CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Comemorari >  


Autor: Gheorghe Stroia         Publicat în: Ediţia nr. 736 din 05 ianuarie 2013        Toate Articolele Autorului

Gheorghe A. STROIA - A MAI PLECAT ÎNCĂ UN GENIU ROMÂNESC: SERGIU NICOLAESCU
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
„Într-o zi tristă de ianuarie, când încă un Om a dispărut,  
lăsându-ne mai săraci decât suntem deja” (G.A.S.)  
 
A mai plecat dintre noi încă CINEVA - un om tenace, frumos la suflet, demn, vertical, plin de iubire faţă de istoria românilor: genialul regizor şi actor SERGIU NICOLAESCU. În pofida genialităţii sale de incontestat, au apărut deja rumori legate de legăturile sale mai mult sau mai puţin onorante, de mulţimea femeilor din viaţa lui, mai mult sau mai puţin cunoscute, de "aranjamentele" pe care le făcea pentru ca filmele sale să rescrie pagini întregi de istorie. Ei, şi ce? Îi şterge vreuna dintre toate aceste mărunte "şuşoteli" GENIALITATEA? Haideţi, români, să recunoaştem cu toţii, că mulţi dintre noi au crescut alături de Pistruiatul, sau că îl idolatrizau pe viteazul comisar Moldovan ori că a avut multe de învăţat din filmele sale istorice.  
 
Haideţi, români, să nu uităm că SERGIU NICOLAESCU, dincolo de genialitatea sa, era OM, cu defecte şi calităţi, aşa cum este construit fiecare dintre noi. Există pe lumea asta mare un singur om perfect? Cu certitudine, nu!!! Atunci, de unde atâta răutate şi invidie, doar la câteva ceasuri distanţă de la trecerea sa către odihna binemeritată? Ce-i cu toate acestea? Îl fac pe omul SERGIU NICOLAESCU altfel decât noi? Sigur că DA! De ce oare, noi, românii, ştim de fiecare dată să aruncăm cu piatra, socotindu-ne imaculaţi? De ce, oare, noi, românii, ne pricepem atât de bine să îngropăm aurul în noroi, din dorinţa morbidă de a-i ascunde strălucirea?  
 
Indiferent de ce se va mai spune despre el, dat fiind prostul obicei al mediei româneşti de a scotoci şi de a scoate la iveală lucruri care nu ar trebui spuse ori strigate, chiar, în gura mare, SERGIU NICOLAESCU va rămâne acelaşi om de geniu, un regizor fabulos, un actor plin de talent, un reper valoros, un model de profesionist!  
 
Deşi la o vârstă respectabilă, SERGIU NICOLAESCU ne-a părăsit, poate, mult prea devreme. Au strigat îngerii după el, să facă planuri regizorale şi pentru un film ce s-ar putea monta, acolo... SUS. Poate mult prea SUS pentru aspiraţiile oamenilor mărunţi şi meschini, care îl vor vorbi altfel decât ar trebui s-o facă! Ne lepădăm, oare, cu o atât de mare uşurinţă, de tot ce a făcut SERGIU NICOLAESCU atât de bine şi de frumos în viaţă? Ne lepădăm de tot ceea ce ne-a lăsat ca moştenire, chiar dacă unii clevetesc că ar fi vorba de o istorie deformată şi scrisă după bunul plac al unora sau altora? Eu cred că merită măcar o secundă de linişte, un moment de pioasă reculegere, o rugăciune spusă în şoaptă pentru sufletul său luminos, o lacrimă sinceră şi... APLAUZE, MULTE, MULTE APLAUZE!  
 
Să ridicăm cu toţii mâinile către cer, să aprindem o lumânare spre aducere aminte şi să-l cinstim pe marele maestru aşa cum merită! Fie-ţi odihna uşoară, îngerii aproape, în slava celui fără de început şi fără de sfârşit! LA REVEDERE, MAESTRE! LA REVEDERE, DRAGUL NOSTRU SERGIU NICOLAESCU!  
 
Gheorghe A. STROIA  
4 ianuarie 2013  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Gheorghe A. STROIA - A MAI PLECAT ÎNCĂ UN GENIU ROMÂNESC: SERGIU NICOLAESCU / Gheorghe Stroia : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 736, Anul III, 05 ianuarie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Gheorghe Stroia : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Gheorghe Stroia
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!