CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Strofe > Epigrama >  


Autor: Gabriela Genţiana Groza         Publicat în: Ediţia nr. 541 din 24 iunie 2012        Toate Articolele Autorului

Genţiana GROZA - ÎN UMBRA LUI CARAGIALE

 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Telefonul pe care reuşisem să îl ignor în acea zi de Cireşar când grădinăream liniştită la Tinca de Bihor, mi-a dat o nouă temă de casă. Lucian, un fost elev din urmă cu 10 ani dintr-o clasă terminală a Colegiului Naţional „George Coşbuc” din Cluj-Napoca, mă anunţa că pe 15 iunie se vor întâlni colegii lui de clasă în localul care le-a fost arie de „toceală”. O coincidenţă făcea să pot participa la Agapă. În aceiaşi zi trebuia să fiu la Sediul Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Cluj la o activitate deosebită, Reuniunea de primăvară-vară a Scriitorilor Clujeni. Se lansa Almanahul ilustrat „Promenada Scriitorilor”. O lucrare de mare interes pentru fiecare dintre noi, rod al strădaniei „timp de 100 de zile”; volum de 600 de pagini, la celebrarea centenarului I.L. Caragiale, cum avea să ne spună cu modestie Irina Petraş, autoarea nepreţuitului document literar.  
 
Am legat firesc cele două momente. Am fost la ora 12 la Filială, m-am bucurat de atmosfera caldă dintre colegi iar la ora 14:00 mă aflam în faţa Colegiului, cu proaspătul volum antologic în mână, la întâlnirea cu foştii mei elevi pe care i-am „chinuit” cândva cu anatomia şi genetica.  
 
Am trecut astfel într-un alt registru emoţional. Bucuria pe care mi-o creează elevii la întâlnirile după un număr mare de ani e desigur de aşteptat. M-au întâmpinat tineri frumoşi, (cum ar putea fi altfel, tinerii?). Unul dintre ei mi-a făcut un compliment, aşa, ca de bună vedere: „arătaţi bine, doamna profesoară”, zice, neştiind că mă mai uit şi eu uneori în oglindă şi mai ales în buletin. Lângă noi a apărut chiar atunci Alexandra Popescu, colega de engleză care, cu 10 ani în urmă mi-a plasat o poantă, în pauză, în cancelarie, auzind o discuţie între două doamne „născute mai devreme”, vorba soţului meu. Am scris atunci o epigramă pe care le-am recitat-o acum pe loc, acolo în curtea Colegiului, spre hazul colegei mele care şi-a amintit-o dar şi a foştilor mei elevi:  
 
Complimente reciproce  
 
După multă vreme - fără să se vadă -  
Două, cam trecute, se-ntâlnesc pe stradă:  
- Câte-ar vrea s-arate tinere ca tine!  
- Mulţumescu-ţi, dragă, nici tu n-arăţi bine!  
 
Mi-a fost destul de greu să admit că anii au trecut aşa de repede. I-am privit pe foştii mei elevi stând din nou în bănci, ca odinioară. Diriginta lor Mariana Neamţu, profesoară de chimie, le-a citit numele din vechiul catalog. „Pentru noi sunteţi tot copii” le-a spus colegul de istorie, profesorul Irimieş Dumitru. Între timp ei au evoluat frumos, au urmat studii la Facultate, au ocupat chiar nişe importante în societate. Viaţa le oferă spaţiu aproximativ suficient să experimenteze, dar se grăbeşte parcă mai tare decât altădată şi numai cu ochii larg deschişi şi cu tenacitate vor putea să-şi împlinească visurile cu care au pornit în adolescenţă.  
 
Ca ieri erau elevi de şcoală ca şi cei pe care i-am întâlnit câteva zile mai târziu, pe 23 iunie, la Festivalul Naţional „Eterna epigramă”, alături de epigramiştii sosiţi la Cluj din întreaga ţară. În Sala Radio scriitorul şi poetul Cornel Udrea a nunţat epigramiştii care au citit sau au recitat la microfon epigramele în jurul temei: „Curat-murdar”, cu trimitere la centenarul aceluiaşi neîntrecut scriitor Caragiale, a cărui peniţă a surprins atât de bine racilele unei societăţi, „deficienţe” parcă mereu actuale.  
 
Contribuţia la desfăşurarea Festivalului a fost substanţială din partea unor inimoşi colaboratori: Silvia şi Marian Popescu, Eugen Albu, Eugen Pop, Ioan Bindea, Gavril Moisa, Dr. Dan Brudaşcu, directorul Casei Municipale de Cultură, pentru a da numai câteva nume ale clujenilor implicaţi în organizarea Festivalului. Preşedintele Uniunii Epigramiştilor din România, poetul şi epigramistul George Corbu dar şi vicepreşedinţii Mihai Sălcuţan şi Petre Gigea-Gorun au întărit prin prezenţa lor seriozitatea cu care a fost organizată întâlnirea epigramiştilor la Cluj.  
 
La „Eterna epigramă” aflată la a XXIII-a ediţie la Cluj au fost şi elevii epigramişti însoţiţi de profesorul lor Ioan Vlad. Au venit din localitatea Cinciş-Cerna, judeţul Hunedoara. Iată epigrame compuse de ei:  
 
Curat-murdar  
 
În viaţă, câteodată, necuratul  
Îşi vâră coada-n lucruri clare  
Şi-aşa ne învrăjbeşte pe-unul cu-altul  
Încât toate devin curat-murdare.  
(Sorin Stroia, clasa a VI-a)  
 
Curat-murdar  
 
De intri în politică curat-  
--Un lucru ce se-ntâmplă foarte rar—  
Îţi schimbi partidul şi eşti avansat  
... Dar sigur vei ieşi murdar!  
(Raul Florea, clasa a VI-a)  
 
Iar Irina Păcurar din clasa a doua, Liceul Nicolae Bălcescu, Cluj, fiica epigramistului Radu Păcurar a recitat epigrama:  
 
Spovedania unui copil  
 
Nu mai pot să mai amân  
Să mă laud la monah  
C-am bătut rău un bătrân  
Într-un parc retras ... la şah!  
 
Alătur scrierile mele celor ale copiilor, în speranţa că ei vor avea în continuare plăcerea de a descoperi noi poante şi vor compune şi alte epigrame, poate mai bune ca ale mele.  
 
Libertatea cuvântului  
 
Statul te taxează bine,  
Îţi ia pielea de pe tine  
Fericit eşti că măcar,  
Poţi să strigi: „curat-murdar!”  
 
Discursul unui candidat  
 
Chiar din primele cuvinte  
Zic: e sincer, nu mă minte,  
Hotărât e să pornească  
...Şi să se căpătuiască!  
 
În umbra lui Caragiale  
În Ploieşti dac-am trăit,  
De umor m-am molipsit,  
De-i eram contemporană  
…Eram şi republicană!  
 
----------------------------------  
 
Genţiana GROZA  
Cluj-Napoca  
iunie 2012  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Genţiana GROZA - ÎN UMBRA LUI CARAGIALE / Gabriela Genţiana Groza : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 541, Anul II, 24 iunie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Gabriela Genţiana Groza : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Gabriela Genţiana Groza
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!