CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Lucrari >  


Autor: Al Florin Ţene         Publicat în: Ediţia nr. 483 din 27 aprilie 2012        Toate Articolele Autorului

Genul epistolar ca literatură post-festum e pe cale de dispariţie
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Eseu de Al.Florin ŢENE  
 
Genul epistolar ca literatură post-festum e pe cale de dispariţie,  
 
locul lor e luat de efemerele e-mail-uri şi SMS-uri  
 
Scrisoarea şi statutul el literar a stârnit de-alungul veacurilor multe discuţii. Abordăm subiectul din punctual de vedere al scrisorii particulare, “familiară “, aşa cum au făcut-o celebră Cicero, Doamna de Sevigne, Voltaire, cum avea s-o reprezinte cu succes la noi : Al.Odobescu, M.Kogălniceanu, I.L. Caragiale, Duiliu Zamfirescu, etc. La prima vedere şi în accepţia comună, ea ni se relevă ca un simplu mesaj ce emană de la emiţător către destinatar, fără să implice vreo intenţie artistic declarată, în sensul operei literare.  
 
Particularităţile acestui gen de scrisori par să fie naturaleţea, spontaneitatea, şi sinceritatea.Aceasta din urmă este condiţia sine qua non generând valoarea estetică a scrisorii şi comentată de Camil Petrescu, scriitorul care a teoretizat scrisul anticalofil şi care a preţuit entuziast documentele nealterate prin imixtiunea “ stilizării“.( Amintirile colonelului Locusteanu).  
 
Un tip aparte de scriitor este epistolierul care nu are în vedere un public, stabilind un raport unic bilateral între sine şi destinatar. El respect cât mai puţin regulile, este mai autentic şi de aceea cu atât mai preţuit în posteritate. Având înzestrări naturale, epistolierul realizează fără un efort anume propriul său roman, cu o artă ingenuă ce izvorăşte mai degrabă din puterea instinctului, decît din şcoală sau studii. Unul din aceştia este Voltaire, considerat de francezi cel mai mare scriitor, tocmai datorită scrisorilor lui. La fel Flaubert a cărei corespondenţă este mai actuală decât unele din romanele sale, aşa cum în literatura română, scrisorile lui Mihai Kogălniceanu, Odobescu sau Duiliu Zamfirescu ni-i aduc pe aceştia într-o surprinzătoare lumină. În acest context se confirmă o vorbă a lui T.E. Lawrance, şi anume că „ trimpul face să crească în valoare numai operele sincere“. În perioada aceasta cînd internetul şi telefonul mobil s-a extins la toate categoriile sociale putem spune că e-mail-urile şi SMS-urile sunt opere sincere? Sau mai degrabă telegrame succinte care transmit doar o informaţie lipsită de suportul sufletului?  
 
Observ cu tristeţe cum genul epistolar, sau scrisoarea scrisă pe hârtie cu ajutorul peniţei e pe cale de dispariţie.Îmi aduc aminte cu nostalgie de scrisorile romantice pe care le scriam soţiei mele, pe când eram ne căsătoriţi, după care aşteptam visând răspunsurile ei, după mai bine de două săptămâni.Atât timpul aşteptări, când rescriam în gând răspunsul, dar şi citirea şi recitirea scrisorii pe care o primeam, erau momente emoţionale deosebite pe care le trăiam cu satisfacţie.  
 
Prin dispariţia corespondenţei pe hârtie dispare valoarea istorico-literare a acesteia, ideologia exprimată, care era un mijloc de propulsare a ideilor, uneori de-adreptul spectaculoasă. Exemplu Voltaire în cele peste 18000 de scrisori sintetiza epoca lui pe toate planurile: filozofie, politică, religie, literatură, artă, descoperind în acestea o pasiune intelectuală deosebită.  
 
În condiţiile de astăzi când internetul a pus stăpânire pe domeniul corespondenţei au dispărut epistolele care aveau acel parfum de pamflet sau eseu critic, cronică sau tablou de moravuri.  
 
Astăzi datorită acestui mijloc modern de trasmitere a gândurilor, dispare comunicarea impresiilor, judecăţile de valoare, dialogul de idei.Chiar dacă în unele e-mail-uri sau SMS-uri descoperim unele din enumeratele caracteristici, acestea dispar după un timp, nu rămân pentru posteritate.  
 
Corespondenţa lui Flaubert ni se relevă ca un veritabil tratat de estetică literară, scrisorile paşoptiştilor noştri, mai cu seamă cele ale lui I.H.Rădulescu, I.Ghica, N. Bălcescu, compun prima istorie a revoluţiei şi în acelaşi timp ideologia ei, întrucât sunt înţesate de consideraţii filozifice, sociale şi politice. Alecsandri, ca şi Odobescu, ia temperature morală a societăţii mondene, în timp ce Titu Maiorescu şi Duiliu Zamfirescu dizertează despre teoria realismului şi a romanului.  
 
O dată cu noua tehnologie de trasmitere a gândurilor putem spune adio parfumului romantic al aşteptării răspunsului.  
 
Al.Florin Ţene  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Genul epistolar ca literatură post-festum e pe cale de dispariţie / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 483, Anul II, 27 aprilie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!