CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Ganduri >  


Autor: George Petrovai         Publicat în: Ediţia nr. 737 din 06 ianuarie 2013        Toate Articolele Autorului

George PETROVAI - PENTRU ROMÂNI, A EXISTA ÎNSEAMNĂ A SUPRAVIŢUI CU ORICE CHIP!
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
După cum bine se ştie, în marxism se operează distincţia dintre existenţa socială şi conştiinţa socială, rolul preponderent fiind atribuit existenţei sociale, căci – afirmă marxiştii – conştiinţa socială este determinată de existenţa socială. Iar această găselniţă nu reprezintă altceva decât extrapolarea şi formularea niţel mai selectă a faimoasei şi, totuşi, extrem de primitivei maxime atribuită lui Marx, cum că „conştiinţa trece prin stomac”.  
 
În agresivitatea anticreştinismului cultivat de Marx şi discipolii săi, mulţi dintre aceştia încă în plină activitate, nici nu se putea un contraargument mai banal, cu toate pretenţiile sale de materialism irefutabil, la răspunsul dat Ispititorului de către Mântuitor: „Scris este: Omul nu trăieşte numai cu pâine, ci cu orice cuvânt care iese din gura lui Dumnezeu” (Matei 4/4).  
 
Dar să revenim la binomul existenţă socială-conştiinţă socială. Mai întâi că a acorda existenţei un rol determinativ în raport cu conştiinţa, indiscutabil că un raport forţat şi ultrasimplificat, se cheamă un bluff conceput de teribilismul anticreştin al lui Marx. Căci la densitatea culturii sale, el ştia prea bine că Evanghelia după Ioan se deschide cu întruparea divină a Cuvântului: „La început a fost Cuvântul, şi Cuvântul era cu Dumnezeu, şi Cuvântul era Dumnezeu”.  
 
Prin urmare, Logosul şi raţiunea reprezintă adevărata hrană pentru esenţa omului ca spirit, iar nu hrana materială, corporală pe care el o poate reduce simţitor prin voinţă şi exerciţii de asceză, ba chiar poate renunţa în totalitate la ea prin fenomenul paranormal de inedia.  
 
N.B. Se zice că în toată lumea ar exista peste 3000 de autotrofi, persoane care nu consumă nici măcar lichide, necum hrană solidă. Ei se hrănesc cu energie solară, pe care o transformă şi o înmagazinează în organism printr-un proces de fotosinteză asemănător cu cel al plantelor, proces cu totul şi cu totul inexplicabil pentru ştiinţa actuală...  
 
Continuând ideea întreruptă de această incitantă notă, merită se ne întrebăm cum altminteri se explică, de pildă, uluitoarea rezistenţă a primilor creştini la asaltul nimicitoarelor prigoane dezlănţuite împotriva lor de împăraţii romani, respectiv miraculoasa supravieţuire a celor îngropaţi zile şi nopţi sub dărâmăturile provocate de cutremure, ori a celor îngropaţi cu anii în hrube şi temniţe? De pildă, se ştie din mărturiile celor care au ieşit vii din sinistrele temniţe comuniste (cutremurătoarele relatări ale lui Ion Ioanid din Închisoarea noastră cea de toate zilele), că mult mai bine rezistau condamnaţii slabi din punct de vedere fizic, dar înzestraţi cu un psihic puternic, pe când zdrahonii se prăbuşeau foarte repede.  
 
Pe de altă parte, dacă sintagma existenţă socială poate fi admisă ca reprezentând totalitatea condiţiilor materiale în care vieţuieşte, creează şi se dezvoltă o comunitate, prin extensie o naţiune (dar în nici un caz drept suma existenţelor individuale, chiar atunci când acestea ascultă de imperativele comunismului!), sintagma conştiinţă socială, asemenea suprastructurii, devine ininteligibilă.  
 
Căci ce putem să înţelegem prin conştiinţă socială noi, cei care am intrat în secolul 21: conştiinţă familială, de clan, de clasă, de profesie, sau pur şi simplu conştiinţa unei întregi societăţi (naţiuni), când este ştiut că nici măcar într-o familie nu se poate vorbi de un numitor comun al conştiinţelor consangvine, întrucât fiecare membru al familiei are personalitatea, orgoliile şi visele sale?  
 
Să fie atunci conştiinţa de clan ori cea de clasă? Dar profesorul sau strungarul din Germania (în şi mai mare măsură cel din Japonia), are o altă conştiinţă a muncii şi a rolului său social în comparaţie cu omologul său din România. Ba chiar între românii cu aceeaşi profesie există diferenţe uriaşe: unii îşi fac datoria, alţii nu; unii sunt cinstiţi, alţii nu; unii sunt altruişti, cei mai mulţi sunt egoişti etc.  
 
Deci, dacă la nivelele inferioare sintagma conştiinţa socială este atât de difuză şi imprecisă, ce rămâne din ea la nivel naţional? Cel mult nişte urme din ceea ce se cheamă umanism, patriotism şi ataşament la o anumită credinţă, limbă sau cultură.  
 
Dar dacă prin integrarea într-o altă societate (să zicem cea nord-americană), cineva dobândeşte deprinderi şi norme de comportament mult diferite de cele anterioare, lucru care indiscutabil că-l ajută să se integreze în noul mediu social şi să se realizeze ca om, înseamnă că procedând astfel, acesta şi-a trădat conştiinţa socială plămădită de mediul primordial, sau că literalmente este un individ fără conştiinţă?!...  
 
Tot aşa, de ce conştiinţă socială se mai poate vorbi în întreaga hidoşenie politico-economică numită Uniunea Europeană, dar mai ales în ţările din vestul ei, adică acolo unde graniţele statelor au ajuns simple marcaje geografice? Poate de conştiinţa afacerilor rentabile, a purcoiului de bani încasaţi (cinstit au ba) şi a relaxării în timpul liber!  
 
Nu în ultimul rând, de ce conştiinţă socială mai poate fi vorba la românii prinşi în cătuşele unei existenţe nemiloase, acum când cei mai mulţi dintre ei, după modelul oferit de întreaga suită a politicienilor şi guvernanţilor postdecembrişti, sunt gata ca pentru un pumn de arginţi să abjure ceea ce până mai ieri susţineau că este sfânt pentru ţară, istorie şi condiţia lor de locuitori ai acestor meleaguri?!  
 
Căci în chiar mai mare măsură ca la alţii, la românii zilelor noastre acţionează anticreştinescul, dar atotputernicul dicton Trăieşte-şi clipa. Atâta doar că pentru majoritatea românilor, a exista în aceste tragice condiţii devenite parte componentă a fiinţei lor naţionale, se cheamă a supravieţui cu orice chip...  
 
George PETROVAI  
Sighetul Marmaţiei  
decembrie 2012  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
George PETROVAI - PENTRU ROMÂNI, A EXISTA ÎNSEAMNĂ A SUPRAVIŢUI CU ORICE CHIP! / George Petrovai : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 737, Anul III, 06 ianuarie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 George Petrovai : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de George Petrovai
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!