CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Portret >  


Autor: Al Florin Ţene         Publicat în: Ediţia nr. 938 din 26 iulie 2013        Toate Articolele Autorului

George Petrovai- o conştiinţă a vremurilor actuale, articol de Gelu Dragoş
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Articol de Gelu Dragoş  
  
George Petrovai – o conştiinţă a vremurilor actuale 
  
Scriitorul George Petrovai recidivează cu o carte de versuri. În „Cvartetul Gemegapoemic” Lucifer” (Panorama deziluziilor), poetul sighetean îşi/şi ne pune întrebări existenţiale cum ar fi rostul fiinţei umane pe pământ.  
  
Încă din prima parte numită „Facerea”, autorul ne introduce într-o: „lume supratemporală/unde încercarea-i rău văzută”. Personajul este Lucifer, un guvernator al Raiului, care în orgoliul şi mândria lui dorea să ia locul lui Dumnezeu. Din versurile lui G. Petrovai ne dăm seama că Lucifer reprezintă un simbol aşa cum îl văd azi sataniştii moderni ai secolului XXI, tocmai bun de a fi trimis pe Pământ: „Te pregăteşte să cobori/pe al Pământului rotund,/unde sunt toate rânduite/ca să-i bei cupa pân la fund.” 
  
Partea a doua se referă la „Coborârea” acestuia cu o „poftă de copil” să „guste din rodul pomului oprit”, iar aici intervine metafora şi simbolul reprezentat de „pomul vieţii” şi de „păcatul strămoşesc”.  
  
În partea a treia „Cunoaşterea luciferică”, poetul are ca obiect de lucru misterul existenţial care se arată pe de-o parte prin semnele sale şi pe de altă parte se ascunde după semnele sale, ceea ce-mi aminteşte de Lucian Blaga. George Petrovai face referire la fraţii Cain şi Abel, unde necuratul intervine printr-o „crimă mişelească”, iar istoria umanităţii de la origini până în prezent o compară, plastic, cu o „ciorbă lungă şi amară”, iar pe omul de rând cu un „filosof ateu/încrucişarea dintre demon şi un zeu”.  
  
Partea a patra şi ultima a acestui poem cursiv, cu versuri reuşite, bine legate, melodioase şi cu mesaj, intitulat „Dezamăgirea” duce la concluziile autorului despre viaţă, un adevărat „ars-poetica”dacă îmi este permis să o numesc aşa: „Am obosit tot alergând/Şi-atâtea ştiu că m-au scârbit!/Ştiu de exemplu că Pământul/ Prin vrerea marilor sforari/ (conducători şi generali”/ a devenit deja mormântul/atâtor specii strămutate.” 
  
Autorul îşi doreşte un nou început în care Duhul Sfânt să umble liber peste conştiinţele oamenilor, putând astfel aceşti bipezi să ajungă nemuritori. 
  
„Testamentul lui Aristotel”, poem pe care l-am publicat cu drag pe blogul revistei culturale „Izvoare Codrene”, are trei acte: Dimineaţa vieţii, Amiaza vieţii şi Amurgul vieţii. George Petrovai abordează din nou trecerea efemeră a omului pe Pământ, cu temerile, concepţiile şi întrebările acestuia despre lume şi viaţă. Asemeni filosofului grec Aristotel, autorul consideră că . „Universul are un scop,/dar care nu e necesar,/alminteri moartea trebuie văzută/ca al vieţii scop hilar!...” 
  
Din primele două scrieri se observă cu ochiul liber un scriitor erudit, cu vaste cunoştinţe filosofice, dar şi cu o uşurinţă în mânuirea rimei şi versului ce o dobândeşti prin exerciţiu şi cărţi publicate. 
  
În „Balada ticăloşilor cu ştaif” ( Tartorul ticăloşilor, Corul ticăloşilor, Balada aflătorilor în treabă) observăm un intelectual, scriitor, om de cultură şi economist căruia nu-i place să stea deoparte nici în ceea ce priveşte politicile economice şi sociale ale României de azi dar nici în trezirea la realitate a acestui neam. În această trilogie, Petrovai ia poziţie faţă de clasa politică de după 1990. Pe mine nu mă miră tonul incisiv, agresiv uneori al acestuia, deoarece George Petrovai a publicat mai multe articole, inclusiv editoriale în ziare şi săptămânale tipărite dar şi ziare electronice din ţară sau străinătate. 
  
Consider că această nouă carte a prietenului meu sighetean va fi bine primită de către cititori, critici şi politicienii care au conştiinţă, deoarece versurile lui George Petrovai trag un semnal de alarmă asupra fiecăruia dintre noi în a clădi România prin credinţă, pe adevăratele valori şi tradiţii româneşti, pentru vlăstarele ce o să vină, fiindcă aşa cum spune apostolul şi ucenicul lui Isus în I Petru 2, 9-11: „ Voi însă sunteţi o seminţie aleasă, o preoţie împărătească, un neam sfânt, un popor pe care Dumnezeu Şi l-a câştigat ca să fie al Lui, ca să vestiţi puterile minunate ale Celui ce v-a chemat din întuneric la lumina Sa minunată; pe voi, care odinioară nu eraţi un popor, dar acum sunteţi poporul lui Dumnezeu; pe voi, care nu căpătaserăţi îndurare, dar acum aţi căpătat îndurare. Preaiubiţilor, vă sfătuiesc ca pe nişte străini şi călători, să vă feriţi de poftele firii pământeşti, care se războiesc cu sufletul.” fiecare dintre noi avem datoria morală să fim conştiinţe vii ale neamului românesc, exemple de urmat, să ne folosim de talantul primit de la bunul Dumnezeu. George Petrovai o face cu prisosinţă prin această nouă apariţie editorială. 
  
Gelu DRAGOŞ 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
George Petrovai- o conştiinţă a vremurilor actuale, articol de Gelu Dragoş / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 938, Anul III, 26 iulie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!