AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Vizual >  Georgeta RESTEMAN - CIPRU (14) - CÂTEVA SPICUIRI DESPRE COMUNITATEA ROMÂNEASCĂ DIN CIPRU
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
După 1990 Ciprul, ca de altfel multe alte destinaţii din străinătate a devenit ţinta multor români, unii venind aici doar temporar, pentru muncă; alţii însă s-au stabilit aici întemeindu-şi propriile familii, majoritatea mixte. Scriind o carte despre ţara prin care sunt un simplu trecător, am considerat că pentru a afla mai multe informaţii despre comunitatea românilor care trăiesc şi muncesc în aceste locuri ar fi oportună o discuţie cu reprezentanţii Ambasadei Române la Nicosia care au răspuns prompt solicitării mele. Am avut plăcerea ca la început de august 2012 să port o discuţie deschisă şi relaxată cu domnul Valentin Ciprian Muntean, Consulul României la Nicosia de la care am aflat mai multe lucruri despre comunitatea română din Cipru; profit de ocazie pentru a-i mulţumi pentru informaţii şi susţinere şi sper ca lansarea acestei cărţi să o facem la Nicosia sub egida ambasadei. Domnia Sa a avut amabilitatea să mă pună în legătură cu confraţi din diaspora română de aici, cu reprezentanţi ai Alianţei Românilor din Cipru şi ai ziarului de limbă română RO-MANIA.  
 
Relaţiile diplomatice dintre Cipru şi România datează imediat după obţinerea independenţei Ciprului în august 1960 şi din noiembrie acelaşi an, reprezentarea României s-a convenit a fi la nivel de ambasadă. Cifra ce însumează persoanele de cetăţenie română din Cipru la începutul anului 2012 este estimată de oficialităţi în jurul valorii de 40.000; raportat la numărul de locuitori ai insulei ea reprezintă 4,2% din totalul populaţiei şi circa 7,71% din forţa de muncă activă, ceea ce nu e puţin. Domeniile în care activează majoritatea cetăţenilor de origine română sunt construcţiile, turismul şi serviciile, şi o mică parte în domeniul financiar bancar, sănătate, justiţie; mulţi tineri români sunt astăzi recunoscuţi ca având merite deosebite în companiile din sistemul FOREX care a luat amploare în Ciprul ultimilor ani.  
 
Comunitatea românească de aici se reuneşte sub auspiciile unei organizaţii active denumită Alianţa Românilor din Cipru iniţiatoarea, printre altele, a unui proiect foarte important îndeosebi pentru copiii românilor de-aici, “Şcoala românească din Cipru”. Programa acestei şcoli, avizată şi aprobată de ministerul român de profil, asigură cursuri de limba română, istorie, geografie în sistem “şcoală de duminică” la Nicosia şi Limassol, iar din 2009 şi în Dali, Larnaca şi Pafos.  
 
Ziarul românilor din Cipru, RO-MANIA, inaugurat la 1 decembrie 2007 se tipăreşte într-un tiraj de 5.000 de exemplare iar din noiembrie 2010 apare bilunar. Publicaţia este destul de stufoasă cuprinzând circa 32 de pagini de informaţie, ştiri, artă, cultură, sfaturi practice şi publicitate. RO-MANIA prezintă în paginile sale importante informaţii legislative din România şi Cipru şi accentuează în mod special problemele de muncă. Se mai regăsesc în paginile sale interviuri cu personalităţi locale din diaspora română sau vizitatori din ţară invitaţi la o întreagă suită de manifestări culturale organizate în Cipru. Am avut plăcerea să corespondez cu doamna Veronica Ivanov directorul ziarului, care mi-a promis în luna septembrie şi o întâlnire pentru o discuţie mai detaliată asupra mai multor aspecte legate de Cipru şi comunitatea română de aici.  
 
Din anul 1996 Patriarhia Română are un reprezentat în Republica Cipru, pe lângă Arhiepiscopia Ciprului în persoana părintelui Matei Petre. Prima biserică a comunităţii a fost inaugurată în 2005. Biserica Sfântul Pavel din Nicosia funcţionează aproape în exclusivitate pentru comunitatea românească.  
 
Din informaţiile prelevate de la ambasadă am aflat că un număr însemnat de artişti români participă activ din anul 2008 la un proiect important, denumit „Dialog”, lansat de Ambasada Română în Cipru şi care are drept scop reliefarea aportului artiştilor români la păstrarea şi evidenţierea culturii cipriote şi de asemenea, prezentarea artiştilor băştinaşi care şi-au efectuat studiile în România. Au avut loc şi se desfăşoară în continuare evenimente culturale importante, dintre care menţionez expoziţia de pictură, grafică şi sculptură a cinci absolvenţi de arte plastice în institute din România. Dintre aceştia trei cetăţeni români stabiliţi în Cipru (Leonardo Cican, Valentina Cican şi Rodica Lomnăşan) şi doi artişti indigeni, Theodoulos Gregoriou şi Andreas Kalogirou. O altă manifestare culturală a fost expoziţia DEBUT a doi tineri artişti români, Alexandru Cican şi Vlad Lomnăşan, cu expunere de fotografii, artă digitală şi design media precum şi proiecţii de scurt-metraje în format DVD (2010), expoziţia de fotografie a artistei Anca Suhan (mai 2011) şi expoziţia de sculptură şi tapiserie, care a reunit lucrările lui Charalambous Christodoulou şi Valentinei Cican (iunie 2011), precum şi recitalul de vioară susţinut de Cătălina Teican şi Menelaos Menelaou (iunie 2009) şi de Sorin Horlea (iunie 2010).  
 
Alianţa Românilor din Cipru împreună cu firme de impresariat artistic organizează spectacole susţinute de artişti români care concertează în faţa membrilor comunităţii româneşti de aici. De asemenea sunt organizate întâlniri anuale ale românilor din marile oraşe cipriote, se organizează manifestări de ziua naţională sau cu ocazia altor sărbători, căutându-se menţinerea şi păstrarea tradiţiilor şi obiceiurilor româneşti şi în rândul conaţionalilor noştri din acest colţ de lume.  
 
Pentru mine experienţa trăită în Cipru a fost una inedită. Stând alături de fiica mea o perioadă destul de consistentă (aproape un an, cu întreruperile de rigoare) am căutat să cunosc şi să înţeleg mai bine istoria, tradiţiile, cultura poporului cipriot, am cunoscut localnici, am simţit pulsul vieţii unei ţări insulare şi mai puţin am reuşit să intru în contact cu diaspora română de aici, din păcate. Sper ca timpul ce va veni să îmi ofere şansa cunoaşterii mai îndeaproape a românilor ciprioţi şi, de ce nu, să scriu o carte şi pe această temă. Cipru va rămâne pentru mine locul încărcat de istorie zbuciumată, fief al miturilor şi legendelor şi poate momentul în care am creat cel mai mult şi mai consistent în scurta-mi carieră scriitoricească, o amintire brodată pe stânci de valurile Mediteranei, când în fiecare zi am scris pe nisipul încins cu gândurile mele, „dor de-acasă, dor de ROMÂNIA!”  
 
(Sfârşit)  
 
Georgeta Resteman  
Limassol, Cipru  
31 august 2012  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Georgeta RESTEMAN - CIPRU (14) - CÂTEVA SPICUIRI DESPRE COMUNITATEA ROMÂNEASCĂ DIN CIPRU / Georgeta Resteman : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 612, Anul II, 03 septembrie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Georgeta Resteman : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Georgeta Resteman
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!