CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Aniversari >  Georgeta RESTEMAN - DOAMNEI ELENA BUICĂ-BUNI, CU DRAGOSTE ! - LA ÎMPLINIREA CELOR 80 DE ANI (3 IANUARIE 2013)
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Există persoane cu care interacţionăm şi din prima clipă simţim că avem multe lucruri în comun, că ne situăm pe acelaşi nivel vibraţional, că avem cam aceleaşi hobby-uri, că putem râde şi plânge în acelaşi timp, făcând haz de necaz şi supunându-ne destinului cu zâmbetul pe buze, fără a scoate măcar un sunet. La fel de adevărat este faptul că Dumnezeu ne scoate în cale oameni minunaţi cum şi când nu ne aşteptăm, dar mai ales în momentele în care, chiar avem mare nevoie de prietenia lor şi ei de a noastră, având uneori senzaţia că ne cunoaştem de când e lumea! Aşa mi s-a întâmplat şi mie la începutul anului pe care în curând îl vom „îngropa”, pe când eram redactor şef al revistei românilor din Belgia, Bruxelles Mission, şi publicam zilnic materiale primite din toate colţurile lumii de la cei ce le-au scris cu dragoste de Cuvânt, de limbă, de obârşii, de neam:  
 
„Stimată d-nă Georgeta Resteman,  
A fost o surpriză plăcuta sosirea acestui email cu semnătura dumneavoastră.  
[ ... ] Vă citesc cu plăcere de când v-am descoperit pe internet.  
Toate urările de bine,  
Elena Buică – Buni”  
 
Şi din acea zi de 18 ianuarie 2012, rare au fost zilele în care nu am schimbat măcar un mesaj cu semnatara celui de mai sus. La rândul meu, îi citisem cu mare drag nenumăratele texte de proză scurtă pe care le găsisem publicate în mai multe reviste din ţară şi diaspora şi îmi plăcuse la nebunie stilul scrierilor sale, sincer, deschis, derulând filmul atâtor şi-atâtor întâmplări reale petrecute de-a lungul vieţii Domniei Sale şi în a căror atmosferă intrai de cum începeai să lecturezi. Şi încă ceva: încă de la primul dialog aveam senzaţia că parcă ne cunoşteam de-o viaţă! Limbajul sufletului, cu acele inflexiuni specifice ale vocii interioare a fost din acel moment cel care a condus conversaţiile atât prin mesajele electronice sau skype cât şi live, la întâlnirea din 6 octombrie 2012 de la Bucureşti.  
 
Elena Buică – BUNI, cum este cunoscută în cercurile de prieteni dar şi în cele scriitoriceşti pentru că aşa se şi semnează, este una dintre persoanele pe care orice om şi-ar dori să o aibă ca prieten, pentru că a adunat în ea atâta sensibilitate şi dragoste de frumos şi de semeni, încât, cu cât dăruieşte mai mult, cu atâta parcă toate acestea sporesc şi se intensifică. Cine-o cunoaşte pe Buni şi-o apropie de suflet „cât ai zice peşte”, pentru că nu poţi să n-o iubeşti, nu poţi să nu guşti alături de ea frumuseţea cuvintelor şi să nu te cufunzi în taina amintirilor scumpei doamne depănate la o şuetă, ori de câte ori se iveşte ocazia.  
 
Teleormăneancă, născută cu 80 de ani în urmă, la 3 ianuarie 1933 în Ţigăneşti, satul căruia îi sărută glia ori de câte ori ajunge să-l viziteze, doamna Elena Buică este absolventă a Facultăţii de Filologie din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, a predat limba şi literatura română la mai multe şcoli din judeţul Bihor, Cluj şi Bucureşti. Pentru o perioadă scurtă a fost căsătorită cu pilotul Paul Nistor, bihorean de origine, căruia, printr-un accident aviatic i-a fost curmat firul vieţii la numai 29 de ani.. Buni rămâne văduvă de tânără, dar îşi creşte cu dragoste şi multă înţelepciune unica fiică, Andaluza-Carmen (căsătorită Nagy), pe care o urmează în Canada după ce se pensionează, pentru a-i fi aproape şi a o creşte pe Mara-Elena, bucuria familiei, nepoţica ce astăzi este studentă la o universitate de prestigiu din Ottawa, Canada.  
 
Biografia dragei doamne Elena Buică o găsim cu uşurinţă dacă scriem numele său pe Google, la fel cum îi găsim şi bogata activitate literară, din cei zece ani de când s-a aplecat cu dragoste şi pricepere asupra scrisului. Da, nu vă minunaţi, pentru că buna şi scumpa mea prietenă a descoperit taina scrisului la venerabila vârstă de 70 de ani şi în perioada scursă de atunci a tipărit nu mai puţin de şase cărţi de proză! Şi asta nu este totul, pentru că ştiu că ne pregăteşte o a şaptea apariţie editorială şi în plus, activitatea Domniei Sale mai cuprinde şi o mulţime de comentarii şi prezentări ale unor creaţii literare în versuri şi proză, aparţinând mai multor autori români din lumea întreagă. Face parte din colegiile de redacţie ale mai multor publicaţii din ţară şi diaspora, este o scriitoare iubită şi agreată de foarte mulţi colegi de breaslă şi iubitori ai cuvântului scris din suflet; e lesne de observat că pe unde trece, Domnia Sa îşi lasă amprenta - pecete de suflet peste tainele cuvintelor.  
 
Buni a noastră a reuşit să câştige simpatia şi aprecierea tuturor celor sub ai căror ochi s-au perindat scrierile sale, fiind răsplătită cu o mulţime de premii naţionale şi internaţionale. Acum, când aniversează cei 80 de ani de viaţă trăită frumos, în dragoste de Dumnezeu, de frumos şi de oameni, însuşi prim ministrul Canadei şi cel al provinciei Ontario în care Buni vieţuieşte, i-au adresat felicitări şi diplome prin care şi-au arătat respectul şi aprecierea pentru omul Elena Buică.  
 
Şi câte alte lucruri frumoase nu aş mai putea spune despre Domnia Sa! Dar vă las pe dumneavoastră, cititorii, să le descoperiţi şi să decideţi după ce îi veţi parcurge scrierile.  
 
Buni mea dragă, cum îmi place, adesea, să mă adresez ţie, ce-aş putea să-ţi urez acum, în preajma aniversării unei vârste atât de frumoase? Să fii sănătoasă, să te bucuri de minunata familie în care vieţuieşti, de prieteni adevăraţi şi buni, să ai sufletul mereu tânăr şi să ne încânţi în continuare cu scrierile tale pline de har! Şi încă ceva: de-abia aştept să-ţi văd faţa inundată de bucurie atunci când Mara, lumina ochilor tăi, se va-mplini în taina căsătoriei şi apoi vei deveni străbunică!  
 
Să ne trăieşti mulţi ani, frumoşi şi luminoşi, dragă Buni!  
Te apreciem, te stimăm şi te iubim!  
 
Georgeta RESTEMAN  
Limassol, Cipru  
2 ianuarie 2013  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Georgeta RESTEMAN - DOAMNEI ELENA BUICĂ-BUNI, CU DRAGOSTE ! - LA ÎMPLINIREA CELOR 80 DE ANI (3 IANUARIE 2013) / Georgeta Resteman : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 733, Anul III, 02 ianuarie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Georgeta Resteman : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Georgeta Resteman
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!