CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Impresii >  


Autor: George Safir         Publicat în: Ediţia nr. 254 din 11 septembrie 2011        Toate Articolele Autorului

Gata vacanţa! Sună clopoţelul!
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Gata vacanţa! Sună clopoţelul! 
  
A venit şi toamna. Mulţi o aştepta ca pe o izbăvire, alţii, mai puţini, ca pe un bilanţ, doar toamna se numară bobocii! Omul de la ţară aşteaptă acest anotimp cu mânecile suflecate până la cot, de acum şi până la prima zăpadă el nu va mai cunoaşte odihnă. Dar, va avea timp şi de odihnă, pe lumea cealaltă! Deja aerul este plin de parfumuri de fructe coapte ce vin dinspre livezile cocoşate de atâtea roade unde mai roiesc, încă, hărnicuţele albine, dar şi trântorii de bondari. Podgoriile trimit spre noi dulcele aninos de musturi, dătătoare de energie si veselie, dar un pic mai târzior, când se vor înăspri! Când se va putea face şi păstrama de oaie... Simt cum îmi lasă gura apă! Dar cel mai mult aşteaptă toamna copiii! Că s-au săturat de vacanţa mare, s-au săturat şi de calculator, s-au săturat şi de joacă, le e dor de carte! Da, nevoie mare! Parcă la ce mai este bună cartea?! Când totul găseşti pe internet! Cine mai are timp să citească o carte? Nici profesorii, că sunt ocupaţi cu păstrarea locurilor de muncă... Au început să se dea în ''gât'', unul pe altul, că ăla face meditaţii şi el nu, că el are conştiinţă de dascăl, ălălaltul are 2 magazine şi vine la şcoală doar pentru bani de ciorapi şi de ţigări, şi tot aşa... Că se fac reduceri ca să putem depăşi criza! Elevii vor asista neputincioşi, dar vor trage învăţăminte, că demagogia este la ea acasă, la români, că cei dintâi care ar trebui să-şi aducă contribuţia la salvarea naţiei ar fi intelectualii, dar s-au dus vremurile când erau respectaţi de norodul truditor, acum caută şi ei metode şi chichiţe să supravieţuiască într-o tranziţie care se anunţă infinită! Deci copiii vor fi nerăbdători să ajungă la şcoală, dar ce vor găsi? Multe şcoli încă nu au fost reparate, nu au fost zugrăvite, nu au fost refăcute acoperişurile, nu au fost reabilitate dpdv termic şi costurile vor depăşi, la iarnă, posibilităţile decente ale plătitorului. Dar, pe cine interesează asta? Directorul are grijă, mai întâi, să-şi facă ceva îmbunătăţiri pe la casa lui, ba un geam termopan, ba o uşă mai acătării sau să-şi zugrăvească ultimele două camere pe care nu şi le-a permis să le platească din salariu. Că doar va trebui să facă recepţia şi nu va semna până nu se va alege şi el cu ceva! ''Şcoala mai poate să mai aştepte, ce e atâta grabă, că nu dă nimeni ghes să se omoare cu cartea! Ce dacă o să fie frig? Mai pun ei o haină groasă, ce-mi păsa mie de profesori sau de elevi?! Mi-am făcut o gaşcă în jurul meu care mă susţine, e drept că şi eu am fost domn cu ei, le-am dat salar de merit, deşi nu merită nici salariul de drept, mai închid un ochi când se trec la ore suplimentare, ce să faci dacă asta e politica?! Cine poate, oase roade! Cine nu, nici carne moale! Ar trebui să-mi fie ruşine, dar am şi eu casă mare, maşină de întreţinut, am şi o secretară tânără cu metabolismul sănătos, toate astea costă, salariul trebuie să meargă în casă, altfel am pus-o cu nevastă-mea!'' 
  
Şi uite aşa, elevii se vor întâlni unii cu alţii, se vor săruta, vor povesti pe unde au fost în vacanţă şi ce au făcut, se vor studia unii pe alţii, se vor admira, se vor pizmui, vor trage cu ochii la hainele de firmă pe care le îmbracă cei înstăriţi, vor arunca ocheade pe furiş la telefoanele mobile de ultimă generaţie ţinute ostentativ în mână de fiica nu ştiu cărui procuroriu sau nu ştiu cărui mare patron de buticuri.Vor admira maşina nou-nouţă a lui ''beizadea'', consilier sau mare şef în PNL sau PD-L, vor asculta dotările de ultimă clasă: CD performant, cu amprentă digitală, antiradarul digital, GPS-ul care îl duce cu ochii închişi unde vrea muşchii lui, pilotul automat... Nu uită să precizeze ca preţul este undeva peste 60 000 de euro, bani pe care nu vor putea să-i strângă toate neamurile la un loc în nici 20 de ani ale multora dintre noi! Tinerele domnişoare, de acum, se vor fi anunţat deja la o primă plimbare cu ''don Juan de Mercedes'' pentru care se şi grăbesc să-i între în graţii ! Dar cei mai mulţi stau deoparte, ei ştiu că abia de au reuşit părinţii să le cumpere nişte haine mai acătării de la magazinele la kg, nu au nici telefoane mobile şi nici nu ştiu cum o să termine anul că tot o să li se ceară bani pentru: fondul clasei, ziua unui profesor, ziua de 8 martie, pentru nu ştiu care banchet de sfârşit de an... Şi ei nu au avut nici cu ce cumpăra o floare pentru prima zi de şcoală! Că tata a intrat în şomaj, mama e bolnavă de diabet şi nu o angajează nimeni, sora lucrează la o firmă de confecţii pentru 600 de lei şi câteva bonuri de masă... Abia aşteaptă să înceapă culesul la mere să mai facă şi el un ban. Va vinde la marginea străzii sub preţul pieţii, dar va face un ban de cheltuială. Si mama va face gem şi compot pentru la iarnă. Să termine barem liceul, că după aia va pleca din ţara asta blestemată! Directorul şcolii va ţine, iar, o cuvântare cu aceeaşi lingură de lemn, că ''şcoala românescă a dat naştere la valori internaţionale, poeţi şi scriitori care sunt recunoscuţi pe toate meridianele globului pământesc; elevi care au dus renumele României câştigând olimpiade de matematică, fizică, chimie, informatică! Deasemeni, inventica românească este recunoscută peste tot in lume! Toate acestea sunt rezultatul muncii pline de nobleţe a dascălilor, care se apleacă cu dăruire si abnegaţie asupra educaţiei şcolerului care de la prima literă a alfabetului si pană la câştigarea pâinii cea de toate zilele este însoţit permanent de dragostea si grija părintească, si nu in ultimul rând de interesul fără margini a învăţătorilor si profesorilor care merită toată recunoştinţa si dragostea noastră!'' Aplauze si iar aplauze! Flori, sărutări si îmbrăţişări! Lacrimi sincere de bucurie pentru unii, de nostalgie pentru alţii. Emoţii pentru boboci, emoţii pentru părinţi. La difuzor se aude o veche si frumoasă melodie: 
  
Ori de câte ori văd cete de şcolari 
  
Spre liceu mergând surâzători, 
  
Stau şi îi privesc şi-n gând mă regăsesc 
  
Pe vremea când eram şi eu de vârstă lor. 
  
Rf:  
  
Mi-amintesc cu drag de anii ce-au trecut, 
  
Ani de căutări şi de visări.  
  
Clasa mi-o revăd şi-mi amintesc şi eu  
  
De toţi profesorii din anii de liceu. 
  
Rf: 
  
Anii au zburat şi-n suflet am păstrat  
  
Chipul tuturor colegilor;  
  
Când întâmplător şi azi ne întâlnim  
  
De anii de liceu cu drag ne amintim.  
  
Rf: 
  
Refren: 
  
În rândul patru banca de la geam 
  
E un crâmpei din viaţa mea;  
  
În rândul patru locul meu era  
  
Şi-oriunde aş fi cât voi trăi nu-l voi uita. 
  
http://www.youtube.com/watch?v=i374llRLXTA&feature=related 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Gata vacanţa! Sună clopoţelul! / George Safir : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 254, Anul I, 11 septembrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 George Safir : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de George Safir
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!