CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Cugetari >  Ganduri despre poezie,
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Nu putem vorbi despre poezie fără a prezenta concepţia despre artă. Am să mă refer la concepţia platoniciană despre artă, despre poezie şi poeţi. Sintetic evidenţiez câteva puncte din interpretarea acestei concepţii....
Poezia este o cunoaştere ce nu poate fi socotită ştiinţă, ca formă a ignoranţei, a puterii tradiţiei. Poezia ca ignorare a limitelor identităţii, ca traversare nepermisă a limitelor ontologiei individului, ca beţie şi metamorfoză, un război al cunoaşterii şi o luptă a poeziei. Au existat şi există interpretări ale dialogului, justificate sau mai puţin justificate asupra poeziei. Poezia nu este făcută nici din adevăruri de exactitate, nici din adevăruri de idee. Frumosul acest mister al poeziei ar putea fi sondat prin două căi: una artistică şi una tematica. Poezia este dinamism, este forţa, şi nu tehnică. Poezia pe lângă mod estetic are nevoie şi de un mod de educaţie extrem de persuasiv. Priviţi un nud şi savuraţi frumosul, acelaşi corp scos din spaţial artei devine pornografie! Suspinam cronic după certitudini şi ni se pare că le găsim în nişte stereotipii, ceea ce nu ştim noi este că soarta, cea care nu ştie, nu poate sau nu vrea să râdă, se amuză copios pe seama neputinţei intelectuale de care dăm dovadă.
Cădem atât de artistic când mai aruncăm şi un interesant pe drum, ne risipim cu atâta graţie! În sens invers.
Ca români ne place să spunem c-am purces în lume din oaza înţelepciunii latine, momentul: Tarde venientibus ossa (celor întârziaţi le rămân oasele!).
Cuvintele ni se potrivesc ca o mănuşă, de minune, nimic nu trebuie argumentat în acest sens. Priviţi oasele în ipostaza diferite, începând cu oasele feţei.
Să nu-l consideraţi un tablou postmodern, nu ţine de creativitatea omului, ci de realitatea sinistră, diabolică şi brutal a fiinţei deformate în încercarea de a distruge.
Şi totuşi, de ce oare să privim de fiecare dată doar oasele?! De ce? Răspundem ferm pentru că suntem extrem de culţi, de civilizaţi!
Ei bine, priviţi coperţile unei cărţi semnate de Platon, apoi trăgând din curiozitate cu coada ochiului peste conţinutul primelor pagini. Nu ai cum să nu păstrezi în minte mirosul acelei cărţi, întipărit în memorie. Peste ani, îi va aminti mucalitului, oricare ar fi el, că este fiinţă umană normală sau deformată, că este firesc să se deosebească de orice rătăceşte în univers prin ceea ce se numeşte demnitate, dublată de creativitate, corectitudine şi respect.
Femeia în viziunea mea este creaţie divină, ea însăşi creatoare şi dătătoare de viaţă, inspiră respect, preţuire, dăruire şi iubire. Imaginaţi-vă numai câteva secunde, cum ar arăta acest pământ în lipsa femeii!
- Bărbaţi, niciodată nu puteţi cere femeii, atât cât ea poate oferii…

SIMBOLURI TAINE DE-NCEPUT
“Prefigurând ispită în şirag de vise
contemplu maxim, priveşte Afrodita!
Extazu-i ireal, e visul în care vrei să mori,
himera cea dorită de milenii.
Poartă în ea esenţa vieţii
îi aparţinem ei, celei eterne.”
 
See More  
Referinţă Bibliografică:
Ganduri despre poezie, / Gheorghe Şerbănescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 670, Anul II, 31 octombrie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Gheorghe Şerbănescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Gheorghe Şerbănescu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!