CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Ganduri >  


Autor: George Petrovai         Publicat în: Ediţia nr. 741 din 10 ianuarie 2013        Toate Articolele Autorului

George PETROVAI - OPERIBUS CREDITE ET NON VERBIS
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
(Credeţi faptelor, nu vorbelor) 
  
Dezastrul general al agriculturii româneşti este bine cunoscut. Atât de români, cât şi de străini. Şi totuşi, în pofida angajamentelor sterile ale guvernanţilor şi a resemnării tuturor acelora care – direct sau indirect – se identifică cu rămăşiţele ţărănimii, situaţia agriculturii româneşti trebuie urgent şi serios ameliorată. În caz contrar, toate sacrificiile şi eforturile postdecembriste ale românilor sunt primejdios de zadarnice, iar interminabila noastră reformă se conturează din ce în ce mai mult în ofensă la adresa trăitorilor de pe aceste meleaguri, deoarece face ca democraţia şi libertatea să penduleze între vag şi ostil pentru majoritatea zdrobitoare a celor care au fost împinşi în mizerie. 
  
Căci ce reformă este aceea în care toate sunt date peste cap şi în care ceea ce până mai ieri era ştiut de bun, azi este dat drept rău, asta pentru ca interesele şi profiturile potentaţilor să nu sufere vreo ştirbire? Tot aşa, despre ce respect al legilor, eficienţă şi sentimente patriotice se poate vorbi acolo unde aproape toată agoniseala unei familii onorabile se duce pe alimente neruşinat de scumpe, dar de-o calitate mai mult decât îndoielnică? 
  
În perioada interbelică, cu nivelul mult mai scăzut al mecanizării din acele vremuri, România era considerată grânarul Europei. Astăzi, România importă cantităţi uriaşe de alimente (peste 70% din necesarul consumului populaţiei), şi asta deoarece milioane de hectare de teren arabil sunt lăsate în paragină... 
  
Fiecare ţară cu o cârmuire înţeleaptă caută să-şi valorifice avantajele absolute şi cele relative cu care a fost înzestrată într-o măsură covârşitoare prin bunăvoinţa Creatorului (aşezarea geografică, reţeaua hidrografică, clima, calitatea solului etc.) şi într-o măsură mult mai mică, dar deloc neglijabilă, prin străduinţa înaintaşilor. 
  
România, prin aşezarea sa geografică (la întretăierea drumurilor dintre Apus şi Răsărit) şi prin armonia reliefului său, a fost din plin dăruită cu un sol bogat şi roditor. Oare ce fatalitate îi îndeamnă pe tot mai mulţi români să ignore certitudinea avantajelor din ţara lor şi să alerge după efemeritatea certitudinii prezente oferită de meleagurile străine, deseori în condiţii atât de umilitoare pentru dezrădăcinaţi?!... 
  
Cât priveşte mult discutatul dezavantaj al agriculturii româneşti trecute şi prezente, ei bine, iată că el se constituie într-un redutabil avantaj relativ: La început de secol 21, România este capabilă, tocmai graţie acestor privaţiuni la care a fost supusă, să pună la dispoziţia consumatorilor interni şi externi cantităţi însemnate de alimente ecologice, alimente care, după cum bine se ştie, se bucură de multă căutare şi preţuire pe pieţele încărcate de produse chimizate ale Apusului. 
  
Iar Maramureşul, cu deosebire Maramureşul Istoric, ar putea dobândi un binemeritat monopol la anumite alimente ecologice (fructe, sucuri naturale, produse din carne şi lapte), căci cei din urmă vor fi cei dintâi, sau – altfel spus – dezavantajul înapoierii, mai exact al nepoluării de ieri datorită subdezvoltării, astăzi se constituie într-un notabil avantaj. Dar ieşirea din actuala inerţie a agriculturii româneşti în general, al celei maramureşene în special, nu poate avea loc fără o politică adecvată, o politică înţeleaptă şi hotărâtă, în cadrul căreia agricultura să-şi (re)dobândească statutul de necesitate şi prioritate naţională absolută pe agenda de lucru a unei suite de guvernări, indiferent de culoarea lor sau de interesele de grup urmărite. Căci pretutindeni în lume, îndeosebi în ţările dezvoltate, agricultura face paşi fermi pe direcţia cantităţii (producţia la hectar) şi calităţii produselor doar cu subvenţii şi stimulente de la guvern. 
  
În inseparabilă legătură cu acest aspect, grija şi responsabilitatea guvernanţilor faţă de sănătatea concetăţenilor s-ar vădi şi în măsurile luate pentru limitarea, ba chiar pentru interzicerea pe piaţa internă a alimentelor intens chimizate şi îndopate cu e-uri, fapt îngrijorător care se impune atenţiei generale nu doar prin înmulţirea şi diversificarea îmbolnăvirilor de cancer, ci şi prin sporirea dependenţei bolnavilor de produsele profitabilelor industrii farmaceutice. Probă grăitoare în acest sens: Numărul farmaciilor din toate localităţile României a crescut de zeci de ori, iar frecvenţa bolilor cardiovasculare şi, mai ales, a atacurilor cerebrale urmează aceeaşi curbă ascendentă! 
  
Pentru binele nostru iluzoriu, dar mai ales pentru binele ferm al generaţiilor viitoare, haide să nu ne mai ascundem după deget şi după statistici contrafăcute de oculte interese ale politicienilor, ci să spunem lucrurilor pe nume, căci Amicus Plato, sed magis amica veritas (Prieten mi-e Platon, dar mai prieten mi-e adevărul). Fapt întru totul justificat când în joc este sănătatea, bunul cel mai de preţ al omului. 
  
George PETROVAI 
  
Sighetul Marmaţiei 
  
Sfârşit de decembrie 2012 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
George PETROVAI - OPERIBUS CREDITE ET NON VERBIS / George Petrovai : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 741, Anul III, 10 ianuarie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 George Petrovai : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de George Petrovai
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!