CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Ganduri >  


Autor: George Petrovai         Publicat în: Ediţia nr. 733 din 02 ianuarie 2013        Toate Articolele Autorului

George PETROVAI - NEVOIA PRESANTĂ DE CIVILITATE
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Nicăieri în lumea asta largă nu cred că o fiinţă normală se poate plânge de un exces de amabilitate şi politeţe din partea semenilor. Dimpotrivă, oricând şi oriunde este loc de mai bine, că doar asta-i alcătuirea paradoxală a omului: binele coexistă cu răul, dragostea cu ura, adevărul cu minciuna, blândeţea cu violenţa şi politeţea cu mârlănia.  
 
Dat fiind că sufletul şi inima fiecăruia dintre noi se dovedesc adăposturi trainice şi primitoare deopotrivă pentru îngeri şi demoni, este de la sine înţeles că neîncetat trebuie să ne preocupe grija pentru ordinea şi curăţenia lăuntrică. Căci una este să te laşi dominat de impulsuri sălbatice, impulsuri a căror dezlănţuire fără frâu nu poate să nu te pună într-o postură jenantă, şi cu totul altceva este să dovedeşti în momentele explozive că poţi să-ţi stăpâneşti nervii şi să-ţi controlezi reacţiile primitive, într-un cuvânt că eşti un om binecrescut.  
 
Este adevărat că, acum ca şi altădată, pentru mulţi dintre semeni civilitatea înseamnă doar o mască agreabilă şi zâmbitoare, pe care o poartă cu eleganţa unor oameni de lume şi sub care-şi dosesc cu dibăcie hăurile minciunii şi ipocriziei, lăcomiei şi zgârceniei, necinstei şi neomeniei.  
 
Dar la fel de adevărat este că oamenii normali dintr-o societate echilibrată nu aşteaptă să li se impună o conduită civilizată prin admonestări, ameninţări, amenzi şi instituţii corecţionale, şi cu toate astea ei să persiste în atitudinea lor josnic-sfidătoare, posibil chiar ameninţătoare la adresa a tot ce-i înconjură: familie, colegi, instituţii, legi, bunuri publice, ţară.  
 
Asemenea însuşiri lăudabile li se inoculează sugarilor prin laptele supt de la mamele lor, lapte îndulcit prin bun-simţ, dragoste şi duioşie maternă, iar mai apoi prin acţiunea conjugată a celor doi factori esenţiali pentru formarea caracterelor tinere, respectiv pentru corectarea caracterelor mai nărăvaşe – educaţie atentă şi credinţă întăritoare!  
 
Fireşte că nici o societate, oricât ar fi ea de prosperă şi civilizată, nu este scutită de serioase bătăi de cap cu răufăcătorii şi nelegiuiţii pe care-i zămisleşte. Iată, bunăoară, societăţile Apusului. Toate se lăfăie în osânză şi comoditate, dar toate se confruntă în acelaşi timp cu insolubile probleme datorate cruzimii tâşnită din ambiţii şi din goana după confort, ori suferinţei atroce născută din lipsa de înţelepciune. Căci nestăpânirea şi necumpătarea ajung până la urmă să fie plătite mult mai scump decât indolenţa ori nepriceperea, şi – aşa cum bine spunea Eclesiastul – prea târziu ne dăm seama că totul este deşertăciune şi goană după vânt...  
 
Dar pînă ce vom ajunge la înţelepciunea lui Solomon, o înţelepciune impregnată cu serioase doze de plictiseală faţă de bunurile şi plăcerile vieţii, ce necontenit i s-au aşternut la picioare, trebuie să admitem că o guvernare este suportabilă atunci când majoritatea cetăţenilor o tolerează, ba chiar se arată mulţumiţi de ea, şi că o societate devine prosperă doar atunci când membrilor săi li se cere stăruitor să-şi întrebuinţeze cu folos timpul şi spaţiul de mişcare ce le revine în conformitate cu legile scrise ale acelei ţări şi cu legile nescrise ale omeniei.  
 
Dar România? Aici nevoia de civilitate este mai acută ca oricând. Şi asta deoarece legile sunt nepermis de îngăduitoare cu tâlharii şi răufăcătorii de sus şi de jos (îndeosebi cu cei de sus), de parcă cei care le-au elaborat, s-au gândit la ei înşişi după expirarea imunităţii şi pierderea privilegiilor de care se bucură pe perioada mandatului.  
 
Apoi că puşcăriile româneşti au devenit adevărate case de odihnă pentru plevuşca nelegiuiţilor, unde aceştia se îndoapă pe rupte şi lucrează când au chef, ba chiar îşi permit să se răzvrătească atunci când în conducerea acestor aşezăminte se fac schimbări neagreate de ei.  
 
În ceea ce-i priveşte pe marii rechini, ei bine, cu foarte puţine excepţii (Adrian Năstase, de pildă) aceştia scapă de detenţie, ba chiar o întind din ţară (vezi cazul Omar Haysam) atunci când – în cârdăşie cu unii medici şi cu anumiţi reprezentanţi ai autorităţilor – ei hotărăsc că preţioasa lor sănătate nu le permite să suporte regimul penitenciar, oricât ar fi acesta de blând...  
 
Drept este că mulţi dintre românii care lucrează în străinătate nu asimilează de-acolo ceea ce-i bun, căci vin în România şi-şi deversează pe unde se nimereşte (străzi, baruri, parcuri etc.) întreaga mizerie, de care nici vorbă să se poată descotorosi în ţările apusene aşa cum le pofteşte inima.  
 
Şi încă ceva. După cum îmi mărturisea un poliţist foarte cătrănit, spiritul civic al românilor este practic egal cu zero: Din comoditate, ori poate de teama represaliilor, pur şi simplu cetăţenii refuză să se constituie în martori împotriva răufăcătorilor dovediţi!  
 
George PETROVAI  
Sighetul Marmaţiei  
decembrie 2012  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
George PETROVAI - NEVOIA PRESANTĂ DE CIVILITATE / George Petrovai : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 733, Anul III, 02 ianuarie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 George Petrovai : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de George Petrovai
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!