CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Recomanda >  


Autor: George Coandă         Publicat în: Ediţia nr. 1282 din 05 iulie 2014        Toate Articolele Autorului

George COANDĂ - ANTOLOGIILE „SINGUR” - O PALETĂ DE HARURI
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Nu am nici cea mai mică îndoială că Ştefan Doru Dăncuş este un ziditor neodihnit de admirabilă faptă culturală. Şi este un ziditor eludând – este, cred, o stare funciară – bătăile de tubă, nu-i plac; şi pentru că este un mereu revoltat de sine, de farisei, de proştii societăţii în care locuieşte ca individ, dăruindu-şi idealitatea corectitudinii sociale, în atelierul său de homo faber, el construieşte. Încearcă să se construiască pe sine şi pe cât este/ îi este posibil şi pe alţii. Operă teribil de grea aş zice, complicată până la disperare dar, vorba românului, încercarea moarte n-are, aşa că merge înainte, nimic nu-l poate opri – şi construieşte.  
 
Aşa cum este şi zidirea de antologii cu deschidere generoasă (în acelaşi timp – riguroasă). Şi un exemplu care poate convinge orice critic literar, sunt şi recentele Antologii SINGUR – una de poezie, cealaltă de proză – pe 2014, editate la editura omonimă şi care pot fi privite ca o paletă de de haruri, în cazul multor scriitori, majoritatea tineri, primind astfel „cale liberă” în „republica literelor”.  
 
Nu voi face gestul, impardonabil, de a numi pe unul/una sau pe altul/alta (aş stârni fireşti nemulţumiri, rănind orgoliile) ci mai degrabă relev-reiterez – alegerea subiecţilor (poeţi, prozatori), Antologiile SINGUR configurând o adevărată şi reprezentativă geografie literară a spaţiului românesc.  
 
Însă, până să deconspir nume, „desecretizez” o stare de afirmare a unor poeţi – pe care-i ştiu de ceva vreme din ce au inserat prin varii publicaţii – marcaţi de o evidentă propensiune spre autodepăşire, care au ştiut să înveţe tainele şi subtilităţile „cuvântului potrivit”, să se modernizeze (nu cred că greşesc spunând astfel) şi învăţând au înlăturat zgura naivităţilor şi redundanţelor. Acestea sunt perfect valabile şi pentru prozatorii antologaţi. Altminteri, triumviratul selecţionarilor duri: Grigore Timoceanu, Eugen Evu, Ştefan Doru Dăncuş, nu i-ar fi adus în paginile celor două antologii. Pentru că – acesta este adevărul – a încredinţa paginilor de antologie nişte creatori de literatură nu presupune – se cere cu imperativitate – a asuma riscul, ci este o întreprindere care riscă oprobiul. Şi ştiţi de ce? O antologie bine făcută, face din nume, renume. Un literator păşeşte astfel pe calea spre poarta de intrare în istoria literară. Or, editorul, Ştefan Doru Dăncuş şi selecţionerii amintiţi şi-au asumat riscul. Şi cred că au avut mână bună.  
 
George COANDĂ  
Târgovişte  
4 iulie 2014  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
George COANDĂ - ANTOLOGIILE „SINGUR” - O PALETĂ DE HARURI / George Coandă : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1282, Anul IV, 05 iulie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 George Coandă : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de George Coandă
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!