CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Ganduri >  


Autor: George Petrovai         Publicat în: Ediţia nr. 873 din 22 mai 2013        Toate Articolele Autorului

George PETROVAI - SUB STEAGUL ACTIVISMULUI TEMBEL
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Să nu daţi cîinilor lucrurile sfinte  
şi să nu aruncaţi mărgăritarele  
voastre înaintea porcilor,  
ca nu cumva să le calce în picioare  
şi să se întoarcă să vă rupă.  
(Matei 7/6)  
 
C-activismu' n-o muritu,  
nici măcar n-o adormitu,  
ci atâta s-o-ntărit  
până s-o bolovănit...  
(Dintr-un posibil cântec de jale)  
 
Doamne, ce mai păcăleală pentru grosul românilor întreaga Decembriadă, cu speranţele de mai bine renăscute şi îndată crucificate, cu simulatoarele ce păreau atât de reale şi realităţile ce păreau de coşmar, cu teroriştii inexistenţi şi masacrele terorizante, în sfârşit, cu întreaga debandadă atât de bine dirijată şi întreţinută, încât mai să ajungem să vedem în umplutorii vidului de putere nişte vajnici luptători pentru redobândirea valorilor general umane şi a demnităţii naţionale, nicidecum nişte profitori de cea mai josnică speţă!  
 
E clar că pentru organizarea unui spectacol de asemenea proporţii, spectacol care avea menirea să-i impresioneze pe telespectatori şi să-i mulţumească pe păpuşari, era nevoie de mâna unui regizor cu experienţă nu glumă în treburi trase după calapodul Daciadelor – cu mulţimi de actori şi mase de figuranţi.  
 
Iar acest regizor nu putea să fie decât Sergiu Nicolaescu. Iată de ce spun că Decembriada reprezintă principala realizare cinematografică a fostului regizor-senator, atât în ceea ce priveşte audienţa (milioane de telespectatori din ţară şi străinătate la transmisiunea sa în direct), cât şi în ceea ce priveşte încasările pentru el şi gaşca din care făcea parte.  
 
Mulţi dintre români şi-au revenit destul de repede din buimăceala euforiei de-nceput după ce-au primit în faţă duşul rece al realităţii dezamăgitoare, adică după ce-au realizat că ţara deja fusese înşfăcată de beregată de mâna viguroasă a aparatcicilor din linia a doua (Ion Iliescu, Silviu Brucan, Petre Roman, Victor Atanasie Stănculescu, Nicolae Militaru, Gelu Voican-Voiculescu etc.), cu toţii hotărâţi să lupte pe viaţă şi pe moarte împotriva ceauşismului, dar la fel de hotărâţi să apere esenţa comunismului sub veşmintele de import ale unei democraţii originale, edificată prin minciună, hoţie, impostură, neruşinare şi trădare.  
 
Apoi, pe măsură ce timpul trecea şi Decembriada dobândea conturul tot mai precis al trădării şi loviturii de stat, s-a impus neplăcuta concluzie că soarta milioanelor de români din nou a fost jucată la ruleta făcătorilor de politică internaţională (aranjamentele lui Mihail Gorbaciov şi George Bush la Malta), astfel că detestabilii noştri păpuşari decembrişti, ni se înfăţişau în noua lumină drept nişte penibile marionete manevrate de păpuşarii planetari.  
 
...Şi iac-aşa, după apriga bătută pe loc de la sfârşitul anului 1989, românii n-aveau cum să se descotorosească de plăgi precum activiştii vechiului regim, în legătură cu care circula pe vremuri următoarea anecdotă:  
 
Bulă este întrebat la şcoală:  
-Ce-i taică-tău?  
-Activist.  
-Dar maică-ta?  
-Nici ea nu lucrează...  
 
Ei bine, tătucul Iliescu, fidel idealurilor comuniste, s-a folosit de activişti atât la consolidarea regimului său (aceştia au fost răsplătiţi cu demnităţi şi lefuri pe măsură), cât şi pentru înfiinţarea, organizarea şi propăşirea filialelor feseniste (ulterior pedeseriste şi pesediste) din teritoriu.  
 
Iar ei s-au achitat de sarcini în spiritul pur al întrecerilor bolşevice, aşa încât nu-i de mirare că astăzi doar fostul Front al Salvării Naţionale (FSN), respectiv cele două aripi (PSD şi PDL) fătate de ideologia sa generoasă au sedii şi organizaţii în toate localităţile României şi înafara ei.  
 
Şi astfel, după aproape un sfert de veac de la evenimentele din Decembrie '89, FSN se dovedeşte mai viguros ca oricând, el – după modelul partidului comunist din care-şi trage seva – făcându-şi făcutele în politica şi societatea românească printr-o catastrofală rotativă guvernamentală...  
 
Notă: Fireşte că Ion Iliescu nu i-a uitat nici pe activiştii care se credeau îndreptăţiţi la o binemeritată odihnă, pe aceştia ajutându-i să se pensioneze cu acea neobrăzată dăruire care-i caracterizează pe toţi tovarăşii forjaţi la Moscova stalinistă.  
 
Condiţiile fiind atât de prielnice, această formă tembelă a activismului românesc a luat avânt, chiar dacă – aşa cum spuneam – unii dintre ei s-au grăbit, ori poate că au fost siliţi de împrejurări să tragă pe linie moartă şi în pofida faptului că activităţile noastre productive sunt ca şi inexistente.  
 
Dar activiştii ambiţioşi şi destoinici nu s-au dat bătuţi, ci au pătruns vijelios în toate acele ramuri neproductive (politică, diplomaţie, cultură, turism, presa scrisă şi vorbită etc.), unde cererea de aflători în treabă era teoretic nelimitată, iar practic ridicolă şi aberantă.  
 
Căci fără eforturile conjugate ale acestor ipochimeni (din lăuntrul ţării şi din afara ei), putea România într-un timp record să fie pusă pe butuci şi să devină faimoasă peste mări şi ţări prin specializarea sa în promovarea unor paradoxuri de felul: Tot mai mulţi sărăntoci într-o ţară (încă) bogată?...  
 
Cum spuneam, urmaşii direcţi ai culturnicilor de ieri (e drept, niţel mai machiaţi, însă la fel de nocivi), s-au vârât în cultura românească postdecembristă la fel cum se vâră viermii într-un cadavru pentru a-l roade şi împuţi.  
 
Dar, mă rog, ar mai avea vreun chichirez cultura noastră (atâta câtă e) fără aceşti zeloşi aflători în treabă, care prin făcutele lor ce pendulează între banal şi modest au ajuns ca în Uniunea Scriitorilor din România (USR), de pildă, să fie mai bine văzuţi decât adevăraţii creatori de valori şi cuvântul lor să aibă mai mare greutate ca şi cuvântul acestora?  
 
Concluzia se impune de la sine prin forţa de neocolit a evidenţei: Într-o ţară în care întâietatea revine agitatorilor şi animatorilor, rezultatele nu pot să fie decât în directă şi inseparabilă legătură cu aceştia!  
 
George PETROVAI  
Sighetul Marmaţiei  
mai 2013  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
George PETROVAI - SUB STEAGUL ACTIVISMULUI TEMBEL / George Petrovai : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 873, Anul III, 22 mai 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 George Petrovai : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de George Petrovai
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!