: „Uneori, omul e în situaţia lui Cortes, de a arde toate corăbiile care l-ar putea duce înapoi, ca să poată merge înainte”.  
 
Gheorghe A STROIA  
februarie 2013  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Gheorghe A STROIA - NOI APARIŢII LITERARE ÎN COLECŢIA „LIRIK” A EDITURII ARMONII CULTURALE / Gheorghe Stroia : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 790, Anul III, 28 februarie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Gheorghe Stroia : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Gheorghe Stroia
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!