AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Povestiri >  


Autor: George Safir         Publicat în: Ediţia nr. 1288 din 11 iulie 2014        Toate Articolele Autorului

 O lecţie simplă de viaţă
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Eram, într-o zi, în gara oraşului Piatra Neamţ, oraşul copilăriei mele. Un oraş frumos, cu aer ozonat ce coboară tocmai din vârful Ceahlăului şi împrumută mireasma de cetină verde a brazilor, care, plini de semeţie, se oglindesc în apa rece şi iute a Bistriţei. Vântul nebunatic îl împinge până în turla bisericii lui Ştefan cel Mare, iar de acolo bătaia de clopot îl împrăştie, voievodal, peste toată suflarea, desfătând plămânii si dilatând nările deopotrivă... O curăţenie, impecabilă, peste tot. Un zâmbet oblic, în colţul gurii, m-a făcut să zic ştrengăreşte: “Ti fac io pi tini, uăi!” Adicî ti fac io pi tini un oraş ieuropian, vorba lui Gheorghe Ştefan, primarul pe care unii ziarişti locali, chiar şi televiziunea locală, l-au mai surprins “odihnindu-se” în plenul câtorva şedinţe. Avea omul şi de ce, cu siguranţă. Se cunoaşte mâna de bun gospodar.
Aşteptam să vină trenul de la Bicaz. Bineînţeles că avea să vină cu mare întârziere, aşa cum e la noi, cu încetineală, cu multe contre şi cu multă cheltuială. Deasemeni, tot ce se construieşte este supergarantat, la fel ca plomba pe care o plăteşti, cu vârf şi îndesat, stomatologului şi te ţine, ăhăhă!, până la prima… chenzină!
Era o aşa zăpuşeală că numai gândul la o bere rece şi aromată îmi lăsă gura udă, de atâta uscăciune. Ce bere era pe timpuri…! Mâncai zece mititei aburinzi pe lângă trei halbe gulerate, bere facută ca lumea, din apa curată si proaspătă a Ozanei. Acum toate sunt la fel, indiferent ce etichetă poartă sticla, taman ca chişătul boului, nici culoare, nici aromă, nic! O bei doar în amintirea celei care a fost.
Îmi fac un calcul sumar şi îmi spun că, dacă voi bea o bere, n-o să-mi ajungă banii de bilet, dar poate că am o şansă cu naşul… Ispita a fost prea mare!
Am dat să mă îndrept spre bufetul din incinta gării, dar auzul m-a făcut să-mi întorc privirea spre locul de unde se auzea o voce ţipătoare de femeie sănătoasă şi arţăgoasă. M-am apropiat. O doamnă, între două vârste, cu nişte bagaje doldora la picioare, certa un omuleţ pricăjit care se ţinea bine între două cârje.
- Nu vă mai satură Dumnezeu! Dar ce credeţi voi, că banii cresc în copac? Eu muncesc pentru fiecare bănuţ, nu ca voi, staţi la mila altora!
Omuleţul, cu capul într-o parte şi cu bărbia în piept, abia putea să facă faţă situaţiei. Răspundea greoi, şi abia înţeles, printre invectivele femeii.
- Eu nu cerşesc, d-nă, şi eu muncesc pentru fiecare bănuţ, chiar mai greu ca dumneavoastră…
- Lasă că ştiu eu, cum munciţi voi, ce nu-ţi ajungea cât îţi dădeam eu? Sau poate că vreţi “euri”, de-acuma, că leii noştri nu mai sunt buni…
- Eu nu v-am cerut nimic, ce aveţi cu mine?
- Ce s-a întâmplat, d-nă, am încercat eu să întru în vorbă, în timp ce chipul acelui necăjit începea parcă să prindă un anume contur în memoria mea.
- Ce să se întâmple, d-le?! A înebunit lumea asta! Am vrut să-i dau 5 lei de pomană ăstuia şi, uite, m-a refuzat! Eu sunt femeie credincioasă, când văd un om, într-adevăr, chinuit şi bătut de soartă, nu mă lasă sufletul să nu-i dau şi eu, acolo, cât pot, mai mult nu pot, că am şi eu greutăţile mele…
- Nu primesc de pomană, a zis omuleţul cu o voce pe care i-am ghicit-o că este a unui paralizat şi la cavitatea bucală.
- Ei, nu primeşti?! Cine nu primeşte?! “Primeşte” ăia care au două picioare, două mâini, dar mata de ce să nu primeşti? Că eu văd că nici nu poţi să mergi, că eşti desfigurat…
-Nu primeşte, d-nă, am intervenit eu, revenindu-mi în faţa ochilor tânărul de acum 30 şi ceva de ani, oho!, poate chiar mai mult!
- De unde ştii matale, d-le, îl cunoşti?
- Da, îl cunosc. Îl ştiu de mulţi ani, de pe vremea când eram copil. Mama are şi acum acasă, pe-un perete, un tablou pictat de Pintilie, aşa îl cheamă. Eram prin clasele primare când mama a venit acasă bucuroasă cu un tablou, “Iisus, păzind o turmă de oi”, ţin foarte bine minte. Când am întrebat-o cine l-a pictat, mama mi-a răspuns, parcă o aud şi acum: “Băiatul lu’ Pintilie, ăla paralizat.”
La auzul vorbelor mele, femeia s-a schimbat total. De la starea aceea istericală, a trecut la chipul maicii domnului; şi-a scos o batistă cu flori pe margini şi a început să-şi şteargă ochii. A făcut cruce şi i-a cerut iertare paraliticului:
- Dumnezeu să mă ierte, n-am ştiut, iartă-mă, omule!
- Te-a iertat, d-nă, fii pe pace!, am asigurat-o eu pe femeie.
- Doamne, aşa ceva n-am văzut până acum, îşi făcu femeia iar cruce privindu-l cu mai multă milă pe acela care, până adineaori, fusese un "cerşetor nemulţumit".
- Eu am văzut, d-nă. Ştiu că a pictat, aşa cum îl vedeţi, şi la biserica din comună, şi la troiţa eroilor, dar făcea şi alte treburi mult mai grele, plase de gard şi câte şi mai câte…
Am vrut să plec, că setea nu mă lăsa, dar omul cu capul în piept, m-a lovit uşor cu cârja, voind să-mi spună ceva. M-am aplecat, să-l pot auzi.
- Cum te cheamă? Eu nu te ştiu…
- Nu mă ştii, că am plecat de-acasă la 15 ani. Dar eu te ştiu; fratele tău a fost leat cu mine la generală, o vreme am fost prieten cu sora ta…
- Cum te cheamă? A hârcâit iar, bietul om. I-am spus cum mă cheamă, adică de-al cui sunt din sat, aşa se cunosc oamenii la ţară.
- Eşti a lu’ Mircea, ăla cu “copchii ‘mulţi?
- Da, la fel ca şi voi, dar parcă aţi fost numai şapte…
- Îl ştiu, îl cunosc pe taică-tu…
- Eu plec, că nu mai pot de sete, mă duc să beau o bere…
- Vreau şi eu să beau o bere, cu tine.
L-am luat în braţe că timpul se grăbea, trebuia să vină trenul. N-am avut încotro şi a trebuit să beau o bere în cinstea lui, n-a fost chip să scap. Aşa
că... mi-au rămas bani şi de bilet…
 
 
Referinţă Bibliografică:
O lecţie simplă de viaţă / George Safir : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1288, Anul IV, 11 iulie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 George Safir : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de George Safir
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!