CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Vizual >  


Autor: Georgeta Resteman         Publicat în: Ediţia nr. 1235 din 19 mai 2014        Toate Articolele Autorului

PRIETENIE ŞI ZÂMBETE FĂRĂ FRONTIERE COSTEL PĂTRĂŞCAN ÎN CIPRU
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Dintotdeauna am crezut în oameni şi în prietenie. O să-mi spuneţi că sunt un pic naivă, dar eu mă încăpăţânez să cred în continuare în oameni adevăraţi şi în prietenia sinceră şi dezinteresată. Şi-o să vă convingeţi că este aşa...  
 
Se întâmpla în februarie 2013, de-abia reuşişem să cunosc o parte din diaspora română din Cipru şi fusesem solicitată să mă alătur colegiului de redacţie al ziarului românesc din insulă, RO-MANIA... Am acceptat fără eschivă să realizez paginile culturale ale ziarului şi, revenind în ţară, mi-am schiţat strategia de lucru consultându-mă cu prieteni din lumea cuvântului scris în privinţa structurii paginilor, a conţinutului acestora în funcţie de rigorile impuse de conducerea publicaţiei. Ştiam că nu va fi uşor, însă simţeam că nu voi fi singură în acest demers, dorindu-mi ca prin ceea ce vom aduce în faţa cititorului român din Cipru să acordăm culturii româneşti locul cuvenit. Cum exista un precedent în activitatea mea de acest gen, sursă de materiale spre publicare aveam, primind ajutor nemijlocit de la colaboratorii cu care lucram deja de câţiva ani: George Roca (Australia), Gabriela Căluţiu Sonneberg (Spania), Elena Buică (Canada), Octavian Curpaş (SUA), Marin Traşcă (Spania), Mihai Batog Bujeniţă (Iaşi) şi alţii care ni s-au alăturat pe parcurs. L-am lăsat intenţionat spre finalul înşiruirii pe domnul Mihai Batog-Bujeniţă, pentru că Domnia Sa a fost cel care a avut inspiraţia de a ne aduce alături doi inimoşi şi talentaţi umorişti, Mihai Frunză şi Costel Pătrăşcan, care, începând cu ediţia din 1 martie 2013 a ziarului RO-MANIA sunt prezenţi în paginile sale. Şi aşa a început povestea...  
 
„Surâsul Afroditei”, secţiunea destinată umorului este una dintre paginile cele mai iubite de cititori, mai ales când greutăţile nu-i ocolesc atunci când se află într-o ţară străină. O publicaţie românească pe care răsfoind-o te simţi mai aproape de tărâmul natal este ca o adiere de puţin mai bine în inima înstrăinatului. Şi cum nevoia de descreţire a frunţii face parte din spiritul românului, atât scrierile hazlii şi inteligente ale domnilor Mihai Batog-Bujeniţă şi Mihai Frunză cât şi caricaturile de excepţie ale lui Costel Pătrăşcan, caricaturistul-editorialist al Academiei Caţavencu şi al mai multor ziare din ţară, au adus zâmbete şi voie bună pe feţele cititorilor şi în sufletele lor adesea înnegurate de greul străinătăţii.  
 
De curând, pe 4 mai 2014, la Pafos, în cadrul RoFest 2014, sărbătoarea românilor la care confraţii noştri din insulă au demonstrat că românii din Cipru au talent, am avut prilejul să admirăm caricaturile semnate de Costel Pătrăşcan, invitatul special al ziarului RO-MANIA în Cipru. Sute de vizitatori, români şi străini aflaţi în vacanţă aici, dar şi ciprioţi ieşiţi la plimbare pe faleza Mediteranei, în apropierea portului din Pafos, s-au amuzat copios în faţa panourilor pe care cu minuţiozitate şi abilitate de maestru Costel Pătrăşcan a expus aproape 100 de caricaturi. Expoziţia în aer liber s-a bucurat de apreciere din partea tuturor vizitatorilor. Ambasadorul României în Cipru, Excelenţa Sa domnul Ion Pascu, Valentin Ciprian Muntean, consulul român la Nicosia, Makis Roussis, viceprimarul oraşului Pafos, Loucas Aristodemou, preşedinte al Uniunii Protecţiei Consumatorilor din Cipru, şi alte personalităţi prezente la RoFest 2014 au stat minute în şir în faţa exponatelor amuzându-se şi admirând talentul şi inteligenţa cu care au fost create pe teme variate, de la politicul hilar la spiritul românului de rând nevoit să facă haz de necaz pentru a supravieţui. Au avut impact deosebit la turiştii străini (englezi, ruşi, francezi etc) subtilele caricaturi cu tentă erotică, doar ne aflam pe insula Afroditei, nu-i aşa?!  
 
Costel Pătrăşcan deţine 41 de premii internaţionale la saloane de caricatură din întreaga lume, din Mexic şi Brazilia până în îndepărtata Japonie, nelipsindu-i recunoaşterea din partea multor ţări europene, precum şi 68 de premii naţionale, un palmares strălucit care vorbeşte de la sine despre calitatea, talentul şi succesul artistului nostru.  
 
Şi fiindcă aminteam la început de prietenie, element definitoriu al relaţiilor interumane de calitate, cine are şansa să adune în jurul său prieteni adevăraţi şi sinceri poate mulţumi Providenţei în fiecare clipă, considerându-se un om fericit. Costel Pătrăşcan sigur se află printre prietenii de top, am realizat acest lucru încă din martie 2013 când a avut loc lansarea, la Bucureşti, a cărţii mele despre Cipru la care a fost prezent deşi nu ne cunoşteam şi de-abia începusem colaborarea. Mai apoi, ediţie de ediţie, sau ori de câte ori am avut nevoie de sfatul si sprijinul colegilor colaboratori a răspuns imediat, iar cele cinci zile petrecute în Cipru i-au parafat definitiv statutul de prieten, de profesionist, şi mai ales, acela de OM. Şi niciodată nu s-a pus problema unei recompense materiale, declarându-mi, cu modestia-i caracteristică, de curând: „eu mă hrănesc cu micile satisfacţii oferite de ceea ce fac”... şi o face cu pasiune, seriozitate şi dedicare, aş adăuga eu.  
 
Alături de colega mea, Veronica Ivanov, şi de Costel Pătrăşcan am petrecut hoinărind pe urmele nebunaticei Afrodita patru zile, am vizitat patru oraşe, am râs, am glumit, ne-am prostit făcând poze vesele şi ne-am simţit ca şi când ne-am fi cunoscut de o viaţă. Ne-am străduit să fim gazde bune deşi ne-am fi dorit mai mult, pentru că, ce bine ar fi fost să petrecem împreună cu toţi colaboratorii noştri... însă, cine ştie, nu aduce ceasul ce aduce clipa!  
 
Îţi mulţumim, Costel Pătrăşan, pentru prezenţa necondiţionată şi veselă în mijlocul comunităţii româneşti din Cipru, pentru constanta şi frumoasa colaborare, pentru prietenia ta, şi sperăm din toată inima că ne vom revedea curând, în formulă completă!  
 
Şi fiindcă pe 21 mai Costel Pătrăşcan îşi aniversează ziua de naştere, colectivul redacţional al ziarului românesc din Cipru, RO-MANIA, urează maestrului caricaturii româneşti contemporane ani mulţi, veseli şi fericiţi, sănătate, împlinire şi inspiraţie maximă, că de material de lucru nu duce lipsă!  
 
La mulţi ani, frumoşi, luminoşi şi veseli, Maestre!  
 
Georgeta Resteman  
Limassol, Cipru  
mai 2014  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
PRIETENIE ŞI ZÂMBETE FĂRĂ FRONTIERE COSTEL PĂTRĂŞCAN ÎN CIPRU / Georgeta Resteman : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1235, Anul IV, 19 mai 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Georgeta Resteman : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Georgeta Resteman
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!