AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Ordinea Zilei >  Georgeta RESTEMAN - ŞI ÎN CIPRU ROMÂNII AU TALENT MINI MISS & MISTER DIASPORA ROMÂNĂ DIN CIPRU 2012
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Nicosia, Cipru, 24 noiembrie 2012. A fost o zi frumoasă, ca de primăvară românească, pentru că a început sezonul ploilor mediteraneene şi toată natura s-a trezit din „tăcerea” la care a fost condamnată de arşiţa necruţătoare din anotimpul cald, în timp ce în România noastră. toamna arămie îşi strânge catrafusele şi se pierde treptat sub cojoacele iernii ce va să vină... Teatrul de Comedie (SATIRIKO TEATRO) din capitala cipriotă, o clădire impunătoare, zugravită în culori vii şi tare vesele, aşa cum o cere însăşi destinaţia ei, a fost în această sâmbătă de sfârşit de toamnă însufleţit de membri comunităţii româneşti din insula Afroditei, pentru că a găzduit o manifestare ai cărei protagonişti, cine credeţi c-au fost? – copilaşii românilor din Cipru! Şi nu orice fel de copii, ci aceia cărora Dumnezeu le-a dăruit nu numai frumuseţe chipurilor, dar mai ales, haruri minunate pe care le-au etalat, cum au ştiut ei mai bine, în faţa unei numeroase asistenţe, români şi ciprioţi deopotrivă, în cadrul concursului celor mai talentaţi copii români din insulă, intitulat „MINI MISS & MISTER DIASPORA ROMÂNĂ DIN CIPRU 2012”, aflat la prima ediţie.  
 
În jur de 40.000 de români vieţuiesc astăzi în Cipru, unii ajunşi aici cu voie - prin căsătorii încheiate cu cetăţeni ciprioţi, alţii, în schimb, de nevoie... în căutare de lucru şi în speranţa unui trai mai bun, măcar la nivelul decenţei. Nu cunosc statisticile oficiale cu privire la numărul copiilor cetăţenilor români de pe insulă, dar cele şase şcoli româneşti care funcţionează aici în Nicosia, Limassol, Larnaca, Pafos, Dali, Paralimni, constituie o dovadă vie a faptului că nu sunt puţini, şi mai ales că părinţii doresc ca odraslele lor să înveţe şi la şcoala românească, pentru a nu-şi uita limba, tradiţiile şi cultura.  
 
Concursul copiilor români talentaţi a fost iniţiat şi organizat de Ziarul românesc „RO-MANIA”, cu sprijinul Alianţei Românilor din Cipru, al Ambasadei României la Nicosia şi al nenumăraţilor sponsori, datorită cărora fiecare participant, câştigator sau nu al unui loc pe podium, a plecat acasă de la Satiriko Teatro cu un cadou frumos şi cu o diplomă de participare. Sufletul evenimentului, inimoasa şi neobosita Veronica Ivanov, redactor şef al ziarului, a declarat: „Ziarul a iniţiat acest concurs de talente pentru copiii de origine română care locuiesc în insulă, din dorinţa de a cunoaşte preocupările şcolare şi extra-şcolare ale noii generaţii de români din Cipru. Prin acest eveniment, ziarul RO-MANIA şi-a propus să marcheze cei 5 ani de funcţionare, precum şi 9 ani de la înfiinţarea Şcolii Româneşti din Cipru. În 2004 şi-a început activitatea prima şcoală, în incinta Ambasadei... astăzi s-a ajuns la 6 şcoli în toate marile oraşe din insulă. În momentul de faţă, peste 200 de copii învaţă în aceste şcoli limba, istoria şi geografia României. La preselecţia organizată în zilele de 17 şi 18 noiembrie, au participat peste 110 copii din principalele oraşe din insulă: Limassol, Pafos, Paralimni, Larnaca, Dali şi Nicosia. Doar 67 de copii din 110 au fost aleşi să participe în finală. Concursul a constat din câteva probe, împărţite pe categorii de vârstă. Pentru primele categorii, 3-4 ani şi 5-7 ani au susţinut doar 2 probe, cea de prezentare şi cea artistică, iar pentru categoriile III şi IV, 8-10 ani, respectiv 11-15 ani, copiii au avut de trecut şi o probă de cultură generală, cu întrebări adresate de juriu.”  
 
Am avut plăcerea să fac parte din juriul concursului compus din doamna profesor Simona Simionescu – preşedinta juriului, doamnele Mihaela Matsa şi Mădălina Modestou, domnii Ovidiu Plosca, din partea Ambasadei României la Nicosia şi domnul Leonaordo Cican, artist plastic. Misiunea noastră a fost mai dificilă decât vă puteţi închipui, pentru că, toţi cei 67 de participanţi au fost nemaipomeniţi. Pe parcursul a patru ore, în sala Teatrului Satiric din Nicosia am trăit cu toţii o reală sărbătoare românească.  
 
O comunitate românească unită prin sufletele neîntinate ale copiilor şi-a dat mâna într-o lume minunată, o lume a copilăriei celor care ne-au făcut să râdem şi să plângem în aceeaşi măsură. Din respect şi dragoste faţă de toţi participanţii nu voi da niciun nume, pentru că, aşa cum am spus în faţa întregii audienţe, eu îi consider pe toţi câştigători. Fiecare, în felul şi după străduinţa şi priceperea sa, a adus un strop de Românie pe scena Satiriko Teatro din Nicosia: poezia românească, prin versuri ale Luceafărului poeziei româneşti şi ale altor poeţi dragi nouă, a căpătat valenţe deosebite în rostirea copilaşilor români de-aici. M-au impresionat copiii din familiile mixte, româno-cipriote sau din alte combinaţii de naţionalităţi, care, deşi în majoritatea timpului vorbesc altă limbă decât limba română, au pus atâta suflet în ceea ce au pregătit, încât mie mi-au aşezat, nu o dată, lacrimi sub gene. Poveştile lui Creangă, cu Nică a Petrei şi pupăza din tei au înviat pe scenă graţie scenetei prezentate de copilaşi. Nici folclorul autentic nu a lipsit, apoi dansul, gimnastica ritmică, tinerele talente care au interpretat melodii aparţinând mai multor genuri muzicale, toate împreună transformând evenimentul într-un spectacol inedit.  
 
Tinerii artişti plastici au urcat primii pe scenă, s-au prezentat fiecare, frumos, apoi şi-au ocupat locurile la mesele de lucru amplasate într-un colţ al sălii primitorului edificiu cultural nicosian, unde urma să îşi demonstreze talentul de mici artizani ai penelului, în timp ce colegii lor de la secţiunea muzică, recitare, teatru, dans au evoluat pe scenă. spectator. Cei care au “spart gheaţa” au fost elevii şcolii din Nicosia, apoi au urmat elevii celorlate şcoli româneşti din insulă: Limassol, Pafos, Larnaca, Dali, Paralimni. Au fost nemaipomeniţi micuţii românaşi, s-au întrecut pe ei înşişi în strădania lor de a se încadra în rigorile unei competiţii: sinceri, luminoşi, plini de emoţie şi bucurie, având toţi împreună şi fiecare în parte o strălucire deosebită, înviorând atmosfera cu surâsuri şi glasuri îngereşti. Timp de patru ore am asistat la o demonstraţie de voinţă, talent, seriozitate, patriotism, izvorâte din dragostea de obârşii, de limbă, de neam şi de frumos. Cei mai buni au fost răsplătiţi cu medalii şi cadouri, iar patru dintre copilaşi au intrat în posesia unor premii speciale acordate de juriu. Toţi finaliştii acestui concurs au primit diplome şi cadouri din partea sponsorilor.  
 
Pe scena Teatrului Satiric din Nicosia au dansat pentru concurenţi şi publicul spectator, elevii şcolii de dans Rymvos din Nicosia, a evoluat campioana Ciprului la gimnastică ritmică, micuţa, pe jumătate româncă, Anastasia Poyiadji şi a cântat o viitoare stea a muzicii uşoare, tânăra şi talentata Christina Matsa, de asemenea de origine română. În foaierul teatrului au fost expuse lucrări ale unor artişti români care trăiesc în insulă Elena Grigore – metal sculpture, Mihaela Chiriac - pictură şi Ramona Chirnogeanu – pictură. Dar n-aş vrea să uit, pentru nimic în lume, o minune de fetiţă, care la numai trei anişori a reuşit să smulgă publicului ropote de aplauze cântând “Bade palărie nouă”, de-ţi venea s-o mănânci!  
 
Alături de membri comunităţii române din Cipru participanţi la eveniment a fost prezent Consulul României la Nicosia, domnul Valentin Ciprian Muntean, precum şi trimisul special al Patriarhiei Române în Cipru, preotul dr. Petre Matei, care a primit din partea organizatorilor o plachetă, în semn de recunoştinţă pentru sprijinul acordat în permanenţă comunităţii şi Şcolii Româneşti din Cipru.  
 
Este fantastic să asişti la o astfel de manifestare şi să trăieşti emoţia alături de tinerele vlăstare în care inima bate româneşte, să le priveşti mimica, să le simţi ambiţia, dăruirea şi să citeşti pe feţele lor bucuria şi dorinţa fiecăruia de a fi cel mai bun! Este minunat să te afli pe un petec de pământ pe care-l poţi asemui cu o batistă aruncată pe obrazul mării şi să simţi cum o comunitate îşi apără cel mai de preţ avut – cultura – şi îşi împuterniceşte fiii pentru a-i păstra şi duce mai departe valorile: artele plastice, literatura, muzica, dansul. Este o binecuvântare pentru aceşti părinţi români faptul de a avea alături de copilaşii lor un colectiv didactic deosebit: profesori dedicaţi, serioşi, interesaţi şi pricepuţi în a educa micuţii noştri compatrioţi în lăcaşele româneşti de învăţământ din insulă.  
 
Şi ... poate cel mai important lucru de menţionat: este de admirat şi apreciat faptul ca o mână de oameni minunaţi să aibă puterea şi voinţa de a organiza astfel de manifestări, de a atrage sponsori, de a aduna toată suflarea românească din insula Afroditei şi a-i impulsiona pe românii din Cipru ca să păstreze şi să transmită mai departe, prin copilaşii lor, limba, tradiţia şi cultura noastră naţională. Şi aceşti oameni deosebiţi, fără de străduinţa şi dăruirea cărora acest concurs nu ar fi avut loc, sunt: doamna Veronica Ivanov, redactor şef al ziarului RO-MANIA-“motorul” şi sufletul comitetului de organizare, doamna Christina Todea-Christodoulou, preşedinta Alianţei Românilor din Cipru, Mădălina Modestou, Geanina Petrea, Cornel Leanca, Todor Zdravkov, Eva Ivanova, Simona Chrisostomou, Veselin Petrov şi alţii.  
 
Felicitări copilaşilor talentaţi şi premiaţi, felicitări tuturor participanţilor, voi toţi aţi fost câştigători, doar că unii dintre voi mai trebuie să munciţi pentru a ocupa un loc pe podium! Felicitări colectivului didactic al Şcolii Româneşti din Cipru, părinţilor care au avut grijă ca să transmită urmaşilor dragostea şi respectul faţă de cultura şi tradiţia neamului românesc! Tot respectul şi recunoştinţa organizatorilor, cinste vouă! Un sincer “mulţumim frumos” reprezentanţilor Ambasadei României în Cipru, preotului dr. Petre Matei şi tuturor celor care au grijă ca noi, românii să nu ne uităm rădăcinile, oriunde ne-am afla! Felicitări, din toată inima, tuturor românilor de aici, din Cipru, de la mic la mare!  
 
Minunată zi, 24 noiembrie 2012! Ca o binecuvântare a sfârşitului de toamnă, timp de câteva ore am retrăit alături de conaţionalii mei într-o lume mirifică, frumoasă şi bună, sinceră şi deschisă, lumea copilăriei! Tot ceea ce am văzut şi am simţit în sala Teatrului Satiric din Nicosia în această zi mi-a confirmat o dată pentru totdeauna faptul că, indiferent unde s-ar afla, românii sunt frumoşi, românii au talent!  
 
Georgeta Resteman  
Limassol, Cipru  
26 noiembrie 2012  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Georgeta RESTEMAN - ŞI ÎN CIPRU ROMÂNII AU TALENT MINI MISS & MISTER DIASPORA ROMÂNĂ DIN CIPRU 2012 / Georgeta Resteman : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 697, Anul II, 27 noiembrie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Georgeta Resteman : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Georgeta Resteman
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!